Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Tendensdagen 2022

20 okt kl 09:00 12:45

Se bilder från Tendensdagen 2022

PROGRAM

MODIGT LEDARSKAP
LEDARE MOT STRÖMMEN

Tendensdagen 2022 på Moderna Museet samt livestreaming.


Mod är att följa sin övertygelse. Att våga när andra tvekar. Det är att gå emot strömmen, att tro på sina beslut och stå för konsekvenserna av dem. När det förväntade skapar strömlinjeformade kommunikation, är det oväntade som sticker ut och får genomslag. Kommunikation som fångar vår uppmärksamhet, får oss att känna och får oss att göra. Kommunikation som berör.
Tendensdagen 2022 hyllar marknadscheferna som genom sitt mod skapat unika kampanjer och värden. Som skapat love brands. Som fått fans. Som fått uppmärksamhet. Som utmanat. Som lyft både varumärke och försäljning. Som i det stora och det lilla, förändrat världen.

TORSDAG 20 OKTOBER
Kl 09.00 – 12.45 Plats: Moderna Museet, Skeppsholmen, Stockholm -
Alternativt online via digital länk.
Kl 12.45 – 13.30 Lunch Moderna Museet Restaurang
Kl 13.30 – 14.15 Guidad visning Moderna Museet

Du anmäler dig om du vill gå på seminariet eller delta via länk.
(Anmälan: scrolla högst upp eller längst ner)

INLEDNING

Kl 09.00-09.05

Francesca O’Brien Apelgren, VD Sveriges Marknadsförbund Tendensdagens konferencier.


PROGRAMPUNKT 1

Kl 09.05-09.15

Ingen lyssnar på experter längre.
Vem litar konsumenterna på?

Evelina Galli, Konsument & teknikexpert på PriceRunner, håller koll på den senaste tekniken och trenderna i prylvärlden för TV4.

Det nya butiksbiträdet: Så tar vi konsumenten i handen.
Att shoppa är inte längre vad det brukade vara. Experter, influencers och återförsäljare: Alla trängs om konsumenternas uppmärksamhet på e-handelsmarknaden idag. I denna djungel av content hamnar ansvaret att lista ut vem som talar sanning på konsumenten själv. Men vem litar konsumenterna på mest - egentligen? Evelina Galli berättar om varför ingen lyssnar på experter längre, och hur vi bäst vägleder konsumenter till sitt bästa köp i en marknad i ständig förändring.

Evelina Galli, Konsument & teknikexpert på PriceRunner
Evelina Galli är teknik- och konsumentexpert på PriceRunner, tidigare redaktör på IDG:s tekniksajter. Evelina brinner för allt som har med teknik, spel och konsumentfrågor att göra och är en flitig talesperson med erfarenhet från de flesta typer av medier, från livesänd riks-tv till nischade poddcasts. Evelina leder även det veckovisa segmentet TechTorsdag på Efter fem i TV4 där hon tar upp de senaste tekniknyheterna från veckan som gått.


PROGRAMPUNKT 2 - PANELSAMTAL

Kl 09.15-09.45

Transformationen i modeindustrin

Moderator: Jennie Rosén CEO Swedish Fashion Council
Panel: Linn af Klint Kansmark, Ann-Sofie Kahl,
Ebba Kleberg von Sydow, Emilia de Poret

Modeindustrin står inför ett paradigmskifte - vad krävs för att ställa om och behålla relevansen i transformationen av industrin? Vi ser en helt ny kraft växa i svensk modeindustri, som arbetar för en mer hållbar modeindustri ur alla aspekter. I detta samtal diskuterar vi vad som kommer vara avgörande för att vara en relevant aktör i framtidens modeindustri.

Jennie Rosén - vd, Swedish Fashion Council
En visionär inom sitt område - driven av design, tech och innovation verkar hon för att reformera modesystemet på global nivå. Detta återspeglas i Swedish Fashion Councils arbete i att bland annat driva samarbete inom och över gränser, som genomförts bland annat genom projektet Challenge the Fabric. Ett projekt med syfte att få mode- och skogsindustrin att mötas. Swedish Fashion Councils har även initierat och skapat en rapport som är den första av sitt slag i sitt sätt att redovisa och mäta modeindustrin och arbetar aktivt för att främja svenska talanger, genom inkubatorn Swedish Fashion Talents, för att driva modeindustrin in i en ny era. 

Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret, SÄKER STIL
Journalisten Ebba Kleberg von Sydow har bevakat livsstil och mode för Expressen, modemagasin samt TV. Trendexperten Emilia de Poret bevakar mode för bland annat TV4 och ELLE och är Fashion Director på Klarna. På modeplattformen Säker stil guidar duon till en vinnande stil som fungerar i livets alla lägen. Tillsammans driver de Säker stil-podden, Nordens största podd inom stil och mode.

Linn af Klint Kansmark, Project Manager Circular Business New Development H&M
10+ år erfarenhet inom Retail främst inom global försäljning och kommersiell strategi, expansion och affärsutveckling i fysisk butik, hur vi behöver utveckla brick and mortar butiksformat för att möta kundens förändrade behov. Nu senast rollen som projektledare för en ny cirkulär affärsmodell på H&M där H&M vill vara med att accelerera kundbeteendet att välja second hand. H&M erbjuder kunden att köpa second hand varor från våra egna varumärken såväl som övriga varumärken på hm.com.

Ann-Sofie Kahl, Områdeschef Återbruk Produktion, Stockholms Stadsmission
Ann-Sofie har en bakgrund från modebranschen med många år inom inköp och produktion hos flera varumärken.
Hon har arbetat hos Stockholms Stadsmission sedan 2019.
Remake Sthlm designar och producerar mode som är hållbart för både människor och miljö. Materialet kommer från gåvor som skänkts till Stockholms Stadsmission. Alla plagg är unika, design och produktion sker lokalt i Remakes ateljé i Farsta. Remake Sthlm och Produktionsanläggningen i Sätra är en del av Stockholms Stadsmissions sociala företag med arbetsintegration som mål. Förra året tilldelades Remake Sthlm Damernas Värld Guldknappen 2021, Årets designer samt Nordiska Kompaniets Innovationspris 2021.


PROGRAMPUNKT 3 - PANELSAMTAL

Kl 09.45-10.15

Är allting greenwashing?

Moderator: Kaj Török, Chief Reputation Officer & Chief Sustainability Officer Max Burgers
Panel: Konrad von Otter, Maria Höglund, Ulrica Bååthe,
Maria Jobenius, Jonatan Björck

Klimatförändringarna blir alltmer uppenbara för de flesta och det är viktigare än någonsin att företag bidrar med nya lösningar. Samtidigt höjs röster om att ”allt är Greenwash” och en rekordmängd med  företag fälls för vilseledande miljöpåståenden. Kan marknadsföringen klara av att vara både trovärdig och säljande samtidigt? Hur i såna fall?

Kaj Török, Chief Reputation & Chief Sustainability Officer Max Burgers
Kaj har flera gånger utsetts till en av Sveriges 100 mest inflytelserika personer i gröna frågor och han har arbetat med kommunikation och hållbarhet sedan 1996 vilket gjort honom till en pionjär inom området.
Kaj har en bakgrund från bland annat Det Naturliga Steget. Han var också med och grundade hållbarhetskommunikationsbyrån Futerra Stockholm.

Jonatan Björck, chef PR och marknadsföring på Ellevio
Jonatan har jobbat i över tio år med PR och marknadsfrågor i energibranschen. Först på dåvarande Fortum och sedan 2015 på Ellevio, Sveriges största fristående elnätsföretag.

Konrad von Otter, Director Arla Brand & Sustainability
Konrad jobbar på Arla sen våren 2020 och är idag ansvarig för Arlavarumärket i Sverige där hållbarhetskommunikation är en central del. Från tiden innan Arla har han med sig över 10 års erfarenhet från Procter & Gamble, där han jobbat med en rad varumärken i olika roller.

Ulrica Bååthe, Head of Brand, Marketing Communications Preem
Ulrica har lång erfarenhet inom marknadsföring och varumärkesfrågor. Innan Preem arbetade hon som Head of brand and strategic marketing på SEB Kort och som varumärkeschef för Eurocard. Hon har även arbetat flera år som varumärkeskonsult.

Maria Höglund, Marknadschef SJ AB
Maria Höglund, sedan flera år Chef Marknad och CRM och ansvarar även för varumärket på SJ, för SJ är hållbarhet en självklarhet och därmed en viktig del i marknadsföringen.

Maria Jobenius, Senior Sustainability Strategist Scania
Scanias syfte är att leda omställningen till ett hållbart transportsystem. De  globala trender vår bransch står inför och de olika sätt som transporter påverkar världen är starkt sammankopplade. Ett hållbart transportsystem måste ta hänsyn till denna helhet – människan, samhället och miljön. Och det är precis det här jag jobbar och brinner för – att genom kommunikation få alla våra intressenter i hela värdekedjan med oss på denna resan. Med en bred bakgrund från transportbranschen med fokus på strategi och brand management jobbar jag nu brett med Scania hållbarhetsfrågor.


