5 oktober 2011

Svenska varumärken i internationell media. September 2011.

Kändisar som visar upp bäbisar i BabyBjörn, startups som förändrar onlinevärlden och Acnes ”okonventionella” magasin är bland den senaste månadens internationella nyheter om svenska varumärken. Och vilket är egentligen Finlands mest värdefulla varumärke?

Mitt i centrala London ligger designbutiken Skandium, vilka uppmärksammas i ett reportage med videoinslag i Humans Invent. Magasinet skriver att “[grundarna] Chrystina Schmidt och livspartner Magnus England är Kung och Drottning av skandinavisk design i London”. Här finns det mesta inom modern skandinavisk formgivning, som möbler från Design House Stockholm, textilier från Asplund och klassiska hyllor från String. Skandium har idag två butiker i centrala London och en egen sektion på varuhuset Selfridges.
Baby-Björn får generöst utrymme i internationell press efter att flera kändisar hamnat på skvallersidorna med barn på magen. The Guardian publicerar praktfulla bilder på premiärminister David Cameron när han går på festival med sitt lilla barn hängandes i en Baby-Björn. Också amerikanska skådespelerskorna Alyssa Milano och Natalie Portmans män har plåtats utrustade med den svenska babybäraren. (I Portmans fall ser det ut att vara en konkurrent till Baby Björn på bild men texten talar om Baby Björn)
Nej, Nokia är inte Finlands största varumärke. Wall Street Journal skriver att Telia Sonera har det mest värdefulla varumärket av alla bolag listade på Helsingforsbörsen. På andra plats kommer Nokia. ”TeliaSonera har investerat kraftigt i att vara en föregångare och har skapat en positiv bild av företaget genom att lansera nya lösningar”, säger en analytiker vid BrandWorxx som ligger bakom rankingen.
Livsmedelskedjan ICA lanserar nytt lågprismärke för att ersätta misslyckade Euro Shopper, skriver Kam City. ICA Basic kommer inledningsvis omfatta 160 produkter, vilket snabbt ska öka i antal. ICA framhåller att det nya budgetmärket är ett svar på konsumenternas jakt på låga priser, och att lågprismärket Euro Shopper ”inte mött förväntningarna” och nu fasas ut.
Svenska vuxenleksaker får allt mer uppmärksamhet. Nu skriver XBIZ Newswire att svenska LELO AB lanserar ett nytt varumärke, PicoBong. För att marknadsföra lanseringen planerar bolaget omfattade kampanjer med onlinespel, appar för iPhone och Android och sponsring av större evenemang.
Tech-startups
Fast Company skriver att Wrapp, startat av bland andra en av grundarna av Spotify, har möjlighet att ge handeln över internet en vitamininjektion på samma sätt som exempelvis Groupon. Den nya mobiltjänsten låter användarna ge bort presentkort. När ett presentkort skickats meddelas det på Facebook, vilket ger andra personer möjligheten att höja värdet på gåvan.
”Företagets nya generationens kupongföretag – som bygger på presentkort – kommer äntligen med en lösning som fungerar för både handlarna och tekniska mellanhänder”, skriver Fast Company.
Billboard Biz skriver att Spotify nu har lockat 400.000 nya betalande kunder sedan lanseringen i USA i somras. Bolagets VD Daniel Ek säger till CNBC att bolaget nu har 2 miljoner betalande prenumeranter. Marknadsföringen i Europa är smidig, framhåller tidningen, då den ofta sker i samarbete med telefonoperatörer och bredbandsbolag. I USA används mest PR och word-of-mouth. Spotifys samarbete med Facebook har dock gett extra skjuts.
Det svenska musikbolaget har dock lyckats reta gallfeber på Facebook-användare och tvingades införa ”private listening” så att det inte syns vad man lyssnar på i Facebooks nya så kallade Open Graph.
VideofyMe gör det möjligt för bloggare att tjäna pengar på videomaterial, skriver The Next Web. Tjänsten gör det möjligt att inkludera reklam i de filmer man publicerar. Det Stockholmsbaserade bolaget har redan 42.000 registrerade bloggare.
Mode
Amerikanska Internet Retailer skriver att e-handelsbutiken Nelly.com ”sveper in över Europe med hela världen i sikte”. Modebutiken, som ägs av Cdon.com, når idag konsumenter i 27 länder och har målet inställt på fortsatt expansion. Cirka 750 varumärken finns till salu på Nelly.
Också klädbolaget Retail and Brands (RNB) planerar att expandera sina främste märken, Polarn O Pyret och Brothers, skriver The Middle East North Africa Financial Network. Totalt ska 40 nya butiker öppnas, tillkännager bolagets VD Magnus Håkansson.
Vouge hyllar modemärket Acnes nya Marrakech-inspirerade kollektion. Modetidningen skriver att Marrakech egentligen är en sliten destination för modefolk, men den svenska designerns unika tolkning fokuserar hur en ”ung kvinna från Stockholm skulle tolka platsen.”
Samtidigt skriver New Zeeland Herald att Acne Paper, ett magasin ägt av modebolaget, forsätter att bryta ny mark och hitta uppseendeväckande nya teman för publikationen. ”Acne har alltid gjort saker på ett okonventionellt sätt,” säger chefredaktör Thomas Persson. ”Det sätt som [grundarna] har byggt företaget handlar om att vara rolig, intressant och god, och de har egentligen aldrig följt några mönster i modebranschen”.
Reklam och media
Svenska teknikbolaget Admeta ligger bakom Polens första börs för reklamutrymme, skriver the Sacramento Bee. ”Polen är en viktig marknad för onlinereklambranschen. Vi är mycket stolta att vår teknik valdes för den första inhemska reklambörsen, och räknar med att detta kommer att leda till fler affärer i Polen”, kommenterar Admetas VD Ola Tiverman.
Skådespelerskan Reese Witherspoon har plockats in som nytt ansikte för klädkedjan Lindex, rapporterar The Time of India. Hon ska fronta den kommande höstkampanjen och lanseringen av klädmärkets nya kollektion Californa Denim.
Forbes fascineras över tv-undersökningsföretaget Mediamätning i Skandinavien, MMS, i en analys över hur medielandskapet snabbt förändras. ”Vi vet att många programföretag slår samman sina tv- och onlineteam. De arbetar med partners som förstår både tv- och onlinevärlden och som förstår hur saker och ting utvecklas i detta nya medium,” säger Sorosh Tavakoli, vd för Videoplaza, som tidigare arbetat vid MMS.
Johan Nylander
Chefredaktör The Swedish Wire
http://www.swedishwire.com/
Tipsa gärna om utländska nyheter om svenska varumärken: johan [at] swedishwire.com