16 januari 2023

Intervju med Catarina Falkenhav Kungliga Operan fyller 250 år

Catarina Falkenhav, Kommunikations- och försäljningschef Kungliga Operan


Hej Catarina, på onsdag firar ni på Operan stort med en härlig Jubileumsgala, vad är det ni firar?

På onsdag den 18 januari fyller Operan 250 år. Det är årsdagen då Gustav III uruppförde den första operan på svenska och även grundade Kungliga Operans Kör, Kungliga Baletten och Kungliga Operan. Så det är en magisk dag!

Vill du kort beskriva hur ni tänker fira den stora dagen?

Vi firar hela 2023 med start den 18 januari. Förutom Galan så har vi under året 9 premiärer och flera härliga repriser som man kan se på Stora Scenen. Vi introducerar en jubileumsbiljett, 250 kronors biljett för att nå ut till dig som kanske aldrig tidigare besökt oss. Vi har en specialvisning varje onsdag som berättar om vår historia och turen landar i en härlig AW i Guldfoajén. Vi har Lunchkonserter och Kammarkonserter i Guldfoajén med 250 års tema. Vi samarbetar med Livrustkammaren med en stor utställning Teaterkungar och Operaspektakel som startar i oktober. Som en specialare 2023 har vi en unikt stor Kostymförsäljning i juni ute i våra verkstäder i Nacka med 8000 handgjorda kostymer till salu. Slutet på året kröns av Operans Stora Maskeradbal där vi bjuder in alla som vill att fira nyåret med oss. Biljetterna till Maskeraden släpps i juni.

Hur många personer kommer delta denna festliga afton?

Det är fullsatt alla 3 föreställningarna (18, 20, 21 januari) så för att fler ska kunna vara med, så sänder vi lördagsgalan, 21 januari, live ut till Sveriges biografer tillsammans med Folkets Hus & Parker.

Samarbetar ni med någon annan aktör inför detta jubileum?

Folkets Hus och Parker, Livrustkammaren, Stockholms Stad, Hovstaterna är några av våra samarbetspartners det här året.

Är det något särskilt du ser extra mycket framemot denna kväll?

Att känna gemenskapen med alla våra gäster, känslan av att det är just publiken som har varit med och skapat Operans historia. Det är ju publiken som sett till att det här är en rätt sprudlande 250 åring vi firar, med en spännande tid framför sig.

Om man inte har möjlighet att vara på plats, finns det då chans att ta del av evenemanget i efterhand?

Vi sänder galan Live på lördag den 21 januari kl 15.00. Det finns ett antal biografer runt om i Sverige (cirka 40 st) som sänder Galan, gå in på operan.se eller på folketshusochparker.se och se vilken biograf som finns nära dig.