PROGRAMPUNKT 4 - PRISUTDELNING

Kl 10.15-10.35

Prisutdelning Senior Talent Award 2022

Vem blir vinnare 2022? ICA vann Senior Talent Award 2021

ICA vann Senior Talent Award 2021 och ett hedersomnämnade gick till Spendrups

Utmärkelsen ”Senior Talent Award har instiftats för att lyfta organisationer som är med och omdefinierar stereotypa begrepp och förlegade åldersstrukturer när det gäller ålder kopplat till jobb och kompetens.

Senior Talent Award är i första hand en utmärkelse riktat mot företag som värdesätter senior kompetens och inte likställer talang med ålder. Som kan uppvisa en arbetsmiljö att trivas och utvecklas i under lång tid.
Juryn utser också särskilda hedersomnämnanden till modiga eller betydelsefulla individer, som vågat gå mot strömmen och statuera goda exempel för andra att inspireras av.
Vinnare och hedersomnämnande koras och priser delas ut på Tendensdagen 20 oktober 2022.

Sveriges Marknadsförbund arbetar med ledarskapsfrågor och kompetensutveckling och vill därför lyfta organisationer som är med och omdefinierar stereotypa begrepp och förlegade åldersstrukturer när det gäller ålder kopplat till jobb och kompetens. Vi vill med priset göra ett statement och vara med och omdefiniera stereotypa begrepp och förlegade åldersstrukturer så att fler inspireras att fortsätta skapa tillväxt och trygghet i svenskt näringsliv.

Ordförande för juryn är John Mellkvist och övriga jurymedlemmar: Francesca O’Brien Apelgren, VD Sveriges Marknadsförbund, Anette Franzén, Head of Marketing Healthcare Seniors & Education Sodexo, Anton Almqvist Källén, Presschef TRR, Jesper Börjesson, Head Of Learning Rejlers, Åsa Edman, VD TNG, Sophie Hedestad, marknadsdirektör Netigate.


PAUS

Kl 10.35-11.00


PROGRAMPUNKT 5 - PANELSAMTAL

Kl 11.00-11.30

Framtidens stad

Moderator: Camilla Wallander VD Berghs School of Communication
Panel: Kim Swing, Malin Otterström, Emelie Mannheimer,
Anna Thelander, Cecilia Flodin

Framgångsrika platser byggs tillsammans, med en klar och tydlig vision. En av vår tids stora utmaningar är att åstadkomma ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara städer. Det innebär en komplexitet som kräver nya sätt att tänka och arbeta tillsammans mellan olika yrkesgrupper. Vilka attitydförändringar är viktigast kring hur vi behöver utveckla våra städer? Hur kan ökad samverkan och flexibilitet göra en plats attraktiv och skapa livskvalitet? Varför har kommunikation blivit så viktig del i detta arbete?

Camilla Wallander, VD Berghs School of Communication
Camilla har senaste 10 åren utvecklat Berghs till en internationellt belönad skola och ett nav inom kommunikation, innovation och strategi. Camilla har en passion att leda förändring genom att ta in olika perspektiv med fokus på integration och samskapande.
Hon är en erfaren marknadschef från företag som SAS, NK, Hufvudstaden, ColArt och tidigare styrelseuppdrag för Fotografiska.

Kim Swing, HR Direktör, Ahlsell Sverige AB
Som HR Direktör på marknadsledande Ahlsell med Sveriges största säljkår arbetar Kim med fokus på medarbetarengagemang och attraktion. Hon har haft fler roller inom koncernen, bland annat som HR-chef för dotterbolaget Proffsmagasinet. Kim har över 10 års erfarenhet av att arbeta med rekrytering och employer branding. Hon brinner för att arbeta inifrån och ut för att skapa attraktion som känns på riktigt!

Malin Otterström, Kommunikationschef JCDecaux
Malin har arbetat med kommunikation i 15 år, tidigare som byråchef på pr-byrå och de senaste 8 åren som kommunikationschef på utomhusreklambolaget JCDecaux. Hon är van att jobba brett med reklam, event, pr och lobbying inom B2B och B2C. JCDecaux möblerar framtidens städer över hela världen med väderskydd och reklamtavlor som har teknik och miljöutveckling i fokus.

