7 januari 2020

Allt överskott går till forskning – hittills 188 miljoner

Ur Trender & Tendenser januari 2020

Designföretaget och butiken Svenskt Tenn har legat på Strandvägen i Stockholm i nästan 100 år. Estrid Ericson grundande Svenskt Tenn och sen 1975 ägs företaget av Kjell och Märta Beijers stiftelse och som har under åren skänkt 188 miljoner kronor till forskning, utbildning och kultur i Sverige och bidragit till mycket värdefulla insikter och lösningar inom bland annat medicin och sambandet mellan ekonomi och ekologi.

Estrid Ericson hade en vision och filosofi om att hemmet skulle vara ombonat, enkelt, bekvämt och trivsamt. Hon hade förmågan att skapa stämningsvärden och ställa samman föremål i vackra och ibland oväntade arrangemang som blev med tiden något helt unikt. Hon blandade dyra och billigare föremål, hemmet skulle inte vara färdigt och statiskt utan innehavaren skulle samla på sig möbler och inredningsdetaljer allteftersom och på så sätt bli en spegling av en personlighet.

Företagets främste formgivare Josef Frank knöts till Svenskt Tenn tidigt och han har blandat annat formgett 2000 möbelskisser och drygt 160 textila mönster. Bland de cirka 40 textila mönster som tillverkas idag finns både klassiker och sådana som nyligen tagits i produktion igen.

”Vi har ett mer långsiktigt perspektiv och kan därmed ha en långsammare process. Tidsaspekten handlar om hela processen från formgivning via produktion och till att produkterna får tid i butiken”, säger Thommy Bindefeld.

I butiken och webbshoppen finns också möbler och föremål av några av vår tids skickligaste formgivare.

Regelbundet bjuds även andra kreatörer in för att tolka och utmana varumärket genom inredningar och utställningar.  Ungefär 80 % av Svenskt Tenns sortiment är producerat i Sverige, de värnar om det svenska hantverket och ett av deras mål är att säkerställa att det lever vidare samt att nästa generation kan fortsätta arbeta med svenskt hantverk. Svenskt Tenn har en inredningsateljé med inredare, inredningsarkitekter och textilinredare.

”All vinst som företaget genererar går till forskning inom ekologisk hållbarhet, miljövård, genetik, biomedicin och läkemedel med mera. Givetvis handlar Svenskt Tenn om god design och form men det handlar också om, att på mer än ett sätt, bidra till att världen runt omkring blir lite bättre”, säger Thommy Bindefeld.

Trender och Tendenser har träffat Thommy Bindefeld som mycket framgångsrikt bidragit till att utveckla Svenskt Tenns varumärke och uthålliga unika arbetssätt inför Sveriges Marknadsförbunds forskarföreläsning  med Svenskt Tenn den 11 februari.

Thommy Bindefeld, foto: Svenskt Tenn.

Thommy har en lång och gedigen karriär som formgivare och creative director på bland annat, Åhléns och Indiska. Till sin hjälp i det dagliga arbetet har han ett kreativt team med bland annat kreatörer, grafisk formgivare, marknadsassistent, pr-ansvarig och produktutvecklare.

De arbetar utifrån ett långsiktigt perspektiv och kan därmed ha mer tid för formgivning, och produktion. Svenskt Tenns marknadsföring görs via pr och butik, utställningar och de bjuder kontinuerligt in journalister för att visa nyheter, nya produkter eller samarbeten.  Hållbarhetsfilosofin är ledstjärnan i arbetet och allt överskott går till forskning.