Senior Talent Award 2023

John Mellkvist, Seniorkonsult Kreab (Juryordförande)
Francesca O’Brien Apelgren, VD Sveriges Marknadsförbund
Emma Claesson, Direktör People & Culture Axel Johnson
Jesper Börjesson, Head Of Learning Rejlers
Åsa Edman, VD TNG
Mattias Munter, Kommunikationschef Skandia

Utmärkelsen ”Senior Talent Award” har instiftats för att lyfta organisationer, företag och individer som är med och omdefinierar stereotypa begrepp och förlegade åldersstrukturer när det gäller ålder kopplat till jobb och kompetens. Priset delades ut på Tendensdagen 19 oktober 2023.


Vinnare 2023

🏆 Camilla Läckberg (individ)
🏆 Northvolt (företag)
🏆 57:orna (förening)


Motivering Vinnare Northvolt

I en teknikintensiv tid är det så lätt att tappa bort människans avgörande betydelse för att något överhuvudtaget ska hända. Människan som användare, kund och inte minst – som medarbetare.

En annan effekt av den snabba teknikutvecklingen är att den skapat en utbredd ängslighet bland arbetsgivande företag att inte hänga med i densamma. Omständigheter som helt enkelt gjort arbetsmarknaden svårare att åldras på. Särskilt då för den som behöver ett nytt jobb.
Årets pristagare har tagit fasta på detta.

När många talar om talangbrist och samtidigt fortsätter leta efter dessa på samma ställe, så riktar årets pristagare sin blick i andra riktningar och erbjuder – genom sinnrik kommunikation – en helt ny start, på en helt ny plats.

Årets pristagare alstrar positiv energi som värmer upp Sverige, på fler än ett sätt.

Årets pristagare har på ett insiktsfullt sätt visat hur ålder inte alls bara är en siffra, utan i stället en utgångspunkt – men tyvärr också, för allt för många där ute – ett motstånd på arbetsmarknaden.

Desto bättre då, att årets pristagare på ett inspirerande sätt visat hur man kan omvandla detta motstånd till ren magnetism. Hur en enskild formulering i en platsannons, rätt formulerad, kan säga så mycket om företagets syn på människan, på omvärlden och på framtiden.
Juryn har inspirerats av detta.

I arbetet med att minska ålderism finns inget facit att utgå ifrån, utan det som krävs är attitydförändring genom nya insikter – vilka i sin tur är beroende av enskilda aktörer med en syn på ålder i stil med årets pristagare.

Vi talar om företag som inte bara ser, inte bara inser – utan dessutom gör verklighet av sina insikter på ett visionärt och vägledande sätt.
Vi talar om vinnaren av Senior Talent Award 2023. Stort, varmt åldersmedvetet grattis, Northvolt!


Motivering Vinnare: 57:orna

Talang, vad är det egentligen? De flesta som uppfattas som talanger i andras ögon, vare sig det handlar om idrottsstjärnor, yrkesspecialister eller musiker, brukar återkomma till att den viktigaste drivkraften är att jobba hårt och målmedvetet. Resultaten kommer sannerligen inte av sig själv. 
 
Årets vinnare av Senior Talent Award går till något som närmast kan beskrivas som en folkrörelse. En folkrörelse som på rekordtid flyttat på det berg som är vår skattelagstiftning.  
 
I januari 2023 blev det uppenbart för några få att den politiska ambitionen om att förlänga arbetslivet för fler genom höjda pensionsåldrar ledde till en ologisk skatteeffekt för en enskild åldersgrupp. En årskull av hundratusental hamnade i kläm och skulle betala i genomsnitt 2 000 kronor mer per månad mer i skatt än vad de kunnat förvänta sig. 
 
Det här triggade en gräsrotsrörelse med målet att förändra. På sociala medier växte gruppen snabbt till 5 000 aktiva medlemmar som hjälptes åt att underbygga fakta, opinionsbilda via kontakter med journalister och beslutsfattare.
 
I augusti 2023, efter åtta månader av idogt arbete presenterade finansministern en budgetnyhet. Årskullen födda 1957 skulle kompenseras med 3 miljarder. 
 
Vad är ”senior talent” om inte att – när tiden är tillräckligt mogen – målmedvetet organisera sig för att nå resultat i en fråga om skatterättvisa i miljardklassen?   
 
Årets vinnare av Senior Talent Award 2023 är en opinionsbildningsinsats av absolut ädlaste valör.
Årets vinnare av Senior Talent Award 2023 är…  …gruppen ”57:orna”!

Motivering Vinnare: Camilla Läckberg

I dagens samhälle är det viktigt att vara ung, smal och snygg. Varje dag matas vi – på olika sätt – med budskapet att utseendet betyder allt. De som är vackra får helt enkelt ett annat bemötande än de som enligt snäva normer anses ha utseendet emot sig. 

Men gäller det även vid rekryteringsbeslut? Enligt flera olika oberoende källor är den så kallade ”lookismen” här för att stanna. Lookism som begrepp – att diskriminera utifrån utseende – blev känt redan under 70-talet men fick ökad aktualitet under coronapandemin. I en tid när alla anställningsintervjuer och avgörande möten skedde digitalt, fick utseendet än större fokus och hamnade lätt i vägen för både talang, kompetens och erfarenhet.

”Halo-effekten” är ett annat namn för fenomenet när egenskaper som talang, ärlighet och intelligens upplevs större hos människor med fördelaktigt utseende. Sveriges Marknadsförbund arbetar med kompetensutveckling och ett led i detta är att uppmärksamma problemet med både ålderism och lookism. 
 
Årets pris till individ 2023 går till en person som alltid står rakryggad, som understryker vikten av att vara sig själv och att bejaka sitt utseende. Citat som “Jag lovar – det finns ingen som hatat sin kropp lika mycket som jag” visar att årets pristagare vet vad hen talar om. Här har vi en förebild för många; både kvinnor och män. En stark röst i debatten som dessutom är mycket skicklig på att nå ut med sitt budskap i olika kanaler.

Pristagarens högsta önskan är att hens barn ska få växa upp i en värld där de duger som de är. Att det aldrig är ett misslyckande att vara sig själv. Och om barnen får sunda värderingar med sig hemifrån kommer de att bli utmärkta språkrör för en blomstrande arbetsmarknad. En arbetsmarknad som inkluderar senior kompetens med eller utan gråa hår.

Årets pristagare av Senior Talent Award (individ) 2023 går till Camilla Läckberg