Emelie Mannheimer, Chief Operating Officer Tengbom
Emelie Mannheimer är COO på Tengbom arkitekter, tidigare deras marknads- och kommunikationschef. 2018 var hon finalist i Årets marknadschef. Innan Tengbom var hon byråchef på kommunikationsbyrån Springtime. 1 december kommer Emelie att byta jobb och bli vd för coworking-företaget United Spaces.

Anna Thelander, Marknads- o kommunikationschef AMF Fastigheter
Anna har lång erfarenhet inom kommunikation och marknadsföring från olika branscher, alltid med utgångspunkt i människans behov och  beteenden, kund- och affärsnytta. I rollen som Chef Marknad & Kommunikation på AMF Fastigheter har hon och hennes team en viktig roll i att uppnå bolagets vision om att skapa långsiktigt hållbara platser där människor vill vara.

Cecilia Flodin, Head of Marketing Hotel Operations Nordic Choice Hotels
Arbetar idag som marknadschef inom Nordic Choice Hotels och ansvarar för de 4 kedjorna Clarion Hotel, Clarion Collection Hotel, Quality Hotels samt Comfort Hotels och alla våra restaurangverksamheter. Tidigare arbetat som marknadschef inom Martin & Servera koncernen där jag var i 5 år i olika roller. Utbildad civilekonom med en master i marknadsföring vid Lunds Universitet. Även studerat marknadsföring i USA.


PROGRAMPUNKT 6

Kl 11.30-12.00

Diversity Branding - Trender inom fördomsfri rekrytering & Employer Branding

Sara Scheef, CEO Ada Digital och Åsa Edman, VD TNG

Fördomsfri rekrytering blir allt viktigare i jakten på talanger då det öppnar upp möjligheterna att hitta nya talanger och marknadskompetens som bidrar med nya idéer, innovation och kundvärden. Årligen trendspanar rekryteringsbolagen TNG och Ada Digital hur svenska och internationella företag agerar för att lyckas och vad jobbsökare idag och imorgon kräver av rekryteringsmarknadsföring och employer branding i tider av remote work och en skenande digitalisering. Här presenterar Sara Scheef – VD för Ada Digital – ett urval av den årliga trendspaningen med fokus på kommunikations- och marknadsarbetet. Bland annat kommer hon lyfta upp det ökade kravet från dagens jobbsökare på Diversity Branding och hur kulturell mångfald utmanar oss dagligen i vårt arbete. Slutligen get hon en inblick i hur vi kommer arbeta och rekrytera i Metaverse.

Sara Scheef, CEO Ada Digital
VD för Ada Digital, rekryteringsbolaget som dagligen utmanar IT-branschen och marknadschefer att tänka nytt och våga rekrytera för ökad mångfald och jämställdhet, allt för att skapa en bättre affär som genererar lönsamhet och nöjdare kunder. Sara har över 15 års erfarenhet av IT-rekrytering och entreprenörskap och drivs av att utmana svenska företag kring hur de ser på IT-kompetens och hur de kan skapa hållbar rekrytering på sikt.

Åsa Edman, VD TNG
VD för TNG Group AB, specialister inom fördomsfri rekrytering, bemanning och interim. Företaget rekryterar inom alla tjänstemannaområden och med sin fördomsfria och datadrivna rekryteringsmetodik™  mäter TNG objektivt kandidaters kompetens, potential och arbetsprestation. Allt för att hitta de bäst lämpade kandidaterna för varje unik arbetsplats. Det gynnar kunder och jobbsökare, samt bidrar långsiktigt till en hållbar arbetsmarknad.


PROGRAMPUNKT 7 - PANELSAMTAL

Kl 12.00-12.30

Foodtech

Moderator: Ingela Stenson, Managing Director, Analytics United Minds
Panel: Karin Amedé, Magnus Johansson, Nina Halling,
Malin Söderström, Elisabet Ålander

Vad är egentligen foodtech? 3d-printad mat, abstrakt blockchainteknik och gmo? Eller är det rent av något som vi använder här och nu, redan idag? Vi står inför stora förändringar inom matsystemet när foodtech slår igenom. Kommer konsumenterna att acceptera foodtech och hur kommer det att smaka? Framtidens mat är på allas läppar!

Ingela Stenson, trend analyst United Minds, chefredaktör Livsmedel i fokus
Ingela är omvärldsanalytiker och strateg, specialiserad på kommunikation och ompositionering. Har ett förflutet i livsmedelsbranschen samt Sveriges Marknadsförbund. Chefredaktör för Livsmedel i fokus, ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Flitigt anlitad som föreläsare, moderator och jurymedlem.

