9 februari 2012

Svenska varumärken i internationell media – Januari 2012

Samtidigt som Ericssons varumärke tar stryk i internationell media hyllas nystartade IT- och telekombolag från Sverige. Också svenskt mode är fortsatt hett. Men är det verkligen svenska reklamare som ligger bakom den ryktbara österriskiska sexskolan?

Svenska företag får allt mer kritik i amerikansk media för att utnyttja billig amerikansk arbetskraft. Huffington Post jämför fenomenet med prostitution, där de amerikanska arbetare tvingas ställer upp på sådant som svenskar ratar. Företag som pekas ut är främst fettbolaget Aarhus Karlshamn och Ikea.
Ericssons varumärke har också tagit en törn. Ericsson-namnet är nu officiellt borttaget från Sonys nya mobiltelefoner efter att deras joint venture upplösts. Det innebär slutet av en epok för ”den svenska teknikjätten som uppfann smartphonen”, skriver Global Post. Samtidigt rapporterar Reuters att kinesiska konkurrenten Huawei sannolikt gått om Ericsson som världens största tillverkare av telekomutrustning.
Telefonbolagen Telia, Tele2, Telenor och 3 har fått stor uppmärksamhet sedan de lanserat den gemensamma plattformen 4T Sverige för betalning via mobiltelefonen. ”Sverige håller på att bli det första utvecklade landet där befolkningen regelbundet gör betalningar via mobiltelefonen”, skriver Global Post.
Ännu större uppmärksamhet får IT- och telekombolaget iZettle, som nyligen lanserat en smartphonefunktion för betalningar med kreditkort. Bolaget pekas ut av tidningar som Wired och Financial Times som det största hotet mot Twittergrundaren Jack Dorseys hypade betalningslösning Square. ”iZettle erbjuder stora fördelar jämfört med andra system som gör att företag kan acceptera chip-kortbetalningar”, skriver Forbes i ett porträtt av bolagets grundare Jacob de Geer.
Brittiska Business Review skriver att svenska spritföretaget The Xanté Company och dess varumärkesportfölj har köpts av finska Altia. Bolagets VD säger att det svenska märket kommer passa in i det finska bolagets expansion i Norden och Baltikum.

Mode

Fascination kring det svenska modeundret håller i sig. I ett långt reportage beskriver Inside Retail hur idén till klädmärket Odd Molly föddes och utvecklats fram tills idag. ”Det krävdes en kopp kaffe och två euro för att starta Sveriges senaste detaljhandelsfenomen”, skriver tidningen.
Tidningen Look skriver att de väntar otåligt på att ”få lägga vantarna på svenska Hasbeens vårkollektion”. Ända sedan dess lansering 2006 har modemärket varit en ”massiv hit” bland kändisar som Maggie Gyllenhaal och Sarah Jessica Parker. ”Oavsett om du letar efter nya vårskor eller en väska, leta inte längre – svenskarna har svaret!”.
China Daily skriver att Exportrådet iscensatt ett projekt för att öka uppmärksamheten för svenskt mode i Mittens rike. ”Svenskt mode är en rödhet trend i hela världen just nu”, citat tidningen handelsminister Ewa Björling inför Stockholm Fashion Week.

Reklam

Reklambyrån Ester får rubriker efter att ha tagit fram en app och QR-kod för kondomer. Uppdragsgivaren Lafa, ett kunskapscenter med uppdrag att förhindra spridning av aids, delade ut gratiskondomer med uppmaningen att scanna QR-koden och sända in hur den används. Bang Style skriver att Esters kampanj är så bra att man ”tappar byxorna”.
Det har också framkommit att det är den svenska kommunikationsbyrån Total Studio, känd för sina gerillakampanjer, som ligger bakom den ryktbara österrikiska sexskolan, Austrian International Sex School. På uppdrag av Federation of Austrian Industries skapades ”nyheten” om den kontroversiella skolan vilket gav rubriker i tidningar över hela världen. Global Post skriver spydigt att ”nyheten rapporterades i hela världen, utan grundläggande journalistiska granskning”. Över 300 miljoner människor har uppskattningsvis läst om den påhittade sexskolan, enligt Total Studios delgrundare Tomas Mazetti.
DDB Sweden rankas högt av amerikanska AdAges för dess bidrag till tävling International Agency of the Year. En utomhusaffisch för Volkswagen ställdes på en frusen sjö, för att visa på bilmärkets vinteregenskaper, och folk kunde följa hur skylten ändrade ställning i takt med att isen smalt. Byrån lyckades på så sätt ”göra mediet till budskapet för att visa produktens nyckelfunktion”.
Johan Nylander, Chefredaktör The Swedish Wire
Tipsa gärna om utländska nyheter om svenska varumärken.