15 maj 2023

Intervju med Carina Norman, marknadschef Aroma

Carina Norman, marknadschef Aroma

Hej Carina, hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

Aroma är ett väldigt dynamiskt företag med en liten och platt organisation så ingen dag är den andra lik och det är precis det som jag älskar. Att få vara delaktig och driva saker framåt tillsammans med underbara kollegor.

😊
Mitt huvudsakliga uppdrag är allt som rör kommunikation och design men lika mycket innovation och produktutveckling:  Men detta gör jag inte själv- att göra detta tillsammans med sälj och produktion är avgörande för att kunna lyckas.

Vad är roligast i ditt uppdrag som marknadschef för ett konfektyrföretag?

Att få äta hallonbåtar hela dagarna.. nä skämt åsido— dels att få arbeta med något som gör folk glada. Vem gillar inte godis? Men det handlar lika mycket om att få vara med på Aromas resa.

 Tänk att få arbeta med och utveckla ett  svenskt varumärke som har funnits sedan 1921 och som har flera av våra mest älskade godisprodukter. Att få ta våra båtar ut på en resa där de blir både sura och salta..  Att äntligen få presentera våra nya påsar med uppdaterad design med geléhallon. Nu till vecka 19 lanserades vår senaste nyhet Supersalta båtar och hittills har emottagandet varit fantastiskt.   

Jag har ett fantastiskt roligt jobb och det tycker så klart min familj också. Vem vill inte ha en mamma som jobbar på godisfabrik.

Berätta gärna om Aromas historia och var ni tillverkar ert godis idag?

Aroma grundades redan 1921 av Gottfrid Ekelund. På den tiden stod han i ett kök i Vasastan och kokade kola men utvecklingen gick fort och redan 1928 började man tillverka geléhallon och de gröna grodorna kom 1935.   Idag ägs Aroma till största delen av Anders Landelius och  består av tre olika produktionsenheter. I Skarpnäck tillverkar vi mycket av vårt klassiska gelégodis – här gör vi te x vår ask med röda geléhjärtan som jag tror att många förknippar med Alla hjärtans dag. I Torshälla har vi en chokladfabrik som tillverkar både chokladrutor och praliner . Här tillverkar vi både krokant, kokosrutor  och jordnötsrutor. Den senaste lanseringen i Torshälla var en chokladpralin med färglada linser- Confetti.

Kvalitén är  otroligt viktig för oss- därför har vi  valt att arbeta med en choklad med en hög kakaohalt. 34,5 % och relativt låg sockerhalt.

Givetvis så är alla chokladprodukter helt fria från palmolja. Chokladen hittar du i de flesta lösviktskoncept idag.

Den tredje och sista fabriken är det anrika godisfabriken Dals som ligger i Bengtsfors och här tillverkar vi en riktig klassiker, vår gräddkola. Men här tillverkas  även allt vår skum som påskharar, skumägg, bananer och inte minst vår skumtomte. 

Vi är så klart otroligt stolta över att vi fortfarande har all produktion i Sverige och det kommer vi inte att ändra på.

Topp fem listan på godis är:

Gräddkola

Geléhallon

Hallonbåtar

Lakritsbåtar

Jordnötsruta

Hur många kilo godis äter vi i Sverige per person och år?

I Sverige äter vi 15 kilo godis per person och år . Det är ändå galet mycket…

Vi på Aroma tillverkar runt 9000 ton per år.

Hur jobbar ni med kvalitet och hållbarhet?

Vi har stort fokus på kvalitet och hållbarhet och jag skulle nog säga att det är ett måste idag om man ska kunna leverera till de stora DVH kedjorna i Sverige.

För oss är det både kvalitén på godiset men också i hur vi arbetar med både personal och miljö. Alla delar är viktiga.

Vilket är ditt favoritgodis?

Hallonbåtar

Slutligen, äter du själv mycket godis eller håller du dig till lördagsgodiset?

Visst älskar jag godis men jag försöker hålla mig till provsmakningar och innovationsmöten men visst slinker det ibland ner ett alldeles färskt geléhallon, även mitt i veckan.  Mmm så gott!