19 december 2023

Intervju med Carlsbergs Brand Manager

Fanny Nihlvin, Brand Manager Soft Drinks Carlsberg.


Hej Fanny, vill du berätta kort om dig själv och din roll på Carlsberg?

Jag jobbar sedan 2 år tillbaka på Carlsberg som Brand Manager för vår Soft Drink portfölj, med då bland annat varumärket Apotekarnes.


Vilken produkt är populärast i ert julsortiment?

Vi säljer mest volym av vår stora 140cl PET, med socker. Men det vi ser är att det är vårt sockerfria sortiment som växer mest och börjar ta en allt större andel av totala mustförsäljningen. Så våra sockerfria must är den som just nu ökar i popularitet.

Vill du berätta lite om årets mustiga nyhet?

Årets nyhet Julmust Apelsin Sockerfri är en smaksatt must. Den kompletterar vårt ordinarie sortiment bra och tillför något nytt och spännande till must segmentet. Den består av vår klassiska must med en frisk ton av apelsin.

Hur påverkar julmustens försäljning andra drycker under julperioden?

Det vi ser är att konsumenterna till viss del väljer must istället för sin klassiska läskfavorit som man annars konsumerar. Främst tar musten andelar från läsk med cola smak men generellt så ökar hela segmentet under jul då man väljer att unna sig och konsumera mer must och läsk än vad man kanske annars gör.

Vad tror du det är som gör julmusten till en så populär dryck under julen?

Det finns så mycket tradition och historia i julmust vilket jag tror är den största faktorn till att julmusten är så populär. För många svenskar är julmust lika viktigt som sillen på julbordet och det blir ingen riktig jul utan julmust. Vi vet att julmust har varit en stor del av den svenska jultraditionen under lång tid och det är också en anledning till varför musten fortsätter vara en populär dryck och ökar i volym år efter år. Sen är såklart julmust fantastiskt gott också! Och det är såklart en faktor till varför julmusten är så populär.

Hur mycket julmust säljer ni under december månad?   

Totalt säljer vi över 30 miljoner liter Apotekarnes julmust under julsäsongen. Säsongen börjar dock redan i oktober.

Till sist – vad tycker du är det bästa med julen?

Jag älskar förberedelserna inför jul så som att julpynta, pyssla, baka och såklart Apotekarnes julmust 😉