6 februari 2023

Intervju med Kayakomat – vinnare Upcoming Star

Malin Arnesson Marknadschef Kayakomat

Först och främst stort grattis till vinsten Malin! Vad är det bästa med att ha fått den här utmärkelsen?

Det ger oss bekräftelse på att vi skapat något som verkligen uppskattas på alla plan. Det ger oss energi inför sommarens paddlingsäsong och utlandsetablering.

Vem står bakom Kayakomat?

Företaget bakom KAYAKOMAT är Point 65 Sweden AB, Sveriges ledande kajaktillverkare. Både KAYAKOMAT och Point 65 Sweden AB ägs och startades av bröderna Richard och Tomas Öhman.

Vill du beskriva er verksamhet lite kortfattat?

Kayakomat är världsledande inom obemannad uthyrning av SUP och kajak. Att hyra är enkelt; boka på hemsidan, lås upp och paddla. Bakom konceptet ligger Sveriges ledande kajaktillverkare Point 65, som 2020 introducerade paddelsporten till delningsekonomin. Uthyrningen finns på 100 platser i landet och är öppen dygnet runt vilket gör paddling tillgänglig för alla. Kayakomat finns även i Danmark, Spanien, Tyskland, Frankrike, Österrike, Schweiz och Kanada och expanderar stort under 2023.

Hur gör jag och vad krävs om jag vill bli en Kayakomat operatör?

Då kontaktar du mig! Du kan även gå in på denna hemsida för mer information och för att se några av de platserna som är lediga inför 2023 och där vi har en plats som är startklar.

Hur ser etableringsplanen ut för Kayakomat?

Vi planerar att öppna ca 100 KAYAKOMAT stationer till i Sverige i år, samt lika många till totalt i Danmark, Tyskland, Spanien, Frankrike, Österrike, Schweiz och Kanada.

Vilka är era viktigaste marknadsföringskanaler och hur aktiva är ni i sociala medier?

Sociala media är absolut en av våra viktigaste kanaler. Ca 30% av våra kunder har också hittat oss genom att de sett själva KAYAKOMAT-ställningen, där det finns information om vad det är och hur man bokar.  Vi ser också att många gärna sprider information om oss på sociala media, det är verkligen något nytt och kul man vill tipsa om.

Har ni några roliga samarbeten du kan berätta om?

Vi samarbetar gärna i stort som smått. Sjönära verksamheter och företag inom turism samarbetar vi såklart med både på lokal och nationell nivå. Andra företag vi planerar samarbeten med är tex Eniro på Sjön och Acamp, vi har hittat varandra och ser fram emot säsongen 2023!

Vilka är era största utmaningar och möjligheter 2023?

I tex Sverige och Frankrike är kunder vana vid att boka genom self service, och uppskattar just att själva genomföra bokningen utan mänsklig kontakt. I tex Tyskland och Spanien ser vi en större utmaning i detta. 

Tack vare att KAYAKOMAT är som en light-version av ett franchisekoncept har vi möjligheten att växa snabbt och att effektiv nå slutkunder på lokal nivå. Våra partners runt om i Sverige och världen är grymma!

Upcoming Star