Karin Amedé, kommunikationschef Svenskt Kött
Karin har en gedigen erfarenhet av kommunikation och hennes hjärta klappar för digital kommunikation, mat och hållbarhet och hur man på bästa sätt kombinerar de tre världarna. Tidigare kommer hon från eventbranschen där hon var webbansvarig på Kistamässan.  

Magnus Johansson Head of Marketing på Picadeli
Magnus Johansson är Head of Marketing på Picadeli - en svensk foodtech pionjär som nu är marknadsledare i Europa inom hälsosam och hållbar snabbmat. Magnus har även tidigare varit Marknadsdirektör för Gina Tricot samt MQ.

Nina Halling, kommunikationschef på KRAV
Nina är kommunikationschef på KRAV och jobbar med hållbarhetskommunikation och KRAVs kampanjer. Att hjälpa konsumenten till ett mer hållbart val. Nina har många års erfarenhet av opinionsbildning och påverkansarbete och har tidigare arbetat på pr-byrån Westander.

Malin Söderström, första kvinnan medlem i Svenska Kocklandslaget, inspiratör TV4, driver Moderna Museets restaurang
Malin är utbildad på livsmedelstekniska linjen i Sandviken. Efter examen har hon bland annat arbetat på restaurang Paul & Norbert i Stockholm, som belönats med en stjärna i Guide Michelin. Malin Söderström var den första kvinnan som blev medlem i Svenska Kocklandslaget. Hon har dessutom inspirerat tusentals tittare i TV4:s Nyhetsmorgon att utföra mirakel i sina hemmakök, och har visat hur enkelt och snabbt det kan gå att laga riktigt god mat. Malin har skrivit ett flertal kokböcker, bland andra Malins mat , Malin Söderströms middagstips och Mat för blå dagar tillsammans med Tomas Tengby.

Elisabet Ålander, Investor Paulig Incubator
Elisabet Ålander arbetar som foodtechinvesterare på PINC, matkoncernen Pauligs VC-arm (ex Risenta och Santa Maria i Sverige). I sitt arbete möter Elisabet europeiska foodtechstartups, och utvärderar dem baserat både på deras impactmässiga, strategiska och finansiella potential. Hon är övertygad om att foodtechinnovationer krävs för att skapa ett hållbart matsystem - både idag och i framtiden. Elisabet har många års erfarenhet inom VC-investeringar och affärsutveckling.

AVSLUTNING

Kl 12.30-12.45

Francesca O'Brien Apelgren, vd Sveriges Marknadsförbund summerar dagen. Guidad visningen för bokade biljetter börjar kl 13.30.

Kl 12.45-13.30. PAUS. På Moderna Museet kan du äta och dricka gott till Stockholms bästa utsikt! Lunch på egen bekostnad.

Kl 13.30-14.15. Guidad Visning. Enkom förbokade biljetter.

Avsluta Tendensdagen med en guidad visning i Moderna Museet. Fritt - ingår i Tendensdagen! En inspirerande och kunnig guide berättar om konsten och konstnärerna. Anmälan gör du nedan. (FULLBOKAT - väntelista finns)

ANMÄLAN:

Dag: 20 oktober
Tid: Program kl 09.00 – 12.45
Avslutning kl 12.45
Paus 12.45 – 13.30
Guidad visning för förbokade 13.30 – 14.15
Plats: Moderna Museet alternativt digital livestreaming. Länk skickas.
Anmälan: se nedan.

Anmälan är bindande
Platsen kan överlåtas till annan person – namnjusteringar sker till annika@svemarknad.se
Vid avbokning el utebliven närvaro utgår avgift på 995 kr ex moms.
Gäller både seminariet och digital anmälan. Vi reserverar oss för justeringar i programmet.

Alla gäster på plats får en goodiebag! Utdelas på Moderna Museet.

Så här anmäler du dig till Tendensdagen:
1. Delta på plats, Moderna Museet, Stockholm. (se nedan)
2. Delta på guidad visning efter seminariet. (fullbokat väntelista finns)
3. Delta digitalt via länk (se nedan)

Anmälan: seminarium Tendensdagen
Plats: Moderna Museet, Stockholm

Länk till väntelista: Guidad visning Moderna Museet

Anmälan: Guidad visning Moderna Museet
(kl 13.30-14.15 efter Tendensdagen)

Anmälan: Tendensdagen digitalt.
Länken skickas samma morgon som Tendensdagen


Samarbetspartners: