23 april 2024

5 snabba fakta med Henrik Sjödin Konsumentfakta – hur beter vi oss?


Henrik är Sveriges Marknadsförbunds rådgivare inom konsumentbeteende och kundinsikt.

Henrik Sjödin är ekonomie doktor från Handelshögskolan, med inriktning på konsumentbeteende och marknadsföring. Sedan 2013 är han verksam som strateg och partner på Åkestam Holst NoA. Från uppdrag med företag inom vitt skilda branscher har han bred erfarenhet av insiktsarbete, och med sin forskarbakgrund är han passionerat intresserad av beteendevetenskap och användbara metoder för att förstå konsumenter. Henrik drivs av att sätta fingret på beteenden som driver verksamheter framåt och att göra komplexa samband mer begripliga, med hjälp av fakta, kunskap och pedagogik. Henrik har ett uppskattat nyhetsbrev på LinkedIn där hans ”fem snabba konsumentfakta” publiceras varje vecka.

Snabb fakta om hur vi använder vår tid, pengar och uppmärksamhet.

Varsågod här kommer Henriks framgrävda konsumentfakta från vecka 17.

Fem snabba punkter som ger en glimt av vilka vi är och vad vi har för oss här i Sverige:

 1. Andelen som äter vegetariskt mellan två och sex gånger i veckan (”flexitarianer”) har minskat till 27% från 32% föregående år. Andelarna vegetarianer (6%) och veganer (2%) är stabila.
  (Källa: Vegobarometern från Axfood)
 2. Ungefär 13% av hushållens utgifter går till livsmedel.
  (Källa: Svensk Dagligvaruhandel / SCB)
 3. Hur ofta handlar du mat? I genomsnitt köper svenska hushåll dagligvaror 2,7 ggr per vecka.
  (Källa: DLF / GfK)
 4. I slutet av 2023 hade Sverige 4 932 000 hushåll. Det var cirka 48 000 fler än året innan.
  (Källa: SCB)
 5. Nästan en av fem uppger att de har ett fritidshus. Majoriteten av dem, 7 av 10, uppger att den månatliga kostnaden är mindre än 4 000 kronor i månaden, inklusive räntor och underhåll. Om huset används sju veckor om året motsvarar kostnaden knappt 1000 kr per natt i huset.
  (Källa: SBAB / Verian)

Tips: Följ Henrik Sjödin på Linkedin och få hans 5 snabba fakta varje vecka om hur vi använder tid, pengar och uppmärksamhet.

Har du en fråga till Henrik Sjödin eller någon annan av Sveriges Marknadsförbunds rådgivare – varmt välkommen att höra av dig till info@svemarknad.se