17 oktober 2023

Intervju Malin Otterström JCDecaux Samarbetspartner Tendensdagen

Malin Otterström, kommunikationschef JCDecaux

Hej Malin, du är kommunikationschef på JCDecaux, vill du börja med att berätta kort om dig själv och din karriär?

Jag har jobbat med kommunikation i 17 år, tiden går fort när man har kul! Efter universitetet började jag som pr-konsult och avancerade sedan till byråchef. Jag frilansade från eget bolag i något år innan jag började som kommunikationschef på JCDecaux, en roll som jag har haft i tio år nu.

Vad är roligast i ditt uppdrag som kommunikationschef?

Mångsidigheten och alla härliga och kloka människor i mediabranschen är det roligaste!

Vi är så glada över att ha er som samarbetspartners och inte minst nu på Tendensdagen. Vad har du för förväntningar på dagen?

Jag har alltid gillat Tendensdagen då den ger nya perspektiv och lyfter relevanta ämnen som man kanske inte snubblar på i så många andra sammanhang i vår event-täta bransch. Så är fallet även i år, ”Att stå upp för demokratin och utmana ojämlikheter, orättvisor och auktoritära regimer”, ämnet kan knappast bli mer relevant med tanke på allt som händer i världen just nu.

Vem/vad inspirerar dig i ert kommunikationsarbete?

Oj, det är så mycket! Det kan vara en kund som levererar ett helt nytt grepp för en utomhuskampanj och det kan handla om hur man lyfter en viktig tjänst eller produkt till att bli en del av samhällsdebatten, till att bidra med en k munikationsplattform åt en aktuell samhällsfråga.

Vad ser du för trender inom utomhusreklam?

Trender för utomhusmediet efterfrågas ganska ofta och jag passar på att låna några kloka ord från Jef Bezos som är VD för Amazon. ”Jag får väldigt ofta frågan: ’Vad kommer att förändras under de kommande 10 åren?’ Det är en mycket intressant fråga. Men jag får nästan aldrig frågan: ’Vad kommer inte att förändras under de kommande 10 åren? Jag hävdar att den andra frågan faktiskt är den viktigaste av de två – eftersom du kan bygga en affärsstrategi kring de saker som är stabila i tiden.” Här kommer en lista med stabila trender för vår fantastiska kanal:

• OOH är fortsatt en av de mest omtyckta reklamkanalerna
• OOH når den unga målgruppen
• Räckvidd fortsatt viktigt!
• Ökad användning av QR-koder
• Storytelling kommer att öka
• Flera kreativa installationer

Har ni några spännande framtidsplaner eller projekt som du vill dela med dig av?

Vi fortsätter vår utveckling av uppkopplade och hållbara lösningar till Sveriges städer, exempelvis genom fantastiska digitala reklamtavlor som är solcellsdrivna, sedumbeklädda väderskydd och reklamskyltar som är utrustade med hjärtstartare och cykelpump för att nämna några exempel.

Vilken programpunkt ser du mest framemot på Tendensdagen?

Oj, får jag välja två? Jag tycker att det ska bli väldigt intressant att höra om de stora techjättarna och sociala plattformarna, ett hot eller en möjlighet för vår demokrati? Och så ska det bli väldigt härligt att avsluta dagen med en föreläsning av världens första professor i lycka.

Kommer du också till Tendensdagen?
Varmt välkommen att boka!
19 oktober på Chinateatern. Fritt för medlemmar!