Tidigare utgåvor

Innehållsförteckning för Trender & Tendenser, nummer för nummer.

(Senaste utgåvan längst upp. För tidigare utgåvor, scrolla neråt)

Trender & Tendenser nummer 5, 2019. Juni

Vad är det som gör en bra ledare? Självförtroende och självinsikt är viktiga egenskaper på en bra ledare. Samt förmågan att skapa kollektiv intelligens. Aje Stenbeck, Business Director och Partner på Inhouse AB, som jobbar med rekrytering och organisationsutveckling, beskriver vad som utmärker en bra ledare och hur man blir det.
Inhousebyråerna blir allt mer väletablerade. Intresset för inhousebyråer växer vidare. Både bland företagen, men även bland både nyutbildade och väletablerade kreatörer. Håkan Bodström, även känd som ”Byrådoktorn” arbetar sedan många år med affärsutveckling för bland annat byråer. Idag arbetar han med många företag som startar eller driver inhousebyråer och hjälper dem att utveckla och effektivisera sin verksamhet. Han beskriver sitt arbete samt den senaste upplagan av ”Inhousebarometern”, där företagen beskriver hur de planerar sin inhouseverksamhet.
Folket bygger inhouse på sitt eget sätt. I takt med att intresset för inhouse ökar, utvecklas också olika sätt att arbeta med kommunikationen internt. Folket bygger upp inhouseverksamheter hos sina uppdragsgivare där de hanterar rekrytering och tar arbetsgivaransvaret, samt driver och utvecklar teamet över tid. Fredrik Svensson på Folket berättar hur de arbetar.
20 Frågor till Gunnar Gidefeldt på LRF, som alltid har musiken som inspiration. Han svarar på 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Varumärkesresan: ITIGO tar Medelhavet till Sverige. Det lilla familjeföretaget ITIGO startade 1997 med ambitionen att lära svenska folket att äta medelhavsmat. Deras sortiment består av olivoljor, torkade och inlagda grönsaker, Parmesan-ost och andra medelhavsprodukter av allra högsta kvalitet. Thomas Nyström är förmodligen den svensk som kan mest om olivolja – och till och med har en Master i ”Olio Monocultivar”. Han driver verksamheten tillsammans med sin fru, Helena och de berättar om sin varumärkesresa, där förpackningen är en central del i marknadsföringen.
Varumärkesstyrka allt viktigare för värdet. Värdet på världens 100 starkaste varumärken växer snabbare än både global BNP och börskurser. Men den inbördes ordningen växlar mer än på länge. Det framgår av årets upplaga av WWP-koncernens och analysföretaget Kantars studie BrandZ Top 100. Ett svenskt varumärke finns med på listan över världens mest värdefulla.

Trender & Tendenser nummer 4, 2019. Maj

Dagligvarusektorn: En spelplan i förvandling. Branschglidning, nya aktörer och en växande andel EMV har påverkat dagligvarusektorn för alla inblandade aktörer. Det är inte e-handeln, utan restaurangbranschen som är dagligvaruhandelns tuffaste konkurrenter. Nästa år väntas restaurangbranschen ha vuxit till halva dagligvaruhandelns storlek. För leverantörsvarumärkena är dagligvaruhandeln både deras  största kunder och värsta konkurrenter. Enligt en ny DLF-undersökning har EMV ökat med 50 procent i värde på tio år.
Dagligvarusektorn: Varje tid har sin syn på EMV. Andelen EMV växer. Men det är fortfarande långt till de nivåer som rådde inom kooperationen på 1970-talet.
Dagligvarusektorn: Innovation är nyckeln till framtiden. Om man verkligen förstår konsumenten blir möjligheterna större för att skapa nya framgångsrika produkter. Bo Ekström, senior advisor på Marketing Clinic, förklarar hur man bygger system för att nå framgång och pekar på några innovationsvägar, där det finns mycket att göra.
20 Frågor till Rodrigo Pozo Graviz, som vet att kunskap är makt. Han svarar 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Västerbottensost: misstaget som blev ett av våra starkaste varumärken. Det blev inte riktigt som det var tänkt när mejerskan tappade fokus för 147 år sedan. Det blev ännu bättre. Västerbottensosten var född. Den är och förblir sig lik, från den dag då den skapades. Maria Forsner, som är varumärkeschef för Västerbottensost berättar hur de arbetar och vårdar varumärket troget historien och lyhörd inför framtiden.
Vad söker framtidens stjärnor? Ett starkt corporate brand är en bra plattform för att bygga ett starkt employer brand. Men det räcker förstås inte. Hieronymus Rony Lutz på Universum är också en av de tre författarna till Årets Marknadsföringsbok ””Employer Branding – så bygger arbetsgivare starka varumärken”. Han beskriver några av de insikter som företagen behöver ha för att attrahera morgondagens akademiker – utifrån Universums stora, årliga undersökning om universitets- och högskolestudenternas av var de helst vill jobba efter sina examina och vad de vill få ut av sina jobb.

Trender & Tendenser nummer 3, 2019. April

Mark Ritson: ”Taktik får aldrig gå före strategi”. Mark Ritson, en av världens främste experter på marknadsföring och brand management pekar på fem frågor som alla marknadsförare behöver besvara. Och en sjätte som man kan strunta i. Dessutom formulerar han en checklista i sex punkter för effektiv brand management.
Glöm inte dina allra minsta! Wiemer Snijders arbetar i konsultbolaget The Commercial Works som hjälper företag förstå och tillämpa fakta för ökad effektivitet. Han förklarar varför de allra minsta kunderna är lika viktiga, eller kanske till och med viktigare, än de allra största.
20 Frågor till Meta Persdotter, kommersiell chef på Runsvengruppen AB/ÖoB svarar på 20 frågor om sitt varumärke, sitt jobb och sig själv.
7 råd till framtidens marknadsavdelning. Per Lundbergoch Kaj Johansson är affärsutvecklare på Kapero och samarbetar med marknads- och kommunikationsavdelningar på flera av våra största företag och mediehus. De har sett hur utvecklingen gått mot allt mer uppsplittrade marknadsavdelningar med olika enheter skilda åt som av vattentäta skott. De ger sju råd för hur framtidens marknadsavdelningar bör organiseras och arbeta.

Trender & Tendenser nummer 2, 2019. Mars

The Future Factory affärsutvecklar byråer. I London finns The Future Factory som arbetar med affärsutveckling och new business för den kreativa sektorn. Sam Wheatman är account director på företaget och beskriver hur de jobbar för att byråer ska bli mer affärsmässiga i sitt arbete och i sina kontakter med nya, potentiella kunder. Något som är till stor nytta för båda parter. Företagen slipper oproffsliga byråer som inte förstår företagen på djupet och byråerna slipper en massa ovidkommande pitchande.
Byråer behöver vara mycket mer noga med pitcher. I Sverige finns ingen motsvarighet till The Future Facotry.  Däremot byråvalskonsulter, som bistår företagen med att formulera sina behov och hitta rätt samarbetspartner. Byråvalskonsulten Gunilla Bergh håller med i en del av Sam Wheatmans kritik av byråerna. Men pekar också på missförstånd som företagen måste se upp med.
”En av tio är intressant”. Social-first-byrån The Amazing Society ställer ytterst sällan upp i pitcher, utan föredrar att själv välja ut vilka företag de tror de kan göra nytta för. Men byråchefen Paula Suomalainen förklarar hur ett företag bäst ska förbereda sig innan de kontaktar en byrå de vill titta närmare på.
20 Frågor till Leif Sjöblom, som tror det finns en lösning på det mesta.  Leif Sjöblom är Landchef OOH Finland på Löfberg. Han svarar 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Doberman vill förändra människors liv. Digitalisering handlar inte bara om att göra kampanjer för digitala medier, utan om att skapa nya, digitala plattformar och verktyg för varumärkesutvecklingen. Det är Doberman specialiserade på. De benämner sig själva som en design och innovationsbyrå och blev Årets Byrå 2019 i kategorin Digitalt +50 miljoner. Olof Ålenius beskriver hur de resonerar och hur de arbetar med uppdragsgivare som SEB+, IKEA och ICA. Eller internationella uppdrag som New York City, Google eller den amerikanska sjukförsäkringstjänsten Oscar som byrån skapade av inför lanseringen av Obamacare.
Medarbetarna syr in stolthet i varumärket. Medarbetarna blir allt viktigare för företagens varumärkesutveckling. Det vet vi. Men få visar det på samma sätt som Woolpower i Östersund. Deras medarbetare signerar produkterna de tillverkar och allmänheten bjuds gärna in för att se hur de arbetar. Företagets delägare och styrelseordförande, Adam Brånby, berättar hur de resonerar.

