26 oktober 2009

Tycker folk om olika kaffesorter om de bor i storstad eller på landsorten?

Det förefaller faktiskt så enligt siffror som medieanalytikerna på Indikat redovisar i en undersökning.

Gevalia och Löfbergs Lila dricks mest på landsorten. Skillnaden är dramatisk när det gäller vilka kaffesorter som konsumenterna väljer oftast. 34 procent föredrar Gevalia och 15 procent Löfbergs Lila på landsorten.
Siffrorna för storstäder är 20 respektive 6 procent. Strategin hos de båda kaffeföretagen är självklart att öka sina marknadsandelar i storstäderna. Det finns ju ingen anledning att tro att folk har annorlunda smak beroende var i landet man bor. Orsakerna är främst historiska och bygger på stora regionala skillnader i valet av kaffe.
I Stockholm har Arvid Nordqvist alltid haft en stark ställning. I Malmö är Zoégas, som produceras i Helsingborg, det dominerande märket och i Karlstad med omnejd håller Löfbergs Lila tätpositionen.
Om man ser till övriga delar av landet så är det Gevalia som har starkast ställning
På sikt hoppas företaget dock kunna bli lika starkt i storstäderna. Gevalia har startat ett nytt produktprogram som ska syftar till att göra konsumenterna mer trogna. Gevalia Cappuccino är en sådan produkt som tilltalar storstadskunderna med sina många olika smaker – Daim, Toblerone och Milka. Företaget har nu också återgått till sin gamla klassiska slogan ”när du får oväntat besök” i stället för ”när du vill ha oväntat besök”.
Löfbergs Lilas strategi handlar om att vinna storstadskonsumenterna med trovärdighet och budskap som ”Operakällaren och Grythyttan serverar vårt goda kaffe”.