Trender & Tendenser nummer 4, 2019. Maj

Dagligvarusektorn: En spelplan i förvandling. Branschglidning, nya aktörer och en växande andel EMV har påverkat dagligvarusektorn för alla inblandade aktörer. Det är inte e-handeln, utan restaurangbranschen som är dagligvaruhandelns tuffaste konkurrenter. Nästa år väntas restaurangbranschen ha vuxit till halva dagligvaruhandelns storlek. För leverantörsvarumärkena är dagligvaruhandeln både deras  största kunder och värsta konkurrenter. Enligt en ny DLF-undersökning har EMV ökat med 50 procent i värde på tio år.
Dagligvarusektorn: Varje tid har sin syn på EMV. Andelen EMV växer. Men det är fortfarande långt till de nivåer som rådde inom kooperationen på 1970-talet.
Dagligvarusektorn: Innovation är nyckeln till framtiden. Om man verkligen förstår konsumenten blir möjligheterna större för att skapa nya framgångsrika produkter. Bo Ekström, senior advisor på Marketing Clinic, förklarar hur man bygger system för att nå framgång och pekar på några innovationsvägar, där det finns mycket att göra.
20 Frågor till Rodrigo Pozo Graviz, som vet att kunskap är makt. Han svarar 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Västerbottensost: misstaget som blev ett av våra starkaste varumärken. Det blev inte riktigt som det var tänkt när mejerskan tappade fokus för 147 år sedan. Det blev ännu bättre. Västerbottensosten var född. Den är och förblir sig lik, från den dag då den skapades. Maria Forsner, som är varumärkeschef för Västerbottensost berättar hur de arbetar och vårdar varumärket troget historien och lyhörd inför framtiden.
Vad söker framtidens stjärnor? Ett starkt corporate brand är en bra plattform för att bygga ett starkt employer brand. Men det räcker förstås inte. Hieronymus Rony Lutz på Universum är också en av de tre författarna till Årets Marknadsföringsbok ””Employer Branding – så bygger arbetsgivare starka varumärken”. Han beskriver några av de insikter som företagen behöver ha för att attrahera morgondagens akademiker – utifrån Universums stora, årliga undersökning om universitets- och högskolestudenternas av var de helst vill jobba efter sina examina och vad de vill få ut av sina jobb.