China Daily förklarar hur allt fler internationella, och inte minst svenska, varumärken svämmar in över gränsen. Tidningen minns när ambassadör Lars Freden marknadsförde svenska varumärken vid en invigning av ett Ikeavaruhus tidigare i år, och framhåller att denna typ av nationellts kamratskap är klart slagkraftigt. Tidningen framhåller att H&M idag driver inte mindre än 64 butiker i Kina, och planerar att öppna fler butiker i Mittens rike än i någon annat land framöver.
På en helsida i New York Times porträtteras Moderna Museets nye chef Daniel Birnbaum. Det beskrivs hur han och hans medarbetare arbetar med museets utveckling: ”Man kan och bör se på konsthistoria från nya vinklar – inte för att det nödvändigtvis är mer sant, men eftersom det är ganska tråkigt att ha samma standardberättelse hela tiden.”
Musiktjänsten Soundcloud har fått rikligt med rubriker senaste tiden. Bolaget grundare Alexander Ljung förklarade på konferensen LeWeb att han vill göra internet mer känsloladdat. Onlineplattformen har utrustats med nya sociala funktioner gör att det nu blir enklare att skriva kommentarer, dela musik och hitta ny musik. Bolaget har också tagit steg mot närmare samarbete med varumärken som Twitter, Xbox, PlayStation och Pinterest.
Ett annat svenskt musikfenomen som fått enorm internationell uppmärksamhet senaste året är Swedish House Mafia. Nu meddelar bandet att de slutar turnera, vilket satt fans över hela världen i chock. MTV.com skriver: ”Svenskarna har [skapat] en av dansmusikens största kommersiella framgångar och ett spännande varumärke”.
Riskkapitalgruppen EQT har köpt Nokias lyxtelefonmärke Vertu för 200 miljoner euro, skriver Financial Times. ”Med sitt starka varumärke, obestridlig ledarskap inom kategorin och attraktiva tillväxtutsikter passar Vertu väl in i EQT:s investeringsstrategi”, säger en av det svenska riskkapitalsbolagets delägare.
Skönhetsbolaget Midsona Manufacturing har köpts av irländska DCC Healthcare, rapporterar the Daily Business Post. Det svenska bolaget utvecklar och tillverkar vård- och skönhetsprodukter för svenska och internationella varumärken.
Andreas Bernstrom, VD för nystartade IP-mobiltelefonileverantören Rebtel, säger till Reuters att istället för att tycka ”like” på Facebook borde man slå en signal. Och Facebook skulle kunna tjäna 800 miljoner dollar per år på tjänsten. Med Rebtels teknik skulle Facebook därmed kunna bli världens näst största telebolag, efter China Mobile, säger han.
Reuters listar ett flertal nordiska internetbaserade telebolag som tar upp kampen med Skype, som Rebtel, finska Alekstra och danska Interfone. Artikeln framhåller också att telejätten TeliaSonera hotar att ta ut en avgift för de som använder Skypeliknande appar i mobiltelefonerna (vilket bolaget senare backade från).
Amerikanska Intel Capital går in med 20 miljoner euro i Lundabolaget Flatfrog, skriver Venture Beat. Flatfrog utvecklar en ny teknik för pekskärmar. Bolaget säger att pengarna ska gå till att avlöna mer personal för att snabbare kunna utveckla produkter och få ut dem på marknaden.
Sportklädesmärket Abacus blir officiell sponsor for golfturneringen Asian Tour, skriver branschtidningen fibre2fashion. Det svenska märket kommer ta fram en exklusiv kollektion för tävlingen. Varumärket har potential att inte bara synas live på plats utan i tv-sändningar i 200 länder till 650 miljoner hushåll. ”Sedan vi startade vår distribution i Kina och Sydkorea för två år sedan har vi haft stor framgång”, säger Chris Mattsson, VD för Abacus. ”Asian Tour är en mycket bra och naturlig utveckling för våra expansionsplaner i Asien”.
Marknadsföringen av Sverige når nya höjder i och med den öronbedövande uppmärksamhet som Twitterkontot @Sweden fått. Kampanjen the Curators of Sweden, scensatt av Svenska Institutet och Visit Sweden, har nu gått från att nästan uteslutande hyllas för modiga kontroversiella tweets till att senaste tiden kritiseras för diskutabla inlägg (inte minst för Sonja Abrahamssons inlägg om judar). AdWeek skriver från reklamfestivalen i Cannes att det är ”en av de mest polariserade marknadsföringskampanjerna i år”. Trots kontroversen belönades kampanjen med ett Cyberlejon.
Johan Nylander, Chefredaktör The Swedish Wire
Tipsa gärna om utländska nyheter om svenska varumärken.