15 mars 2018

20 Frågor till Rune Nordström – som fortfarande siktar mot stjärnorna

Namn: Rune NordströmIMG_7897
Yrke: Vice vd och grundare av Nowa Kommunikation
Ålder: 59 år
Bor: Lidingö
Familj: Gift med Jytte och vi har tillsammans 5 döttrar i åldersspannet 16 – 32 år
1. Rune, vem är du som person? Hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är en glad person som vill ha kul i livet. Jag är värderingsstyrd och har en etisk kompass som påverkar mig i mitt privatliv och yrkesliv.
2. Du är vice vd och en av grundare av Nowa Kommunikation; vad är roligast i det uppdraget?
Det roligaste är att jag och min kompanjon Anders Wallqvist byggt företaget från grunden och idag är Nowa något mycket större än vi själva.
3.Vad gör dig till en duktig ledare?
En av mina tidigare chefer sa att ledarskap är kommunikation. Jag vet att jag är bra på att kommunicera eftersom det är mitt yrke. Det är kanske därför jag fått förtroendet att vara ledare i många sammanhang.
4.Vilka utmaningar står Nowa Kommunikation inför?
Vi är idag en medelstor kommunikationsbyrå med ett 30-tal konsulter. Samtidigt är vi moderbolag i Nowagruppen som är en koncern med 9 olika bolag som på olika sätt arbetar med kommunikation. Vår utmaning är att växa och integrera alla våra kompetenser i ett bra helhetserbjudanden till marknaden.
5. Vad är det som driver dig i ditt arbete? 
Jag gillar att göra avtryck, intryck och påverka utvecklingen i vår bransch.
Samtidigt är jag barnsligt förtjust i att leverera kundnytta och på så sätt få bekräftelse för det jag bidrar med.
6. Vad vill du ha uppnått i ditt arbete innan du går vidare?
Jag gjorde karriär och hade många olika roller inom kommunikationsbranschen innan jag startade eget för 14 år sedan. Mitt nästa steg är att fortsätta bygga Nowa med sikte mot stjärnorna.
7. Hur håller du dig à jour med utvecklingen? Hur hämtar du ny kunskap?
Jag lär mig ständigt nya saker i jobbet genom den bredd av uppdrag som jag jobbar med. Jag lär mig också jättemycket av mina yngre kollegor som kan en massa saker som jag inte kan. Men jag är också en flitig mediekonsument med stort samhällsintresse.
8.  En talang som du har?
Jag är bra på att sova. Det gör att jag kan passa på och ta en tupplur när tillfälle ges och sedan jobba på med förnyad kraft.
9.  Något som du skulle vilja bli bättre på?
Att släppa kontrollen och våga lita på att andra gör det de ska. Men jag har blivit bättre med åren.
10. Vad brinner du för i livet?
Jag brinner för att göra nya saker. Jag gillar också när utmaningarna ligger på en nivå så att jag knappt tror att jag ska klara av dem. Det triggar mig mest.IMG_7893
11. Vad skulle du vilja ändra på?
Ibland fylls min vardag av rutiner. Då försöker jag att styra om så att jag får jobba med roliga saker.
12. Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig?
En typisk arbetsvecka finns nog inte. Min arbetsvecka styrs av de uppdrag jag jobbar med och dessa varierar över tid. Just nu fyller ett kriskommunikationsuppdrag min kalender och då är jag tillgänglig 24/7.
13. Hur kopplar du av?
Jag försöker bara vara med mig själv, min familj och mina vänner. Jag gillar att snickra på vedboden, verandan eller dylika ting på fritidshuset. Joggar då och då runt Kottlasjön på Lidingö.
14. Om du får drömma fritt; vart skulle du helst åka och göra där?
Jag skulle gärna besöka Brasilien som är det land som min mamma växte upp i. Jag har inte haft möjlighet att resa dit ännu. Men än finns det tid.
15.Har du något motto/levnadsregel?
”Det växer ingen mossa på den sten som rullar”
16. Om du var barn idag och skulle ge ett råd till dig själv vad skulle det vara?
Jag tror på att man ska styras av lustprincipen i sina livsval utan att för den skull vara naiv – lust med förnuft.
17.  Har du några förebilder?
Min mamma – hon gav mig den trygghet som jag burit med mig i livet. Min fru – som alltid lyfter fram det positiva hos människor hon möter.
18. Behövs marknadsförare i styrelserummet? Och sitter du själv i någon styrelse?
Så klart. Men jag tror att det begrepp som bäst sammanfattar den kompetens som behövs i styrelserummen är kommunikation som kan omfamna hela vår bransch dvs marknadsföring, PR, reklam, digitalt m.m. Jag är styrelseordförande i Nowa Kommunikation AB och har styrelseengagemang i ett antal bolag i Nowagruppen.
19. Varför är Nowa Kommunikation med i Sveriges Marknadsförbund?
Sveriges Marknadsförbund har en viktig roll att bevaka och utveckla marknadsförarens och kommunikatörens yrkesroller. Vi uppskattar utbudet av kurser, konferenser och andra mötesplatser.
20. Till sist: vad kommer Sveriges Marknadsförbund och Nowa Kommunikation att göra tillsammans i Almedalen?
Vi arrangerar tillsammans med andra branschaktörer kommunikatörsminglet under Almedalsveckan. Då har vi också Speakers Corner då vi lyfter ett antal viktiga branschfrågor till diskussion och debatt. Välkommen till Kronstallgränd 4, måndag – torsdag klockan 17.45 – 19.00 under Almedalsveckan.