23 juni 2022

Intervju med Sveriges Marknadsförbunds vd Francesca O’Brien Apelgren

Francesca O’Brien Apelgren, vd Sveriges Marknadsförbund

Får du någon semester i sommar? 

Haha…ja i år blir det en riktigt lång semester. Kommer att ta ut sex veckor i följd. Det har jag aldrig gjort tidigare. Revisorn sa att jag och mina kollegor borde ta ut våra dagar. Lätt att glömma sina rättigheter när vi har så roligt på jobbet. Arbetstid och fritid flyter in i varandra. Så med det sagt blir det i år några härliga veckor i Italien. Jag med familj ska tågluffa. Vi reser lätt och bestämmer under resans gång vilka platser vi vill besöka och hur länge vi vill vara där. Stor frihet. Underbart att resa på detta sätt. Har gjort det tidigare. Kan varmt rekommenderas! Både miljövänligt och sen får jag massa härlig tid med familjen. Ska riktigt ladda batterierna inför en hektisk höst.

Ja, vad händer i höst på Sveriges Marknadsförbund?

Mycket! I augusti kickar vi igång med en walk & talk och sen blir det intressanta och spännande webbinarier och innan årsskiftet delas priset Årets Marknadsföringsbok ut. Sen har vi förstås vårt stora årliga event Tendensdagen som äger rum den 20e oktober på Moderna Museet. Alla talare är klara och vi har många fina samarbetspartners som också är med och möjliggör denna dag. Under Tendensdagen kommer vi även att dela ut Senior Talent Award som är en utmärkelse som ges till organisationer som lyfter fram senior kompetens som en affärskritisk tillgång. Vidare kommer alla medlemmar att bjudas in till ett överraskningsevent. Kan inte avslöja mer nu. Kika gärna på webben www.svemarknad.se i SoMe och medlemsbrev för mer information.

Ha du märkt av något medlemstapp nu efter pandemin?

Nej, det har jag inte. Tvärtom vi levererade på topp enligt Årsredovisningen och det tror jag beror främst på att när det är oroligt på arbetsmarknaden så är det än mer viktigt att tillhöra ett professionellt yrkesnätverk.  Medlemstillströmningen beror också på att vi  har ett attraktivt medlemsutbud samt har nöjda och engagerade medlemmar som tillika är våra ambassadörer. Under pandemin såg vi en tendens till att många medlemmar utnyttjade tiden till att uppdatera sina kunskaper och vässa sin kompetens.

Vilka egenskaper har du som har lyckats vända och stärka Sveriges Marknadsförbunds ekonomi?

Mitt driv kombinerat med att alltid se till medlemsnyttan. I allt vi gör går en röd tråd: Medlemsvärdet.  Vi utvecklar framtiden tillsammans med våra medlemsföretag. Vi erbjuder hög medlemsservice och jag lägger mycket tid på att arbeta med de bästa i respektive disciplin. Gillar samarbeten som gör skillnad. Ett konkret exempel är när ett stort företag inom kosmetik var på Tendensdagen och lyssnade på en förening som arbetar mot våld och att de då fick en kontakt som har resulterat i många års samarbeten som har förändrat livet till det bättre för tusentals människor. Det ger mig tillfredsställelse och glädje.  Som person är jag people- och resultatorienterad. Är strukturerad, stresstålig och effektiv. Har helikoptersyn och lätt för att se helheten. En annan styrka är att jag tror på mina medarbetares omdöme och förmåga. Har inga problem med att de arbetar var de vill då de vet vad som ska levereras och när. Att arbeta hybrid ställer krav på ledarskapet. Det är utmanande och roligt. Och som alltid; framgång skapas av laget och inte av jaget. 

Sitter du i någon styrelse?

Ja, jag är ordförande i Fonden för Exportutveckling och är ledamot i NIX styrelse. Vidare är jag ledamot i valberedningen för Carlssons skola, Folkoperans vänner samt i Medveten Konsumtion.

Hinner du sitta i några juryer?

Ja, allt handlar om prioritering. Som person är jag effektiv och tycker det är sunt förnuft att komma påläst till mötena och göra sin hemläxa mellan mötena. Tid är dyrbart och man måste ha respekt för andra människors tid. Jag sitter i juryn för Årets Marknadsföringsbok. Är även juryledamot i Senior Talent Award och är med i SIGNUM (långsiktigt varumärkesarbete) juryn. Sen tillkommer alltid några uppdrag beroende på månad. Nu är vi inne i årets finaste månad tycker jag. Juni. Så jag passar på att önska alla medlemmar en glad midsommar och en skön sommar. Så ses vi igen den 15e augusti!