1 december 2023

Intervju med ”57orna”(förening) Senior Talent Award 2023

Rolf Ekoff, Johan Rietz, Hugh O’Brian

Utmärkelsen ”Senior Talent Award” har instiftats för att lyfta organisationer, företag och individer som är med och omdefinierar stereotypa begrepp och förlegade åldersstrukturer när det gäller ålder kopplat till jobb och kompetens.

Priset till vinnarna 2023 delades ut på Tendensdagen den 19 oktober, Chinateatern, Stockholm.

Vinnare 2023

🏆 Camilla Läckberg (individ)
🏆 Northvolt (företag)
🏆 57:orna (förening)

Intervju med ”57:orna” –
En av vinnarna till utmärkelsen Senior Talent Award 2023


Vad betyder denna utmärkelse för er? 

Att få uppmärksamhet från ett något oväntat håll, men samtidigt av en bransch som förstår hur vi arbetat, det är mycket upplyftande i själ och hjärta. Det är ett kvitto på att det de facto gick att få rätt/upprättelse mot en felaktig straffbeskattning. 57:or i hela landet är oerhört glada och tacksamma för detta fina pris.

Berätta gärna om ”57orna” och ert viktiga arbete?

FB-Gruppen startades av Hugh O’Brian för vi skulle få de pengar som togs från oss. Mycket snabbt växte gruppen till idag 6400 medlemmar.  Alla bidrog på något sätt. Det ringdes och skickades mail. Vi arrangerade tre demonstrationer i Stockholm, där vi samtalade politiker och media. Kompetens och drivkraft, samt stort kontaktnät var hörnstenar i arbetet. 

Vinnare 2023
🏆 Camilla Läckberg (individ)
🏆 Northvolt (företag)
🏆 57:orna (förening)

Några har mer eller mindre haft detta som arbete under ett års tid, vilket har slitit på familjelivet. Men så är livet, ibland är det lite uppförsbacke. Vi har också haft jäkligt roligt, lärt oss mycket. Funnit nya vänner och vuxit som människor. För vem trodde väl att vi som pensionärer skulle arrangera demonstration på Mynttorget, där politiker och pensionärsorganisationerna skulle delta. 

Vilka utmaningar har ni mött på vägen? 

Kan nog sammanfattas med okunskap och ointresse från media och politiker, samt okunskap hos myndigheter. En stor uppgift var att upplysa medlemmarna i FB-gruppen med fakta. Men detta var inga omöjliga utmaningar. Ganska snabbt reagerade pensionärsorganisationerna, även några politiker tog strid. Så småningom fick vi även med media.  Den stora utmaningen är ju sedan att hålla i, att hålla trycket uppe. 

Vad är ni mest stolta över när det kommer till er förenings insatser?

Vi lyckades ändra skattelagstiftningen. Det har aldrig hänt i modern tid att en folkrörelse lyckats med detta, man får gå ända tillbaka till 1434 och Engelbrekt för finna en motsvarighet i skatteuppror. Sedan är vi glada över att vi lyckades fokusera på uppgiften, utan att villa bort oss i politiska diskussioner. 

Vilka råd skulle ni ge till andra som vill nå fram och skapa förändring?

FB-gruppen har en central funktion i vårt arbete. Men det är viktigt att den inte blir en ”åskledare”, där människor luftar sin ilska och frustration. Att vända människors ilska till konstruktiv handling är viktigt, men heller inte svårt. Vi tog tidigt fram fakta, mallar för skrivelser och adresser. På det sättet hjälpte vi många att komma igång. Sist men inte minst. Fokusera. Ta fram tydliga mål, och gör aldrig avsteg från dessa. Håll en god ton i alla samtal. Alltid tänka till innan om ditt agerande främjar att nå målet. Aldrig grotta ned sig i politiska skyttegravar. 

Varför tror ni att just ni vann Senior Talent Award i kategori förening?

För att vi gjort en bra marknadsföring. Vi har varit stringenta i allt vi gjort, eller i alla fall försökt. Sedan är vi ju snygga och trevliga också. Hi hi. 

Intervju med Rolf Ekoff (57:orna)

Läs mer om övriga vinnare och Senior Talent Award

Intervju med vinnare (företag) Northwolt