Intervju Lovisa Lönnebo, moderator för programpunkten nätmobbning på Tendensdagen
Hej Lovisa, du är moderator för programpunkten nätmobbning på Tendensdagen den 19 oktober, berätta gärna kort vem du är?
Jag är kommunikationschef på barnrättsorganisationen Stiftelsen Friends sedan fem år tillbaka. Till den uppgift jag har idag på Friends så tar jag med mig erfarenheterna från att bl.a ha arbetat som kommunikationschef på Moderna museet, Skansen och Bukowskis. Utmaningen i min nuvarande roll är att nå ut med en fråga som chockerande nog har normaliserats. Men mobbning av barn kan aldrig vara barns problem – utan alltid vuxnas ansvar och det är det vi jobbar för.
Du har en skicklig panel med dig bestående av Sofia Lundberg, Max Bergander, Robert Nygren och Niclas Fröberg, berätta vilka huvudpunkter du och din panel ska diskutera?
Vi kommer att samtala om hur företag i sin verksamhet kan göra skillnad i frågan om nätmobbning av barn och unga, varför paneldeltagarna har valt att göra det. Och inte minst – hur gjorde de?
Vilka förväntningar har du på deltagarna och vad hoppas du att de ska ta med sig från ert samtal?
Jag vet att detta är en säkerhet för barn på nätet är en fråga som engagerar och även oroar många. Jag önskar att de kommer att känna att alla kan göra skillnad i sitt privatliv men även yrkesmässigt. Varenda person som engagerar sig är viktig.
Hur vanligt är det med nätmobbning?
Lågt räknat har 140 000 barn utsatt för mobbning de två senaste månaderna enligt vår nationella undersökning med Novus. Av dessa har 60 000 varit utsatta på nätet och hälften av dessa är utsatta både i skolan och på nätet.
Dina bästa tips på hur man kan vara med och motverka nätmobbning?
Som privatperson tex förälder eller ideell idrottsledare kan man jobba med de här frågorna genom att engagera sig i sina barns liv online. Var själv online i de appar och spel där dina barn befinner sig. Prata om det precis som du pratar om dagen i skolan eller fotbollsträningen. Om du upprättar en sådan vardaglig dialog är sannolikheten att ditt barn vänder sig till dig om något går snett oerhört mycket högre. Var inte fördömande om ett förtroende kommer till dig utan ställ öppna frågor. Tips och råd på hur du gör detta finns i Friends gratis kunskapsbank: Startsida föräldrar och närstående | Friends
Finns det särskilda lagar och regler som skyddar mot nätmobbning?
Inte specifikt mot nätmobbning men det finns lagar mot ofredande, trakasserier, olaga hot och förtal dvs när den kränkande handlingen övergår till ett brott. Men plattformar har tex egna policies o regler och skollagen har förebyggande och åtgärdande punkter mot kränkningar men ordet mobbning nämns inte där. Mobbning är kort sammanfattat en serie kränkningar över tid.
Vilken programpunkt längtar du lite extra mycket efter på Tendensdagen, förutom den du är engagerad i såklart?
Det finns flera programpunkter som jag ser fram emot lite extra! Tex Otto Drakenbergs medverkan om att tystnad och passivitet inte är ett hållbart alternativ och hur nudging kan vara ett sätt att utmana osynliga normer med Moa Gürbüzer.