Trender & Tendenser nummer 1, 2019. Februari

Ränderna går aldrig ur för Polarn O.Pyret. Nyligen belönades Polarn O.Pyret med Signumpriset för sitt långsiktiga, nordiska varumärkesarbete. Varumärket är urstarkt, men det har inte alltid varit medvind. I mitten av 90-talet förlorade verksamheten 30 000 kronor per dag! Men kloka ägare och trohet till kärnvärdena gav ny vind i seglen. Petra Stenacker, marknadschef på Polarn O.Pyret berättar hur de arbetar med sitt varumärke.
20 frågor till Margareta Ternell, som påminner om det strategiska värdet i kunskapstillgångar. Margareta Ternell är chef på marknads- och kommunikationsavdelningen på PRV. Hon svarar på frågor om sig själv, sitt arbete och sitt varumärke.
Årets Marknadsföringsbok: Ett redskap för ett starkt arbetsgivarvarumärke. Boken ”Employer Branding – Så bygger arbetsgivare starka varumärken” utsågs till Årets Marknadsföringsbok 2018. De tre författarna Anders Parment, Anna Dyhre och Hieronymus Rony Lutz beskriver hur utvecklingen har varit inom området och varför det är så viktigt att vårda sitt arbetsgivarvarumärke.
Dessutom bjuder de på ett kapitel ur boken, där Viktoria Blomgren, HR-strateg på stadsledningskontoret i Sundbyberg berättar om hur de arbetar för att attrahera 400 samhällsbyggare varje år.
Årets Byrå: Byråledarna ger sin syn. I år kommer också byråerna till tals i Regis mätning ”Årets Byrå”. Byråledarna, i alla de byråer som mätts undersökningen, berättar vad det tror om framtiden, förändringsbehov och hur en bra uppdragsgivare fungerar och agerar. Pia Grahn, vd på Regi, berättar mer.

Trender & Tendenser nummer 10, 2018. December

Ledarskap handlar om att skapa trygghet. Ingenting börjar med resultat, allting börjar med människor. Det är en viktig insikt för ledare som vill nå framgång. Ledarskap handlar om kommunikation. Om att ställa frågor och lyssna med intentionen att förstå, istället för att svara. ”Ledarskap är något man kan ta, inget som sitter i positionen. Det handlar om människor, medan chefskap handlar om kontroll”, säger Jesper Ek.
Hjärnan behöver också omtanke.  Både företagen och de enskilda medarbetarna glömmer ofta en viktig faktor för att våra arbetsresultat ska bli så bra som möjligt – våra hjärnor. De flesta motarbetar sina egna hjärnor och arbetsmiljön förvärrar ofta situationen. ”Den största faran, både för företagen och de enskilda medarbetarna, är att vi inte har någon kunskap om hur hjärnan fungerar”, konstaterar Tomas Dalström.
20 frågor till Claes Åberg, som påminner om att talang inte är kopplad till ålder. Claes Åberg, som är kommunikationschef på Trygghetsrådet svarar på 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Morakniv – en vass exportframgång. Morakniv har fördubblat tillverkningen på fem år och exporterar knivar med livstidsgaranti till 60 länder. Björn Åkerblom som är global marknadschef på Morakniv AB berättar hur de tänkte om för 5-6 år sedan och vilka effekter det fick.
Vatten i torka – framtidens export. Att skapa vatten, där förutsättningarna verkar hopplösa, kan bli en ny svensk exportsuccé i framtiden. Två unga civilingenjörer har utvecklat tekniken. Airwatergreen Group belönades i oktober med pris som Upcoming Star av Nämnden för Exportutveckling.
Gå inte i fällorna! Det är lätt att gå fel bland alla myter om hur man ska göra, när man planerar sin reklam. Britterna Sarah Carter och Les Binet har skrivit en hel bok om dessa vanföreställningar. Här beskriver de sex av de vanligaste fällorna att undvika.
God Jul!  Med en älskad brittisk jultradition, och historien om den, önskar vi alla läsare en riktigt  fröjdefull jul  och ett gott nytt år.

Trender & Tendenser nummer 9, 2018. November

Ta kunden till hjälp i utvecklingen. Det finns en hel del exempel på företag som fått framgång genom att involvera konsumenterna i utvecklingen. Företeelsen kallas co-creation eller samskapande. Karina T. Liljedal, doktor i marknadsföring, forskare och lärare på Handelshögskolan i Stockholm beskriver några framgångsrika exempel och ger råd om hur man kan gå tillväga.
Hur mycket är ditt varumärke värt? Företag som värderar sina varumärken kan använda detta som strategiskt verktyg för sitt löpande varumärkesarbete. Alexander Todoran är civilekonom, nationalekonom, statistiker och marknadsekonom och var en av de svenska medlemmarna i den expertkommitté som 2010 tog fram en internationell standard för varumärkesvärdering. Han  beskriver varför detta är så viktigt och vad man ska tänka på.
Icehotel – en av våra hetaste destinationer. Icehotel är ett bra exempel på kreativt entreprenörskap och förmågan att skapa något oväntat av det som många skulle se som hopplösa förutsättningar. Vilmarksentreprenören Yngve Bergqvist i Jukkasjärvi fann vägen för att förlänga den mycket korta turistsäsongen, genom att ta vara på isen, snön och norrskenet. Icehotel belönades med utmärkelsen Export Hermes av Nämnden för Exportutveckling, vid Tendensdagen i oktober.
20 Frågor till Anna Lind, som vill bygga ett starkt nordisk team. Anna Lind, nordisk marknadschef på NCC Property Development svarar på 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Forsman & Bodenfors trotsar nya naturlagar. Landets mest framgångsrika byrå har satt sitt namn på ett nytt, internationellt nätverk. De ska visa att det går att stanna stanna i den kreativa toppen, även för en svensk byrå som inlemmas i ett internationellt nät. De vet ju att de klarar att trotsa naturlagarna. När de startade var det ju ingen som heller trodde att det gick att starta en toppbyrå i Göteborg.
Nu behövs ännu nyare idéer. Annonsörer och kommunikationsbyråer behöver tänka nytt. För det börjar medierna göra, visar en ny rapport från WARC, som pekar på en växande prenumerationstrend i digitala medier. Nya modeller utvecklas. Både när det gäller medierna som sådana och för samarbeten mellan medier och annonsörer.

Trender & Tendenser nummer 8, 2018. Oktober

Sveriges starkaste varumärken: Långsiktighet håller Yes i topp år efter år. Nyligen presenterades 2018 års upplaga av Evimetrix Swedish Brand Award, undersökningen som listar Sveriges starkaste varumärken. I år kunde man konstatera att Sveriges starkaste varumärke alla kategorier, är något så oglamoröst som ett diskmedel. Yes är lite av ett skolboksexempel för hur man bygger starka, lönsamma varumärken.

Sveriges starkaste varumärken: Vimmerby fick muskler av Pippi. Astrid Lindgrens Värld är Sveriges näst starkaste varumärke och har gjort Vimmerby värt en resa. Lena Möller, som är marknads- och försäljningschef för verksamheten berättar hur de arbetar och vårdar sitt varumärke.

