27 september 2009

Tesco ompositionerar varumärket till lågpris

Storbritanniens största livsmedelskedja, Tesco, känner allt tydligare av de sämre tiderna. Nu ska varumärket positioneras om.
Under november rasade Tescos marknadsandel från 31,5% till 30,9%, vilket under omständigheterna är ett betydande fall. Det är framför allt lågprisbutiker, som Iceland, Lidl och Wal-Mart-ägda Aldi, som plockar andelar. Asda ökade 16,8% och Vm Morrison ökade till 11,8%. Trots att Tesco ökade försäljningen lyckades de billigare konkurrenterna plocka marknadsandelar.

Kvalitetsimage ändras till lågpris

För att möta hotet från lågpriskedjorna ompositionerar nu Tesco varumärket. Under mer än ett decennium har Tesco kämpat för att locka de lite rikare kunderna som går till J Sainsbury. Nu gör man tvärtom och kallar sig landets största budgetkedja, ”Britain’s biggest discounter”.Det tvära kastet har kritiserats av bedömare som menar att man spolar ner tio års marknadsföringskostnader i avloppet. Men Tesco anser att inga andra val återstår än att sänka priserna för att locka de allt mer priskänsliga britterna. Under julförsäljningen har många produkter halverats i pris för att få fart på omsättningen.