8 december 2009

Ursprungsmärkning av fransk mjölk

Drygt 90 000 franska mjölkbönder drabbas hårt av fluktuerande mjölkpriser och importen av billigare mjölk från grannländerna.

Branschorganisationen, la Fédération nationale des producteurs de lait (FNLP) har därför tagit initiativ till en ursprungsmärkning med texten ”Eleveurs laitiers de France” på mjölkförpackningar för att konsumenter ska kunna se varifrån mjölken kommer. Märkningen är en garanti för att mjölken är producerad i Frankrike. Från och med 21 september märks mjölkförpackningar i det så kallade premium-segmentet och så småningom också kedjornas egna märken för mjölk. Den störste distributören Orlait (jfr Arla) är först ut med ursprungsmärkning.
Premium-segmentet utgör mer än 1 miljard liter mjölk och svarar för en tredjedel av konsumtionen i Frankrike. 2009 fördubblas importen från andra länder och beräknas uppgå till 400 milj liter. Merparten kommer från Tyskland där priserna är 15% lägre. En reklamkampanj för €10 milj stödjer lanseringen av märkningen med budskapet: ”J´aime le lait d´ici.” (Jag gillar mjölken härifrån.)