Sveriges starkaste varumärken: Även ett monopol måste vårdas.  I år inkluderades Systembolaget första gången i Evimetrix mätning av Sveriges starkaste varumärken. Och systembolaget gick direkt upp på första platsen i sin kategori – Livsmedel – där ICA alltid tidigare varit självklart dominant. På den totala listan blev Systembolaget femma. Malin Forkman, som är chef för kommunikationsutveckling på Systembolaget och försäljningschefen, Hans Jungland, berättar om Systembolagets varumärkesarbete.

Entreprenörskap öppnar möjligheter. Det går att utrota fattigdom. Ett verktyg i det arbetet är att ge fattiga kvinnor möjlighet att starta företag. Sofie Borgudd är insamlingschef på Hand in Hand och talade på Tendensdagen om hur organisationen skapat 3,6 miljoner jobb. Hittills.

20 Frågor till Carola Määttä, som berättar hur central kommunikationen är för Polisens jobb. Carola Määttä, kommunikationsdirektör på Polismyndigheten svarar på 20 frågor om sitt jobb, sitt varumärke och sig själv.

”Det är farliga tider för marknadsförare” Reklamens möjligheter att skapa effekt har strypts. Det kommer att skapa ännu större problem än vanligt, när lågkonjunkturen kommer. Les Binet och Peter Field samtalar om de risker för varumärken samt om hur ”traditionella” och ”nya” medier kompletterar och stärker varandra.

AA var på väg i diket. Brittiska AA, Automobile Association, räddades från totalhaveri, när de bytte kommunikationsstrategi.

Vad är syftet, egentligen? Alla företag bör förstås uppträda på ett juste sätt. Men det betyder inte att  också självklart ska bygga sin kommunikation kring det. Niklas Bondesson, doktor i marknadsföring talar om betydelsen att bygga ett tydligt varumärke. Först då kan man addera ytterligare dimensioner.

Trender & Tendenser nummer 7, 2018. September

Positionering: Bli herre på din egen täppa. Positionering är genvägen till marknadsledarskap. Men du kan behöva skapa en egen kategori för att lyckas. Lars Källgren, på Cabomba, Trout & Partners, beskriver hur man bäst jobbar med positionering.
Dags att ruska liv i Kotlers fyra P?  Sakta börjar det gå upp för allt fler att digitala medier är ett komplement i medie-mixen. Inte lösningen på marknadsförarens alla behov. Fredrik Hallberg, en av landets första, digitala strateger var också en av de första att tala klarspråk om de digitala mediernas plats i mixen. Han förklarar var det gick fel, men också vilka lärdomar och erfarenheter som är värdefulla från den stora hypen.
20 Frågor till Ingela Roos, som menar att kulturlivet är så viktigt för demokratin. Ingela Roos, chef för varumärke och kommunikationsutveckling på Kulturhuset och Stadsteatern i Stockholm svarar på 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Franchising: Att bygga varumärke tillsammans. I en franchisekedja är man både egen företagare och en del i något större. Intresset för att driva franchiseföretag ökar stadigt. Johan Martinsson, vd på Svensk Franchise och Frida Hallenstrand, medlems- och kommunikationsansvarig på Svensk Franchise, berättar om utvecklingen inom området.
Med franchise blir engagemanget större. ”Och om man anställer någon, för att driva en enhet någon annanstans, hur ska man hitta någon med samma engagemang som man själv har?” Det var frågan som Estelle Nordenfalk ställde sig, när hon insåg att det fanns stora möjligheter att expandera yogastudion Yogayama till en kedja både inom och utanför Sverige. Lösningen blev franchising.
Card Group är bara att gratulera. 1997 startade Peter Hallström Card Group för att sälja gratulationskort. Redan i slutet av samma år etablerades den första franchisetagaren i Norge och året därpå fanns verksamheten spridd i hela Norden. Idag driver han företaget tillsammans med sina döttrar och kedjan är spridd i 45 länder och landets största, internationella franchisekedja.
Så höjdes tystade röster igen. Under 72 timmar i våras genomförde den svenska avdelningen av Reporters Without Borders – Reportrar Utan Gränser – en  digital kampanj för press- och yttrandefrihet som gav eko runt om i världen. En kvartett kreatörer på Åkestam Holst gick in på Google Street View och bytte ut motiven på affischtavlor runt om i världen till citat från journalister som tystats. Där de tystats. Hur gjorde de? Och vilka reaktioner blev det?
Årets Byrå 2018: Intressanta skillnader i Norden. Analysföretaget Regi har jämfört resultaten av undersökningen Årets Byrå 2018 i Sverige, Norge och Finland. Man har funnit en del intressanta skillnader på hur marknadschefer i de olika länderna ser på sina byråsamarbeten.

Trender & Tendenser nummer 6, 2018. Augusti

Employer branding blir allt viktigareKompetensförsörjning är ett växande problem idag. Svårigheter att hitta rätt medarbetare kan skapa hinder för utveckling och tillväxt i företagen. Därför är det lika viktigt att vårda och utveckla arbetsgivarvarumärket, som det är att stärka företagets varumärke mot marknaden. Jörgen Sundberg, som driver Link Humans, en London-baserad byrå för employer branding beskriver hur man arbetar med företagets arbetsgivarvarumärke och hur man mäter styrkan i det.
Tretorn har torrt på fötterna. Någonstans måste man börja, även om man kanske aldrig når ända fram. Med den insikten har Tretorn utvecklat sitt sortiment av ekovänliga kläder. Företagets marknads- och kommunikationschef, Fredrik Ekström, berättar hur man arbetar och resonerar.

20 Frågor till Lina Gebäck – som menar att det är detaljerna som avgör om det blir ok eller fantastiskt. Lina Gebäck, som skapat Linas Matkasse svarar på 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.

Facebook är också en plats för själavård. För Svenska Kyrkan är sociala medier viktiga plattformar för att bygga relationer och föra dialog med sina målgrupper. Charlotte Frycklund som är ansvarig för kyrkans aktiviteter i sociala medier berättar om sitt arbete.

Facit från Cannes: Så blev kreativiteten allra mest effektiv. För åttonde året delades specialutmärkelsen ”Creative Effectiveness” ut vid Cannes Lions. För att över huvud taget få delta måste bidraget redan ha varit minst nominerad till ett kreativt lejon tidigare. Sen gäller det att bevisa att den belönade kampanjen också haft tydliga, mätbara effekter. Vi tittar närmare på bidrag som i år vunnit Grand Prix, guld- och silverlejon och   vilka lärdomar man kan dra av dessa exempel.

Facit från Cannes: Möjligheter och hot. Det finns tydliga gemensamma nämnare för den mest effektiva kreativiteten. Men också en besvärande trend, som kan försämra effekterna på sikt. Lärdomarna från årets Cannes Lions Creative Effectiveness Awards är viktiga på flera sätt. Även som en varning.

Trender & Tendenser nummer 5, 2018. Juni

Storytelling – en ständigt pågående process. MaryLee Copeland är vår främsta expert på storytelling, med 30 års erfarenhet av filmproduktion och storytelling, i Sverige och internationellt. Hon talar beskriver betydelsen av storytelling och att det inte går att arbeta efter någon fastställd mall, för att lyckas med storytelling. Dessutom förklarar hon varför företagen kommer att behöva  Chief Executive Storytellers.
Klarna: en soft spelare i en fyrkantig bransch. Klarna gör det mesta tvärtom jämfört med andra finansiella aktörer. Det har gett snabba resultat. David Sandström är marknadsansvarig på Klarna och beskriver hur de resonerar och arbetar. Och varför han vill att byråerna ska komma in så sent som möjligt i arbetet.
SMÅA kliver fram ur anonymiteten. SMÅA är en arbetslöshetskassa för småföretagare, men det vet alldeles för få småföretagare om. Eva Adeen, som är kommunika-tionsansvarig på SMÅA, beskriver hur hon, tillsammans med sin handplockade arbetsgrupp av erfarna och meriterade kreatörer och kommunikatörer, ska lyfta fram SMÅA i ljuset.
20 Frågor till Michael Grimborg – som tycker det är resan som är det intressanta. Michael Grimborg, koncernmarknadschef på Synsam Group svarar på 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Starka varumärken är allt mer värdefulla. Årets upplaga av BrandZ 100, som mäter värdet av världens 100 mest värdefulla varumärken, visar på en rekordartad för värdestegring för de starkaste varumärken. Starka varumärken har en betydligt kraftigare värdestegring än genomsnittliga aktieindex.
Trender som ger tillväxt. BrandZ 100 BrandZ 100 pekar på ett antal trender som är tydliga i alla kategorier och påverkat varumärkesutvecklingen.
5 viktiga åtgärder för att få varumärkens värde att växa. BrandZ 100 har listat fem konkreta åtgärder för företag som vill bygga och vårda värdefulla varumärken.
Kunskapens källa ligger i Cannes. För marknadsförare finns få platser, som ger så stora möjligheter till utveckling och förkovran på så kort tid som just Cannes Lions. Juniutgåvan av Trender & Tendenser förklarar varför. Bland annat med hjälp av Jim Stengel, som tidigare var global marknadschef på P&G

