21 februari 2023

Intervju med Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer

Varför heter det semla?

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.

Varför äter vi semlor på fettisdagen?

Nu för tiden skulle jag säga att vi äter semlor på fettisdagen för att fira vår svenska matkultur – och för att det är gott!
Bakgrunden är att fettisdagen är dagen då man äter fet mat inför den kommande fastan, en tradition som sträcker sig tillbaka ända till medeltiden.

När kom den första trendsemlan?

Man får nog säga att semmelwrapen var den första framgångsrika semla som bröt med traditionen. Den kom 2015.

Hur många semlor äts det i Sverige på fettisdagen?

Under fettisdagen äter 58 % av svenska folket minst en semla. Totalt äts det över sex miljoner semlor under dagen!

I vilka länder äter man semla?

Semlan så som vi ser den är ett svenskt bakverk. Det finns andra länder som har liknande bakverk. Våra nordiska länder har en liknande bulle fylld med sylt och grädde.

Hur stor är världens största semla?

Världens största semla bakades i Stockholm 2020. Den vägde 300 kg.

Vilken är din favoritsemla, den traditionella med mandelmassa och grädde eller någon variant?

Min personliga favorit är fortfarande den traditionella semlan, gärna med rostade mandlar och lite sälta i mandelmassan och en grädde som är ganska löst vispad. Bullen får gärna smaka mycket kardemumma!
På fettisdagen blir det en traditionell semla, men under januari och februari har jag testat allt från rocky road-semla, nutella-semla, lakrits-semla till semmelwrap.