Intervju med Louise Lindén, BGL Consulting


Louise, du är medlem sedan flera år tillbaka och har många spännande strängar på din lyra. Kan du berätta lite mer om dina olika projekt?

Som en utpräglad generalist, med bakgrund i handeln, är mina uppdrag ofta mångfacetterade och av olika karaktär, men det gemensamma för alla uppdrag är att de innehåller någon form av affärsutveckling. Mina uppdragsgivare är oftast mindre entreprenörsledda bolag som behöver ledning och hitta nya vägar för kommersialisering. Kanske beskrivs jag bäst som intraprenör.

Jag har ett starkt intresse för samspelet mellan det kulturella och kommersiella, som säkert grundades då jag under många år var försäljningschef på Svenskt Tenn. Ett nytt spännande samarbete är det med företaget Tamano, som har både ett snickeri, konceptutvecklande studio och labb, de delar min inställning att när det kulturella och kommersiella stödjer varandra utvecklas affären, jag ser fram emot att se vad vi kan hitta på tillsammans. https://tamano.se/

Exempel på ett långvarigt samarbete är Jewellery Escape; Carolina Tüür och Victoria Astudillo, två av Sveriges främsta experter på smycken som syns flitigt i TV. De säljer antika och vintage juveler på Strandvägen i Stockholm och utför värderingar och ger utbildningar. Medan de är fullblodsproffs på juveler och dess historia, stödjer jag dem i det kommersiella och ”go to market”.  https://www.jewelleryescape.com/

Just nu har jag också uppdrag för ett ganska nytt inredningsföretag och coachar ett par nya företagare i att strukturera sin affär. Dessutom är jag delägare i ett litet hudvårdsbolag som heter Moonsun Organic of Sweden – framförallt för att jag verkligen genuint älskar produkterna! https://moonsunorganic.com/

Du sitter även i olika styrelser. Berätta gärna!

För att utveckla mig vidare gick jag för några år sedan en väldigt bra utbildning på Styrelseakademin och fick också via dem mitt första styrelseuppdrag. Just nu är jag aktiv styrelsemedlem i Bokab, en bokhandel som ägs av teknikstudenterna på Linköpings Universitet vars syfte är att tillgodose studentnytta på campus. Jag får där ta på mig den kommersiella rollen medan de andra har bättre kunskap om Universitet, dess utbildningar och organisation.

Jag är också ägare och arbetande styrelsemedlem i Moonsun Organic AB. Styrelsearbete tycker jag är så kul och skulle kunna tänka mig fler uppdrag. Styrelsearbete i mindre bolag lockar då jag kan ta både en strategisk men inte sällan också en aktiv roll i olika operativa frågor. Högt och lågt i en blandning är så roligt, och det håller mig vaken och relevant.

Nu när det är oroliga tider; har du märkt någon skillnad i efterfrågan på professionella marknadsinriktade strateger?

Jag har inget sylvasst svar på det, men kan konstatera att det överlag verkar finnas en viss osäkerhet hos många företag hur man ska mixa sin marknadsbudget och hur marknadsavdelningarna ska bemannas med AI´s intåg (vi upplevde något liknande när e-handeln utvecklades). Vilket borde kunna gynna erfarna strateger som kan hjälpa till att sortera i detta. För egen del, som konsult, märker jag ibland av en ökad otålighet, vilket nog är naturligt i sämre tider, pengarna måste in. Kanske är det då enklare att köpa annonsering och veta att du får in försäljning direkt snarare än att upphandla en konsult, trots att det senare skulle kunna vara en bättre investering långsiktigt.

Vilka professionella utmaningar står du inför?

Att avgränsa mitt erbjudande – generalistens dilemma. Det är ju så mycket som är kul! Och att balansera tiden rätt mellan införsäljning, utförande och omvärldsbevaka/ utbilda sig för att hålla sig relevant i en tid när allt förändras så fort.

Några spaningar inom marknad, kommunikation, AI och hållbarhet som du har gjort?

Spaning eller ej, men anar en tendens av att vi oftare talar om hållbarhet ur ett bredare perspektiv, och att vara hållbar är inte längre ett försäljningsdrivande argument i sig, det är snarare en hygienfaktor.

I en orolig värld får det beständiga, välkända och kulturella ta mer plats, att kommunicera värden såsom tillit, samhörighet och långsiktighet blir viktigare tror jag. I en AI-värld blir det mänskliga mötet uspen (men för att den ska nå sin fulla potential måste tekniken finnas för effektivitet i bolagets processer/ flöden). 

I detaljhandeln, som jag främst bevakar, märks också ett tillnyktrande gällande balansen mellan e-handel och fysisk butik, båda fyller sin funktion men det kan ske på olika sätt, detta påverkar såklart marknadsbudgeten och hur den ska fördelas och nyttjas på bästa sätt; är t ex en fysisk butik mer en marknadsplats än en försäljningskanal? (Kanske främst giltigt för premiumsegmentet)

När får vi medlemmar träffa dig nästa gång?

Säkert på något av Sveriges Marknadsförbunds många intressanta webinar eller event. Eller vill man ta en kaffe och diskutera vidare finns jag på Linkedin http://www.linkedin.com/in/louiselinden