Trender & Tendenser nummer 4, 2018. Maj

Design – språket utan några omvägar. Design är ett språk som kommunicerar snabbare än de flesta andra. Medan det talade, liksom det skrivna språket tar omvägen över hjärnan, talar designspråket direkt till känslan. Bjarne Otterdal på Identity Works och Ulf Berlin på Designkontoret Silver, talar om hur designbyråernas jobb har utvecklats och breddats för att motsvara dagens ökade kompetenskrav.
När butiken blir digital. Det ställs högre krav på förpackningsdesign, när butiken blir digital. André Hindersson och Dag Hermansson på Designkontoret Silver förklarar hur viktigt det är att förpackningens design är responsiv, det vill säga att den fungerar lika bra på alla typer av skärmar. Från stationära datorer till mobiltelefoner. Konsumentundersökningar har också visat hur varumärken ska presenteras på ett optimalt sätt i den digitala miljön.
Hobo – design för helhetsupplevelser. Hotell Hobo är ett exempel på hur Identity Works arbetar med design i alla kanaler. Vi tittar närmare på hur arbetet gick till.
Panduro – från hobby till kreativitet. Nästan ingenting var heligt när Panduro skulle gå från 60-talspyssel till modernt, kreativt skapande. Designkontoret Silver fick uppdraget att ta varumärket in i framtiden och berättar hur de tänkte.
20 Frågor till Johanna Fagrell Köhler – som vill delegera bort sig själv. Johanna Fagrell Köhler är vd på Creuna. Hon svarar på 20 frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
#metoo hedrades vid Guldäggsutdelningen. Efter #metoo kan inte längre blunda för verkligheten. Allt har förstås inte ”ordnat sig” i ett slag. Men de första stegen har tagits och det går inte att vända tillbaka. Därför belönades de samordnande krafterna bakom #metoo med Titanpriset vid årets Guldäggsutdelning. Emmy Lilliehorn, som är samordnare av #metoo-uppropen berättar hur de samarbetar.
Kreativt ledarskap: Avalanche Studios – med ett hav i mitten. Hur skapar man en kreativ gemenskap av drygt 300 medarbetare i knappt 20 olika yrken? Och med Atlanten mitt i alltihopa. Dataspelutvecklaren Avalanche Studios berättar hur de leder sina arbetsgrupper som ibland kan bestå av upp till 80 personer med olika kreativa specialiteter.
AI: En ny industriell revolution. Mycket kommer att förändras när utvecklingen av AI fortsätter. Det öppnar också för många nya möjligheter. Inte minst för marknadsförare. Magnus Unemyr som är fackboksförfattare och specialist på internetmarknadsföring, målar upp ett framtidsscenario.
Framtidens byrå: Mer plats för kreativiteten. Digitalisering och AI kan ta över datainsamling och stora beräkningar. Det ger tid över för kreativitet och strategi. Bohmans Nätverk har nyligen publicerat sin stora undersökning ”Framtidens Byrå” med en mängd intressanta fakta om hur arbetet på byråerna och samarbetet med deras kunder, kommer att utvecklas. Vissa yrkesroller riskerar att försvinna. Men nya, mer humanistiska och kreativa kommer till.

Trender & Tendenser nummer 3, 2018. April

Drabbas inte av teknikpanik! Vi var lite för naiva. Det gick lite för fort och en del blev helt fel. Så nu får vi rätta till det. För digitaliseringen är nödvändig. Stefan Hyttfors, som är en av Nordens mest efterfrågade föreläsare inom innovation, omvärldsbevakning och inte minst om teknikens problem och möjligheter, talar om vad som blev fel och vad vi ska göra åt det.
Sänk trösklarna! Det kan vara mycket lättare att sänka trösklarna för människor ska fatta rätt beslut, än att höja deras motivation. Niklas Laninge diskuterar beteendedesign och hur det påverkar oss och vår uppfattning om saker och ting. Laninge har myntat begreppet Beteendedesign, och skrivit en bok i ämnet tillsammans med Arvid Janson.
Prime har rivit disciplingränserna. Det må vara en av de byråer som fått flest internationella PR-utmärkelser. Men de vill inte sorteras in i en begränsad disciplin utan ser sig som en kommunikationsbyrå. I sommar fyller Prime 20 år och i april-utgåvan av Trender & Tendenser sätter vi byrån under lupp.
20 Frågor till Anna-Karin Lingham – som utvecklar Ambassador Branding. Anna-Karin Lingham, driver företaget Lingham Enterprise. Hon svarar på frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Content i centrum för Granngården. Sofia Ståhlros, marknadsansvarig på Granngården AB berättar om företagets satsning på content. Så mycket som möjligt skall vara rörligt, det har man insett.
Inhouse: Skapa utrymme för kreativiteten! Oavsett om man vill spara tid eller pengar, eller om det finns andra skäl att jobba inhouse, så måste man vara noga med förberedelserna. Magnus Engström och Anna Romson, driver Cogs.creative. Tillsammans med Lena Mc Envenue håller de en kurs i kreativt ledarskap på Berghs. De ger goda råd om kreativt ledarskap och hur man lyckas bygga en bra inhousebyrå.
GDPR: Tio punkter i elfte timmen. Advokat Monique Wadsten har, tillsammans med biträdande juristerna Maria Erlandsson och Cecilia Lindström, satt samman en checklista över vad alla behöver se över, innan GDPR införs 25 maj.

Trender & Tendenser nummer 2, 2018. Mars

Intresset för inhouse växer bland företagen. Företagen funderar mindre på att byta byrå. Men mer på att ta hem en del av kommunikationsjobbet och öka på inhouseverksamheten. Det visar resultatet av den 18:e upplagan av undersökningen Årets Byrå. Där fanns en del intressanta detaljer att notera. Flera av dem diskuterades också på seminariedagen ”Framtidens byrå” i regi av Resumé och Regi.
Så kan man bli ”Årets Kund” Vem vill inte samarbeta med en byrå som platsar som ”Årets Byrå”. Men de som är mest nöjda med sina byråer är vanligtvis också de skickligaste kunderna. Vad krävs för att bli ”Årets Kund”?
Inhouse: Tele2 vände på steken. Intresset för att jobba inhouse med reklamen ökar, visar bland annat Årets Byrå. Men få företag arbetar ännu som Tele2.
20 Frågor till Rune Nordström – som fortfarande siktar mot stjärnorna. Rune Nordström, vice vd och grundare av Nowa Kommunikation, svarar på frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
”Reklam är en servicebransch” Engagemang, respekt och långsiktighet. Det är viktiga faktorer för en byrå, menar Berntzon Bylund. Det har bidragt till att de valts till Årets Byrå  2018 i sin kategori. De berättar om sitt sätt att jobba och resonera.
Tydlighet och ärlighet i fokus för NetOnNet. Med två olika kedjor, i portföljen blev det dags att välja vilken som hade bäst förutsättningar för att växa och utvecklas på lång sikt. Valet föll på NetOnNet och Siba lämnade arenan. Hur resonerade man och hur jobbar man vidare med varumärket?

Trender & Tendenser nummer 1, 2018. Februari

Hur känns ditt varumärke? Människan fattar de flesta beslut på emotionella grunder. Karin Wendin, som är profesor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan i Kristianstad. Hon beskriver hur senorik fungerar och hur företagen jobbar med det.
Vi äter med ögonen också Typsnittet på menyn. Färgen på skålen. Matens placering på tallriken. Det är bara några av alla faktorer som påverkar hur vi tycker det smakar. Johan Swahn är doktor inom sensorisk maknadsföring och arbetar som talare, konsult och creative director inom livsmedelsektorn. Han har bland annat arbetat med utvecklingen av Icas delikatesspotatis.
HSB bygger på stadig grund. Ingen i de lokala HSB-föreningarna behöver tveka över hur varumärket skall byggas. Instruktionen är tydlig och tillgänglig för alla på nätet. Det bidrog till att HSB belönades med 2018 års Signumpris.
Amsterdam i bekvämt format. Med hjälp av ett par skor, ökade KLM reslusten till Amsterdam mångfalt i Norden. En kampanj som gav en ROI på drygt 600 procent.
20 frågor till Catarina Falkenhav, som ser hur teknik gör kultur tillgänglig för fler. Catarina Falkenhav, kommunikationschef på Kungliga Operan, svarar på frågor om sg själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Än kan vi lära mycket av revolutionen. Vi behöver en ny, kreativ revolution. Då finns mycket att lära av den förra. Om varför och hur den utvecklades. Vad den skapade och vilka resultat den gav. En ny bok, med titeln ”Öga mot Öga -med den kreativa revolutionen i svensk reklam” beskriver den kreativa revolutionen i svensk reklam. Boken är skriven av Lars Falk, Claes Bergkvist och Kurt Lundkvist, tre kreatörer som själva var aktiva som svensk reklams frontsoldater på 60-talet och framåt.
Börja med en idé! En stark idé, som bär i olika medier och oändliga utföranden. Samt integration över kanalgränser och målgrupper. Det är en bra början för den som vill lyckas med sin reklam. Utifrån årets upplaga av undersökningen AdReaction, har Kantar Millward Brown samlat några råd till marknadsförare, som vill göra mer effektiv kommunikation.

Trender & Tendenser nummer 10, 2017. December

Passion skapar prestation. Företagets ambassadörer kan inte självantända. Bra ledare tänder gnistan hos sina medarbetare. De skapar lust och inte olust. Linda Hammarstrand, rådgivare inom företags- och ledarskapskultur beskriver hur det emotionella ledarskapet utvecklar företaget och dess lönsamhet.
AEG Fashion Wash: Inget snack, bara verkstad! Även om produkten är av hög kvalitet, kan varumärket vara rätt okänt. Då gäller det att våga. Som AEG, ett förvånansvärt anonymt varumärke i premiumsegmentet. Linda Tylestedt, nordisk kampanjchef på Electrolux berättar hur man ökade försäljningen med över 80 procent genom att ge sig in på catwalken vid Stockholms Modevecka.
Mjuka värden gör Tork tydligare. SCA Hygien blev Essity. Med varumärket Tork är Essity världens största leverantör av professionella hygiensystem för storförbrukare. Men de behövde bli en tydligare, värdeskapande partner och nå sina kunder på ett emotionellt plan. Så här har de gjort.
När två blir en. Efter 100 år som konkurrenter var det dags för de båda inkassojättarna – Intrum Justitia och Lindorff – att bli ett och samma bolag. Hur arbetar man för att skapa ett varumärke av de gamla konkurrenterna. Och hur vill man att det ska upplevas?
20 frågor till Arvid Axland, som vet hur man fångar känslan. Arvid Axland, kommunikationsstrateg och grundare av Pool, svarar på frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Vårda dina budbärare! Säg ”Probably” och många ler igenkännande och ser ett glas skummande öl för sitt inre öga. Brittiska System 1 Group, som arbetar med Behavioral Economics, introducerade i våras uttrycket ”Fluent Device”, som ett samlat begrepp för verktyg/budbärare som kan skapa snabba associationer (det psykologiska uttrycket fluency). Dessa budbärare,  som ger snabba, positiva signaler är oerhört värdefulla. På många sätt.
Bra historier blir centrala 2018. Undersöknings- och analysföretaget Kantar MillwardBrown har samlat sina analytikers prognoser om nästa års utveckling inom
kommunikationssektorn i en ny rapport, med titeln Media & Digital Predictions 2018. Där har man fokuserat på ett antal områden inom bland annat media, digitalt och kreativa uttryckssätt. Genom dessa samlade framtidsutsikter kan man skönja en tydlig trend.

Trender & Tendenser nummer 9, 2017. November

Spelar hela orkestern i samma takt? Aldrig har det varit så viktigt, som nu att hela organisationen går i samma takt. Och att integrationen gäller alla intressenter. David Orlic, vice vd och innovationschef på Prime Weber Shadnwick talar om att det idag är nödvändigt att prata om kommunikation på ett nytt sätt och integrera. Inte när det gäller kanaler, utan också när det gäller intressenter.
Riv de interna gränserna! Företagen har mycket att vinna på att samordna arbetet på HR- och marknadsavdelningarna mer än de tidigare gjort. Annika Ahnlund, grundare och redaktör för HRbloggen.se har följt den här utvecklingen i många år och berättar om sin syn på saken.  Alexander Tonelli, som arbetar med rekrytering och employer branding på iStone beskriver hur de arbetar med dessa frågor. Tidigare låg rekryteringen under HR-avdelningen, men i och man anställde en rekryteringsansvarig valde man att koppla den funktionen till marknadsavdelningen.
Glöm inte reklamens interna betydelse! Professor Sara Rosengren, på Handelshögskolan i Stockholm och docent Niklas Bondesson, på Stockholms Universitet har studera medarbetares reaktioner på reklam ur  ett externt perspektiv. De beskriver nyttan och fördelarna med att samarbeta mycket mer med intern och extern kommunikation. Det skulle bli mycket mer kostnadseffektivt, menar de.
McDonald’s trupp i gemensam offensiv. McDonald’s är Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare. Men också en väg till integration i det svenska samhället och bättre språkkunskaper. När McDonald’s säger att ”fler borde göra Donken”, är det ett bra exempel på Employer Branding. Men också på Employee Branding. Samt ett konstruktivt inlägg i samhällsdebatten. Raymond Mankowitz, McDonald’s tidigare kommunikationsdirektör berättar of företagets arbete, som bland annat lett till en medarbetarskara som är mer optimistisk till sin och samhällets framtid än många andra.
Medarbetarna är Samhalls varumärke. Samhall har utvecklats från en grå, skyddad verkstad till ett starkt varumärke och förebild, även utanför Sveriges gränser. Främst med Employee Branding. Mats Eliasson, som är marknadsdirektör på Samhall beskriver hur företaget arbetat för att positionera om sig till Sveriges viktigaste företag.
20 frågor till Anna Stig – som kan koka soppa på en spik. Anna Stig, som är E-commerce manager på Dustin svarar på frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Konsumenterna allt viktigare för Tetra Pak. Tetra Pak lämnar den rena B2B-arenan. En bra förpackning ska bli den nya hjälten för konsumenterna. Det är målet. Johan Rabe, vd på Tetra Pak Nordic beskriver hur han och företaget resonerat för att Tetra Pak in i framtiden.

Trender & Tendenser nummer 8, 2017. Oktober

När den svagaste länken brister Hur man än anstränger sig, kan det bli fel någon gång. Om underleverantörer gör för många fel är det ändå ditt varumärke som blir lidande. Anders Parment, ekonomie konomie doktor och forskare vid Stockholm Business School och Magnus Söderlund, ekonomie doktor och professor på Handelshögskolan i Stockholm talar om risker med outsourcing och om service recovery.

