29 augusti 2023

5 snabba fakta med Henrik Sjödin Konsumentfakta – hur beter vi oss?

Henrik Sjödin är Sveriges Marknadsförbunds rådgivare inom konsumentbeteende och kundinsikt.

Henrik är Sveriges Marknadsförbunds rådgivare inom konsumentbeteende och kundinsikt.

Henrik Sjödin är ekonomie doktor från Handelshögskolan, med inriktning på konsumentbeteende och marknadsföring. Sedan 2013 är han verksam som strateg och partner på Åkestam Holst NoA. Från uppdrag med företag inom vitt skilda branscher har han bred erfarenhet av insiktsarbete, och med sin forskarbakgrund är han passionerat intresserad av beteendevetenskap och användbara metoder för att förstå konsumenter. Henrik drivs av att sätta fingret på beteenden som driver verksamheter framåt och att göra komplexa samband mer begripliga, med hjälp av fakta, kunskap och pedagogik. Henrik har ett uppskattat nyhetsbrev på LinkedIn där hans ”fem snabba konsumentfakta” publiceras varje vecka.

Snabb fakta om hur vi använder vår tid, pengar och uppmärksamhet. Varsågod här kommer Henriks framgrävda konsumentfakta från vecka 34.


Aktuella siffror som ger glimtar av hur svenska folket prioriterar, agerar och konsumerar.

  1. I år beräknas en genomsnittlig barnfamilj få en kostnadsökning för mat, el, räntor och drivmedel på 37 000 kr jämfört med 2022. Jämfört med 2021 är ökningen 79 000 kr.
    (Källa: Länsförsäkringar)
  2. Förra året fick svenska hushåll totalt ca 108 miljarder kronor mindre i plånboken på grund av prisökningar och högre räntor, motsvarande 22 000 kr/hushåll. Hela 92 miljarder (85%) kan tillskrivas inflationen, medan 16 miljarder (15%) kan hänföras till räntorna. Bara ungefär hälften av hushållen har lån, men alla påverkas av stigande priser.
    (Källa: SCB)
  3. 62% av svenskarna säger att de känner sig bekväma med att prata pengar. Detta är högst bland 15 länder och 15 procentenheter över genomsnittet. I Finland är siffran 30%.
    (Källa: Klarna)
  4. Fyra av tio uppger att de drack mer alkohol under semestern än i vanliga fall. Lika många drack minst varannan dag. Nästan var fjärde person funderar på att ta en paus från alkoholen efter sommaren.
    (Källa: IQ / Novus)
  5. Vad äter du på kräftskiva? Det vanligaste svaret är kräftstjärten, saften och klorna – en fjärdedel gör så. Nästan lika många äter hela kräftan inklusive kräftsmöret. En ungefär lika stor andel uppger att de inte äter kräftor alls.
    (Källa: SodaStream / Kantar Public)


Har du en fråga till Henrik Sjödin eller någon annan av Sveriges Marknadsförbunds rådgivare – varmt välkommen att höra av dig till info@svemarknad.se