9 november 2011

Svenska varumärken i internationell media – Oktober 2011

Absolut hyllas för 30 års hbt-annonsering. Kalles Kaviar-älskare i utlandet kommer få problem. Miljöpartiet lanseras i New York. Det är några av de hetaste nyheterna kring svenska varumärken i internationell media senaste månaden.

Kära varumärken som Kalles Kaviar, Cloetta, Göteborgskex och Abba är på väg att sparkas ut från Ikeas varuhus runt om i världen, rapporterar internationell media. Möbeljätten tänker istället saluföra likartade produkter under eget namn. Ett nytt sortiment bestående av 150 nya produkter kommer att presenteras inom kort, säger bolagets talesperson. Syftet är att ha full kontroll över kvalitet, recept, arbetsförhållanden med mera.
För att uppleva svenska smaker kan man också gå till restaurangen Smorgas Chef i New York. Dess ägare har hamnat i rampljuset efter att ha startat en egen bondgård för att kunna servera lokalproducerade råvaror. Wall Street Journal skriver att restaurangen har hittat en modern vinkel på ny nordisk mat.
Wayne’s Coffee, landets största kafékedja, sätter upp ett nytt kafé på Arlanda i samarbete med HMSHost, skriver brittiska Moodie Report. ”Arlanda International Airport har som målsättning att erbjuda en mix av lokala och internationella välkända varumärken”, säger flygplatsens chef Roel Huinink. Wayne’s har idag runt 100 kaféer och försäljningsställen i landet.
Rika, modemärket som driva av Ulrika Lundgren, är Paris bäst bevarade hemlighet, skriver Elle. Trots det har hon fått en skara fans bestående av stjärnor som Carine Roitfeld, Scarlett Johansson och Alexa Chung. Kläderna blandar skandinavisk minimalism och parisisk chick med ett stänk av rock ’n’ roll, skriver modemagasinet.
Inside Retailing skriver att Huset är en ”one stop shop” för modern skandinavisk design. Butiken, som precis slagit upp portarna i Los Angeles, säljer allt från barnkläder till heminredning, designat i Sverige, Danmark och Norge. Märken omfattar Odd Molly, One Piece och Moods of Norway, skriver Apparel News.
Financial Times berättar den fascinerande historien om hur två svenska entreprenörer, Filip Engelbert och Jonas Nordlander, lärde sig göra affärer i Ryssland – den hårda vägen. Idag driver de landets största webbsite för radannonser.

Green-tech

Svenska miljöteknikföretag visar framfötterna på den internationella arenan och får rikligt med medial uppmärksamhet.
Två bolag har rankats bland de hundra främsta i världen: Chemrec från Stockholm och Climate Well från Hägersten. Bakom prestigefulla Cleantech 100 står the Guardian och the Cleantech Group.
Det lilla energieffektiviseringsbolaget Sorubin har hamnat i händelsernas centrum efter att ha blivit en av de fyra finalisterna i Niklas Zennströms Green Mentorship Award. Priset, som består av ett års mentorskap av Skype-grundaren, tilldelas entreprenörsbolag som bidrar till energieffektivisering och minskade utsläpp, skriver Clean Index. Priset omfattar också stöd av riskkapitalbolagen Atomico och Zennström Philanthropies.
Branschtidningen Heating & Ventilating skriver att ClimaCheck utnämnts till vinnare av the Climate Solver. Priset delas ut av WWF till bolag med teknologi som syftar till att kraftigt minska koldioxidutsläpp.
Vindkraftbolaget Arise Windpower, med PG Gyllenhammar i spetsen, har lagt en rekordstor beställning på vindkraftverk hos danska Vestas, rapporterar New Energy World Network. Bolaget planerar att bygga Sveriges största vindkraftpark, beläget i Jädraås.
Aurorum Science Park i Luleå har fått rejält med uppmärksamhet efter att ha fått i uppdrag att bygga och driva en gigantisk datacentral åt Facebook. Det kalla klimatet anses idealiskt då det är både energi- och kostnadseffektivt.

Reklam

Även svensk reklam gör intåg i den gröna rörelsen. Två reklamare i New York, från Wieden+Kennedy och B-Reel, har lanserat ”Miljöpartiet New York” för att skapa politisk påtryckning hos de 40.000 svenskar som bor i stan och 100.000 i USA. ”Att vara ’grön’ innebär mer än att bara köpa ekologiska tomater”, skriver Nina Åkestam och Max Ahlborn i en krönika i Creativity.
Ett av förpackningsvärldens mest prestigefulla priser, Pentawards, har tilldelats NINE och dess design av Ramlösas nya flaska, skriver Packaging Digest. Designbolaget förklarar att den nya exklusiva PET-flaskan ska synas på fina restauranger och nattklubbar. Priset delades ut i New York.
Absolut Vodka hyllas för att i 30 år ha riktat reklam mot homosexuella målgrupper med uppseendeväckande och färgsprakande annonser. CBS Money Watch skriver att även om reklam för HBT-grupper inte är något sensationellt idag så var det ”ett modigt steg” när Absolut 1981 placerade sina första annonser i gay-tidningarna The Advocate och After Dark. Se deras bildspel på tio klassiska Absolutannonser riktade till homosexuella.
Johan Nylander
Chefredaktör The Swedish Wire
Tipsa gärna om utländska nyheter om svenska varumärken.