Värdeorden vägleder SJ:s kundservice. SJ är ett av de företag idag som får utstå mycket kritik och klagomål. Inte minst för brister hos Trafikverket. Joel Ragnarsson, kundombudsman på SJ berättar hur de arbetar med SJ:s varumärkes värdeord i fokus, även när det gäller klagomål.

Spendrups gruvliga revansch. Spendrups visar att även en liten aktör kan bli stor. Med hjälp av mod, hårt arbete, skickliga rådgivare och lite tur. En gigantisk konkurrent som klantar till det är inte heller helt fel. Ulf Spendrup berättar hur Spendrups gått från ett krisande Grängesbergs Bryggeri till marknadsledare på öl, vin och vatten.

Lekfulla Loka leder. Med glimten i ögat har Loka blivit favorit. Både bland vattendrickare och de som vill ha ett alternativ till läsk. För att inte tala om på Facebook! Vichy Noveau, som öppnade slussarna för buteljerat vatten på 80-talet överrumplades av konkurrensen och överlevde inte. Anna-Stina Hallberg, som är marknadschef för alkoholfria drycker på Spendrups, berättar hur man arbetar med Loka-varumärket.

Det alkoholfria utbudet växer. Smaksatt vatten, funktionella drycker, alkoholfri öl och bubblande vatten. Valmöjligheterna blir bara fler och fler för den som av den eller annan anledning inte vill dricka alkohol. Johan Kaij, senior advisor på Marketing Clinic, diskuterar utvecklingen bland alkoholfria drycker.

Innovation i fokus för Löfbergs. Alla medarbetare uppmuntras att ta del i Löfbergs innovationsarbete. Varje idé beaktas. Leif Sjöblom, Löfbergs country manager OoH Finland, berättar att man nästan inte ser några gränser för kaffets möjligheter och berättar hur man jobbar med innovation.

20 frågor till Marianne Östlund – som gärna vill att uppdragen är komplicerade. Marianne Östlund, kommunikationsstrateg och pr-konsult på Effektiva Media svarar på frågor om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.

Årets Marknadsföringsbok: Bang for the Buck. Speciellt för Trender & Trendensers läsare har Erik Modig, satt samman valda delar av sin bok, som belönats med utmärkelsen Årets Marknadsföringsbok 2017.

Trender & Tendenser nummer 7, 2017. September

Sveriges Starkaste varumärken 2017: Överraskningar och besvikelser. För femtonde gången presenterade Evimetrix Swedish Brand Awards. Några varumärken har imponerande snabbt klättrat på listan över landets starkaste. Men några har tappat mark, nästan lika fort.
Gekås: lågprisladan som blev semestermål. Gekås i Ullared är Sveriges starkaste varumärke 2017. Det lär också vara världens största varuhus och en större turistmagnet för svenskar än Gran Canaria. Hur har de lyckats med det? Jan Wallgren, Gekås koncernchef berättar mer.
Den pedagogiska bilbranschen. Sällan är betydelsen av ett starkt varumärkes tydligare än i bilbranschen. Inte heller vad som är skillnaden mellan stark och känd. Drygt 30 års bilstatistik visar dessutom svart på vitt vad som händer märken som inte vårdar sina varumärken och de som förstår att satsa i tuffa tider.
Att byta namn kan vara riskabelt. Två av våra starkaste varumärken, Statoil och Fritidsresor, har nyligen bytt namn. I Evimetrix mätning av Sveriges starkaste varumärken går de åt olika håll. Det finns tydliga skäl till det.
20 frågor till Niclas Fröberg, som vet att passion lönar sig. Niclas Fröberg,  grundare och ordförande i Tre Kronor Media berättar om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Århundradets tuffaste match. Det är inte e-handeln, som blir dagligvaruhandelns största utmaning i den närmaste framtiden. Det är restaurangerna. Det är en av de trender man kan utläsa ur den stora DLF-undersökningen Måltidsvanor och Köpbeteenden.
Sodexo gläds åt lunchtrenden. När restaurangbranschen blir en tuffare konkurrent till dagligvaruhandeln och fler äter sin lunch ute, ökar också intresset för lunchsubventioner.
Låt tankarna flyga! Johnny Sundin, trendspanare, moderator och föreläsare med fokus på kreativitet och framtid pekar på nyttan av att samla tankarna tillsammans i crowd thinking. Han berättar om flera ”fascinationsexempel” som ska trigga idérikedomen.
Stendahls vill driva förändring. Stendahls är Sveriges äldsta byrå, men har blicken riktad framåt, mot förändring och utveckling. Deras ambition är att hjälpa sina kunder att förändra sig själva och driva sina branscher framåt.
Vad krävs av framtidens byrå? Bohmans Nätverk har inlett en undersökning för att ta reda på hur kommunikationsbyråerna påverkas av utvecklingen i marknadsorganisationerna?

Trender & Tendenser nummer 6, 2017. Augusti

”Ännu brinner lägereldarna”. Niclas Fröberg, grundare och ordförande i Tre Kronor Media påminner om att den viktigaste frågan alltid är ”Varför kommunicerar vi? Vad är syftet? Man ska pröva nya vägar, men inte ändra för mycket. Det ger för stora affärsrisker.
Du har inte kontrollen! Företagen tror de har bestämmanderätten över sina varumärken. Konsumenterna tror de gör fria val. Men de har fel, båda grupperna. Katarina Graffman, filosofie doktor i antropologi, och Jacob Östberg, professor i reklam och pr, skriver just nu på en bok om konsumtionskulturen. De river både Maslows behovstrappa och konsumenternas tro på en fri vilja.
Varumärket som god samhällskraft Varumärket är en extrem möjlighet att göra skillnad på riktigt, menar Ylva Nestmark, creative director på Stendahls. Hon beskriver hur man kan arbeta för att inte bara sälja sina varor och tjänster, utan också bidra till en bättre värld.
Erfarenhet är inget handikapp Är ”ung och hungrig” verkligen så viktigt vid rekrytering? Eller kan ”erfaren och snabb” ha sina förtjänster? Och är verkligen millennier alltid mer intressanta än seniorer? John Mellkvist, Head of Future and Strategy på Mindmakers PR, talar om ålderismens faror för kommunikationsbranschen. Erik Haglöf och Ebba Hultkvist Strange på Bohmans Nätverk, beskriver hur de försöker motverka åldersdiskrimineringen vid rekryteringar.
20 Frågor till Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter, som berättar om sig själv, sitt jobb och sitt varumärke.
Entreprenören: Trolle Rhodin får själv kratta manegen. Som cirkusdirektör av fjärde generationen skall Trolle Rhodin ta Cirkus Brazil Jack in i modern tid. Det kräver både känsla för tradition och nytänkande.
Facit från Cannes: Rörligt allt viktigare för effektiviteten. I år har sociala medier inte varit i fokus på samma sätt som tidigare, men film spelar allt större roll för effekt. Det visar facit från årets Cannes Lions och kategorin, Creative Effectiveness.

Trender & Tendenser nummer 5, 2017. Juni.

