Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.
Nu för tiden skulle jag säga att vi äter semlor på fettisdagen för att fira vår svenska matkultur – och för att det är gott!
Bakgrunden är att fettisdagen är dagen då man äter fet mat inför den kommande fastan, en tradition som sträcker sig tillbaka ända till medeltiden.
Man får nog säga att semmelwrapen var den första framgångsrika semla som bröt med traditionen. Den kom 2015.
Under fettisdagen äter 58 % av svenska folket minst en semla. Totalt äts det över sex miljoner semlor under dagen!
Semlan så som vi ser den är ett svenskt bakverk. Det finns andra länder som har liknande bakverk. Våra nordiska länder har en liknande bulle fylld med sylt och grädde.
Världens största semla bakades i Stockholm 2020. Den vägde 300 kg.
Min personliga favorit är fortfarande den traditionella semlan, gärna med rostade mandlar och lite sälta i mandelmassan och en grädde som är ganska löst vispad. Bullen får gärna smaka mycket kardemumma!
På fettisdagen blir det en traditionell semla, men under januari och februari har jag testat allt från rocky road-semla, nutella-semla, lakrits-semla till semmelwrap.