5 september 2024

Vinnare av Senior Talent Award 2024

Marie Herrey ICEHOTEL, Pia Lindberg Polismyndigheten, Anders Nilback Polismyndigheten,
Ingmar Skoog Göteborgs Universitet

Se fler bilder från prisceremonin


Vinnare 2024:

ICEHOTEL (företag)
Polismyndigheten (organisation)
Ingmar Skoog (individ)

Utmärkelsen ”Senior Talent Award” instiftades år 2021 av Sveriges Marknadsförbund för att lyfta och belöna företag, organisationer och individer som motverkar ålderism och som värdesätter senior kompetens. Sveriges Marknadsförbund arbetar med ledarskapsfrågor och kompetensutveckling och ser detta som ett viktigt arbete i att stärka medlemmarnas konkurrenskraft.

Motivering 2024 – Årets företag

Francesca O’Brien vd Sveriges Marknadsförbund tillika juryledamot Senior Talent Award,
Marie Herrey vd ICEHOTELvinnare Senior Talent Award,
Maja Englund, chef Marknad och kommunikation SPP tillika juryledamot Senior Talent Award

Det här företaget arbetar aktivt med att blanda åldrar och erfarenheter för att skapa en miljö där unga säsongsarbetare till seniora medarbetare möts. Mixade team skapar dynamik och utbyte av erfarenheter.
De senaste 2 åren har dess vd och ledningsgrupp nyrekryterat flera personer över 60 år till seniora positioner inom företaget. De har bland annat anställt en marknadschef som är 60 plus.
I pristagarens policy finns att seniora är lika välkomna som juniora. Hos detta företag finns således inga åldersfördomar. Alla tillsvidareanställda erbjuds samma möjligheter och utbildning i jobbet för att kontinuerligt fortsätta lärandet och utvecklas tillsammans och individuellt och det oavsett ålder.
Livserfarenhet och kunskap är två nycklar för detta företag inom besöksnäringen.  Besöksnäringen är traditionellt sett en bransch med mycket ung kompetens men denna vinnare ser värdet i att balansera det med sina seniora medarbetare för att skapa både trivsel, trygghet och erfarenhet. De har ett kunskapsutbyte och lär av varandra genom samtal och samarbeten. Och genom marknadsföring på sociala medier och på dess hemsida visar de stolt sina anställda och förhoppningsvis lockas fler seniorer att söka jobb på detta företag.
I ryggen har de sin ciceron, grundaren Yngve Bergqvist, 76 år, som med sin passion för platsen och varumärket fortfarande delar med sig av sin kunskap, dels i företagets styrelse och dels till medarbetare på arbetsplatsen.
Årets vinnare av Senior Talent Award Företag 2024 går till
ICEHOTEL med dess vd Marie Herrey i spet
sen!

Motivering 2024 – Årets organisation 

Francesca O’Brien vd Sveriges Marknadsförbund tillika juryledamot Senior Talent Award,
Pia Lindberg Polismyndigheten, Anders Nilback Polismyndigheten vinnare Senior Talent Award,
John Mellkvist generalsekreterare Pluskommissionen tillika juryordförande Senior Talent Award


Vi befinner oss i en osäker tid, där kriser och konflikter avlöser varandra. Att allt som rör trygghet och säkerhet toppar samhällsagendan är allt annat än förvånande.
Att kompetensbehoven beskrivs som omfattande i de sektorer som ska göra jobbet är oroande – men – inte olösligt.
För att möta de samhällsutmaningar vi står inför, behöver vi anlägga nya perspektiv på grundläggande begrepp som kompetens, förmåga och potential. Det behövs också en övertygelse om att de personer som behövs för att lösa uppgifterna verkligen går att finna.
Att se mervärdet i livserfaren kompetens, att lyckas attrahera den och att lyckas ställa om den mot helt nya uppgifter, blir för allt fler arbetsgivare avgörande förmågor.
En annan viktig aspekt på alla områden där både uppgift och personalstyrka växer, blir att säkerställa en trygg, hållbar och väl fungerande arbetsmiljö. Även där blir de som varit med lite längre en värdefull kraft.
Årets pristagare har mot bakgrund av det nyss nämnda, gång efter annan, flyttat gränserna i rätt riktning – och har dessutom på ett föredömligt konkret och kommunikativt sätt motverkat ålderism.
Årets pristagare är en ytterst samhällsviktig aktör som genom många små och stora kompetensutvecklande steg tar höjd för att trygga den pågående samhällsutvecklingen, på flera plan.
Detta är värt att uppmärksamma, så att fler kan ta intryck.
Årets Senior Talent Award i kategorin organisation går till
Polismyndigheten och dess ambassadör Anders Nilback!

Motivering 2024 – Årets individ 

Francesca O’Brien vd Sveriges Marknadsförbund tillika juryledamot Senior Talent Award,
Ingmar Skoog Seniorforskare Göteborgs Universitet vinnare Senior Talent Award,
Mattias Munter pensionsekonom Skandia tillika juryledamot Senior Talent Award


Ingen annan har gjort mer för att lägga grunden till förändrade attityder gentemot seniorer, deras hälsa och förmågor.
Med H70-studien, som bedrivits under ett halvt sekel vid Göteborgs universitet, har det blivit möjligt att jämföra olika generationer av 70-åringar med varandra. Resultaten av studien hittills har nyligen populärvetenskapligt sammanfattats i boken betitlad med det numera bevingade begreppet ”70 är det nya 50”. I sin gärning och bidrag till denna högaktuella fråga är vinnaren med sin naturliga pedagogiska förmåga och kvickhet själv en förebild för kampen mot ålderism – och på god väg att bli folkkär på kuppen.
Årets vinnare av Senior Talent Award är läkaren, psykiatriprofessorn och seniorforskaren Ingmar Skoog.

Pressrelease ICEHOTEL

Pressrelease POLISMYNDIGHETEN

Pressrelease INGMAR SKOOG