Skapa bilder som blir bestående! En stor, internationell studie från Kantar Millward Brown bevisar ännu en gång betydelsen av högkreativ reklam som väcker känslor och skapar bilder som etsar sig fast i människornas hjärnor. Både för att påverka försäljning på kort och lång sikt.
Varumärkesresan, etapp två: Dags för damernas. Underklädesmärket Allvar tar nu nästa steg, lanserar damunderkläder och förbereder etablering i Berlin.
Åkestam Holsts värderingar styr rättÅkestam Holst är landets mest jämställda byrå, dessutom bästa byrå i årets Guldäggstävling. Förra året var dessutom första gången man gick över 100 miljoner kronor i byråintäkt. Vi tittar närmare på byråns värderingar och syn på reklam, samt talar om ledarskap om mångfald med byråns vd, Petronella Panérus, enda svensk på AdAges prestigefyllda lista ”Women to watch 2017”.
20 frågor till Malin Otterström Heljeberg, pr- och kommunikationschef på JC Decaux, som berättar om sig själv, sitt jobb och varumärke.
Det är dags att gå vidare nu! Christina Knight diskuterar femvertising och tycker att det finns en gräns för hur mycket reklam det behövs som ältar kvinnors dåliga självkänsla. Det är dags att göra mer uppmuntrande, stärkande reklam. För att inte tala om humvertising – human advertising.
Den högsäsong nu kommer Sveriges mest expansiva och intressanta exportindustri är turismen. En exportnäring som är unik på så sätt att både produktion och konsumtion sker i landet. Dessutom är det den ända exportindustri som genererar momsintäkter till landet. Tillväxtverket har just offentliggjort ny, imponerande statistik över besöksnäringens utveckling och Visit Sweden marknadsför landet genom att lägga ut det på Airbnb.

Trender & Tendenser nummer 4, maj 2017

Så lycka man med digital reklam. Kantar Millward Brown har undersökt vad som utmärker de reklamfilmer som fungerat bäst på nätet. Resultatet från ”Nordic Digital Video Advertising Award 2017” presenteras av företaget svenske vd, Björn Södering.
Lär av Bregott! I över 20 pr har Bregottfabriken fungerat lika bra i print, tv och nu digitalt. Bregottfabriken är den svenska, digitala reklam som fungerar bäst.
DDB – med rötterna i den kreativa myllan. DDB Stockholm är DDB-nätets fjärde svenska byråkonstellation. Och deras kreativa utveckling har varit mycket positiv under senare år och de ligger i topp i när det gäller kreativa priser. Nu är det dags för nästa steg, i och med att de startar Nord DDB. Stockholms-byråns ledare, Tove Langseth och Jacob Sandström, samt DDB Nords ledare, Niclas Melin och Andreas Dahlqvist berättar om byråns kreativa rötter och framtida ambitioner.
IKEA möblerade om i reklamstrategierna. Patrik Nygren-Bonnier, marknadschef på IKEA Sverige och Kjell Månsson, kundansvarig på Åkestam Holst, berättar hur man resonerat när man gått från att jobba vertikalt till horisontellt, med varumärket i fokus på konceptet ”Där livet händer”.
20 frågor till Allireza Aromäki Ghahremani, commercial director på Sodexo BRS, som berättar om sig själv, sitt jobb och varumärke.
Kreativt ledarskap: Cogs.creative coachar internt. Anna Romson och Magnus Engström driver Cogs. creative. Tillsammans med några andra mycket erfarna kreatörer, arbetar de med att coacha företagens inhousebyråer, för att de ska utvecklas maximalt.
Slarva inte med mål och uppföljning! Linda Lundin och Linda Palmgren på United Influencers beskriver hur man skall formulera mål för influencer marketing och hur man ska följa upp och mäta resultat.

Trender & Tendenser nummer 3, april 2017

Vet man vart man ska är det lättare att hitta. Nära hälften av företagen sätter inte upp mål för sitt marknadsföringsarbete. Det är inte lätt att hitta rätt då! Men många av dem som har några mål alls, fokuserar på erinran. Trots att det inte säger något om ifall reklamen fungerat eller ej. En intervju med ekonomie doktor Niklas Bondesson, som förklarar vad som är viktigt att uppnå. Egentligen.
Vad mäter man då, och varför? Niklas Bondesson och professor Sara Rosengren har studerat vad svenska marknadschefer helst mäter, och hur det skiljer sig från internationella kolleger. Och vad det spelar för roll.
Reklam kan förändra – mer än vid tror. Nina Åkestam, doktorand på Handelshögskolan i Stocholm forskar om vad som händer när kreativ kommunikation bryter mot sociala normer och stereotyper. Hon förklarar vad hon och andra forskare kommit fram till.
20 frågor till Malin Forkman, chef för kommunikationsutveckling på Systembolaget, berättar om sig själv, sitt jobb och varumärke.
Hitta rätt i sociala medier. Hur ska man egentligen använda sociala medier. Emma Blom, vd på Social Industries, och Phil Nottingam, strategisk expert på online-video på brittiska Wistla, ger goda råd.
Delicado fikar efter vänner i sociala medier. När Delicato såg över sin varumärkesstrategi ökade deras fokus på sociala medier. Företagets vd, Jörgen Bergqvist, och Anna Olivemark, social director på DDB Stockholm, berättar hur man resonerat.
Man måste våga vara lite busig! Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum. Men sinnet är ungt. För dem är deras egna sociala plattformar ett viktigt komplement till annan marknadsföring.
Kreativt ledarskap: På Gullers är mentorskap receptet. Gullers Grupp beskriver hur de utvecklar både medarbetare och företag, med hjälp av mentorskap. Alla medarbetare, från reception till vd, har sina mentorer.

Trender & Tendenser nummer 2, mars 2017
Vad är en bra byrå? Pia Grahn, vd på Regi, beskriver vilka egenskaper som utmärker de kommunikationsbyråer som fått högst betyg i branschmätningen Årets Byrå.
King på tronen i Årets Byrå. Reklambyrån King är inte bara landets mest lönsamma byrå och den enda som finns med i Guniess Rekordbok. Det är också den byrå som vinner kategorin ”Byråer med mer än 50 miljoner i byråintäkt”. Byråns vd, Sunit Mehrotra berättar om byråns kultur, hur man arbetar och hur man ser på sin uppgift och på reklam. Alltsammans illustrerat med 19 av byråns reklam- och casefilmer.
Att det ska vara så svårt att välja byrå! Byråvalskonsulten Gunilla Bergh beskriver hur kraven på kommunikationsbyråerna förändrats och ger goda råd om vad man ska tänka på för att hitta rätt byråpartner.
20 frågor till Alexandra Kindblom, vd på Intellecta Corporate, som berättar om sig själv, sitt jobb och varumärke.
Varumärkesresan – första stegen. Niklas Gilmark berättar om hur han, tillsammans med designern Stefan Söderberg, startade varumärket Allvar, underkläder tillverkade av cellulosa från ångermanländska furor. Hur man arbetat med design, produkt- och sortimentsfilosofi, distribution med mer. Vi kommer att följa Allvars resa vidare. Förhoppningsvis till ett framgångsrikt varumärke. Men vi följer med, även om det går åt skogen.
Det här är ”Labbet”. Niklas Gilmark och Allvar tar sina första steg inom ramarna för affärsutvecklingsprogrammet vid inkubatorn SSE Business Lab på Handelshögskolan i Stockholm. Berfin Mert berättar om hur man jobbar på labbet.
Så får man störst nytta av influencers. Linda Palmgren på United Influencers AB förklarar när och hur man kan ha nytta av influencer marketing och vad man i så fall ska tänka på.

Trender & Tendenser nummer 1, februari 2017

Hur blåser vindarna? Samtal med trendanalytikerna på Sprillo om omvärldsbevakning och trendanalys. Och exempel på vart trendvindarna blåser.
Stark, starkare, Pippi Pippi Långstrump fick Signum-priset som starkt och välvårdat varumärke. Malin Billing och Olle Nyman, berättar hur de förvaltar och vårdar sin mormors, Astrid Lindgren, varumärke.
Att växa utan att tappa sina rötter. Årets Byrå-mätningen jämför för första gången byråer med mer än 100 miljoner kronor i byråintäkt. Två av de nominerade i kategorin är Forsman & Bodenfors och Gullers Grupp, som båda startade som små helsvenska, ägarledda byråer. Vad var deras recept för att växa?
20 frågor till Florence Cardell, marknads- och försäljningschef på Yasuragi, som berättar om sig själv, sitt jobb och varumärke.
Nu ska SJ upp på spåret igen. Johan Porat, varumärkesansvarig på SJ berättar om hur de arbetat för att utveckla sin varumärkesplattform. Hur de jobbat internt och hur de nu ska gå vidare.
När ett starkt varumärke måste byta namn. Statoil var den svenska bensinmarknadens starkaste varumärke. Men sedan kedjan sålts, var det nödvändigt att byta namn. Hur resonerade Circle K i det arbetet?

2016

Trender & Tendenser nummer 4, december 2016

Vad får oss att köpa? Och att betala mer? Dan Landin, strategiansvarig på Evidence Strategy förklarar vad som får konsumenter att välja en produkt och vad som driver volym -och prispremium.
Så fick SAS luft under vingarna igen. Analys av SAS väg från konkursfärdig till ”vinstskräll” och hur varumärkesarbetet sett ut på resan.
Fritte vinkade farväl. Historien om Sveriges starkaste resevarumärke som vänder ryggen åt det gamla, eftersom tyska ägaren TUI vill samla varumärken under ett.
Ving flyger vidare. Varför Thomas Cook Group låter sina olika varumärken leva vidare sida vid sida.
20 frågor till Carina Herly marknadschef på Taxi Stockholm, som berättar om sig själv, sitt jobb och varumärke.
Cause Marketing är inte CSR.  En diskussion med Christina Cheng på Sprillo och Emil Didriksson på Tango Brand Alliance om företagens samhällsansvar och skillnaden mellan csr, cso och cause marketing.
Stockholms Stadsmission, konkret och nära csr. Marika Hjelm Siegwald, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission berättar hur de arbetar och vilka resultat det ger.
Hur förräntas ditt reklamkapital? Professorerna Sara Rosengren och Micael Dahlén på Handelshögskolan i Stockholm har myntat begreppet reklamkapital och förklarar vad det är och hur man får det att växa.
Kapitalförvaltning eller förstöring? Fyra exempel på varumärken som förstått, respektive inte förstått, att vårda sitt reklamkapital.

Trender & Tendenser nummer 3, november 2016

Så mycket bortkastad tid. Mindre än fem procent av marknadsavdelningens jobb är kreativt eller rör kreativitet. Resten är ren administration. Peter Lundberg och Kaj Johansson på Kapero berättar hur läget ser ut idag, vilka som är de vanligaste felen man gör. Och hur man kan ändra på det.
Se helheten! Forskaren Niklas Modig, från Handelshögskolan i Stockholm beskriver effektivisera sin organisation, med exempel från både ADHD-vården i Skåne och detaljhandelskedjan Zara. Artikeln illustreras med Niklas Modigs TED-Talk om effektiviseringsresan på Skånes Universitetssjukhus.
20 frågor till Alf Brydolf-Berg, vd på Evimetrix, svarar på frågor om sig, sitt jobb och varumärke.
Influencers – levande massmedier.
samt
Sociala medier bör jämföras med alla andra.  Hur fungerar det egentligen med influencer marketing? Är det bara smygreklam. Regeringen har tillsatt en utredning om dold reklam, bland annat med utgångspunkt i sociala medier. Branschaktörer deltog i en hearing i riksdagen och i en intervju i Trender & Tendenser.
Marknadschefen blir alltmer central.  Bohmans Nätverk presenterar sin rapport ”Framtidens marknadsorganisation”.
AD blev marknadschef, blev vd. Smart! Intervju med Smarteyes vd, Thomas Kusoffsky, som genom sin bakgrund ser helheten i varumärkesarbetet.
Hotet mot effektiv kreativitet. I samband med brittiska Effectiveness Week beskriver Peter Field och Les Binet hur möjligheterna för kreativ effektivitet begränsas på grund av ökad kortsiktighet och strypta budgeter. Och vad man borde göra åt det.
Lär av John Lewis! Brittiska varuhuskedjan John Lewis har vunnit otaliga priser för kreativ och effektiv reklam. Och ökat sin vinst. Deras ROI på reklamen är 8:1. Deras 10 goda råd borde alla läsa.

Trender & Tendenser nummer 2, oktober 2016

Styrelser behöver marknadsförare. Intervju med Ingela Stensson på United Minds om undersökningen om hur svenska marknads- och informationschefer ser på sin roll, ansvar och inflytande i företagen, samt vilka frågor som ökar i vikt i deras organisationer.
Varumärket viktigast av allt. Ekonomie doktor Frans Melin och doktoranden Johan Gromark förklarar varför varumärkesorienterade företag har dubbelt så hög lönsamhet som andra.
Sex sanningar om varumärkesorientering. De viktigaste rönen från forskningsrapporten Brand Orientation Index.
Nya matvanor ger nya inköpsvanor.  Bo Ekström på Movement Consulting beskriver fyra huvudfaktorer som påverkar våra inköps- och matvanor och vad det betyder för detaljhandel och restaurangbranschen.
Mentorskap för bådas utveckling. Eva Westberg-Hydén är chef för marknadsprogram på Europanivå i Hitatchi Data Systems. Hon är också mentor för Åsa Öhman, pr-ansvarig på Swedavia. De berättar om hur de samarbetar som mentor och adept och vad det ger dem.
20 frågor till Jenny Reithner, country manager för Santa Maria i Sverige. Hon berättar om sig själv, sitt jobb och varumärke.
Något är på gång i apoteksbranschen. När Evimetrix delade ut Swedish Brand Awards 2016, kunde man se en hel del förändringar just inom apotekssektorn. Vi tittar närmare på utvecklingen i branschen, med ökad konkurrens och branschglidning – på gott och ont.
Hjärtat pumpar på. En analys av Apotek Hjärtat som tagit över från Apoteket AB, som starkaste apoteksvarumärke.
Apoteket håller sig till sitt gamla recept. Hur jobbar Apoteket AB i den nya konkurrensen?
Apoteas kunder är nöjdare än de flesta. Apotea klättrar näst snabbast av alla varumärken i Evimetrix mätningar. Bolagets vd, Pär Svärdson berättar hur de arbetar med sitt varumärke.
Varumärkesstyrka byggs på lång sikt. Britterna Les Binet och Peter Field har studerat 30 års bidrag i Advertising Effectiveness Awards och förklarar varför det är så viktigt att jobba långsiktigt med varumärket och vad som skiljer kortsiktiga framgångar från långsiktiga.

Trender & Tendenser nummer 1, september 2016

Digtialt – himmel eller helvete. Intervju med Fredrik Hallberg communications planning director på MEC Global om tro, övertro och fakta om digitala medier.
Pepsi och P&G lärde sig läxan. Pepsico och Procter & Gamble satsade för mycket på digitalt och för lite på traditionellt. Analys av effekterna av detta.
Stora summor rakt i sjönBrittiska Lumen gjorde världens första undersökning över hur nätanvändare interagerar med digitala annonser. Och fann bland annat att brittiska annonsörer kastat bort 7,2 miljarder kronor. Undersökningen presenteras och kommenteras.
20 frågor till Thomas Brüh. Visit Swedens vd svarar på frågor om sig själv, sitt jobb och varumärke.
Kändis är inte självklart stark. Ekonomie doktor Mats Urde diskuterar skillnaderna mellan ett starkt varumärke och ett känt, samt riskerna med degenerering av varumärket.
Det juridiska varumärket är bara början. Advokaten Daniel Tornberg, MarLaw, talar om juridiken kring varumärken.
Tetra Pak vakar ständigt över sitt varumärke. När Tetra Pak insåg att varumärket höll på att bli generiskt inleddes ett långsiktigt och hårt arbete för att skydda och stärka sitt varumärke. Vi beskriver hur det arbetet ser ut.
Är Jeep på väg ner i diket igen? Jeeps varumärke var så degenererat att det inte ens gick att registrera i Sverige, förrän efter åtta års intensivt arbete. Men de nya ägarna verkar ha glömt detta och allt oftare dyker ”jeep” upp som en generisk beskrivning på en fyrhjulsdriven bil. Analys av vad som är på väg att hända.
Så blir kreativiteten mest effektiv. Rapport från senaste Cannes Lions och vad som särskiljer de bidrag som belönats med Creative Effectiveness-lejon.