24 januari 2017

Signumpriset till Pippi Långstrump

Pippi Långstrump är inte bara världens starkaste flicka. Hon är dessutom ett starkt och välvårdat varumärke. Och idag belönades hon med Signumpriset, som delades ut på Varumärkesdagen.
Motiveringen till årets Signumpris lyder:
Att ett namn på en person eller en figur kan växa till något mycket mer än ”bara” ett namn finns det många exempel på. Men frågan är hur många som är så associationsfyllda och starka – i just detta fall på flera sätt – som PIPPI LÅNGSTRUMP?

Signumprisets ordförande, professor Ulf Berlitz delade priset till Saltkråkans kommunikationschef, Malin Billing och vd Olle Nyman. De vårdar varumärket i sin mormors, Astrid Lindgrens Anda.
Signumprisets ordförande, professor Ulf Bernitz delade priset till Saltkråkans kommunikationschef, Malin Billing och vd Olle Nyman. De vårdar varumärket i sin mormors, Astrid Lindgrens anda.

Figuren Pippi dök först upp i huvudet på Astrid Lindgren på 1940-talet. Hon tog sig sedan genom böcker och filmer in i medvetandet hos i princip alla i detta land, och i väldigt många andra länder runt om i världen.
Lindgren förklarade att ”eftersom det var ett märkligt namn blev det också en märklig flicka”.
Idag, drygt 70 år senare, är PIPPI LÅNGSTRUMP fortfarande högaktuell. Hon går att hitta i alla former av digitala medier, appar m.m. och har haft en spännande utveckling från ”bara” en bokfigur till ett inkomstbringande tudelat varumärke. En finess är nämligen att Pippis utpräglade utseende är en fristående del av varumärket som har gjort det möjligt att ge henne lokalt anpassade namn i andra länder. Det är bolaget Saltkråkan som med tydlighet förvaltar rättigheterna, inklusive Ingrid Vang Nymans illustrationer, med det omfattande licenssystem som finns kring PIPPI LÅNGSTRUMP. Det är också ett reglerat licenssystem där man undviker urvattning och enligt Lindgrens vilja inte licensierar ut till snabbrörliga konsumtionsvaror eller i pedagogiska sammanhang.
Som hos många andra framgångsrika varumärkesbyggare presenteras varumärkets kärnvärden konkret och tydligt utan floskler. I detta fall lite udda kärnvärden där citat ur böckerna blir verktygen; som när ”Snäll och generös” illustreras med Pippis kommentar ”Nä, men jag har ju födelsedag vetja, och då kan jag väl ge er födelsedagspresenter också?”
Tydligheten går igenom i hela den webbaserade manualen, där så mycket mer än det man ser grafiskt beskrivs så bra för dem som skall jobba med varumärket.
Illustrativt förklarar Saltkråkan bl.a. hur licensprodukter med PIPPI LÅNGSTRUMP-kläder skall vara sköna ”och i första hand lekvänliga…och hålla för många lekar och tvättar”.
Registreringsskyddet är omfattande ur alla aspekter, även kring lokala varianter på namnet.
Saltkråkan är synnerligen medvetna när det kommer till intrång, och har t.o.m. delat in intrången i skilda kategorier med anpassade åtgärder beroende på vilken kategori det gäller. Nyhetsbevakning, digital bevakning och samarbete med de stora e-handelsplatserna samt avtalsskyldighet för samarbetspartners att rapportera intrång är en del i det mycket väl uppbyggda systemet.
Saltkråkan säger: ”PIPPI LÅNGSTRUMP får ofta verka som symbol för Sverige, för kvinnlig jämlikhet, för flickors styrka, för barns styrka, för lycklig barndom och för mod.”
Juryn för SIGNUMPRISET säger: vi har en mycket värdig vinnare.
Signumpriset är instiftat för att öka de nordiska företagens konkurrenskraft på den globala marknaden. Välskötta varumärken är en av de viktigaste nycklarna för att bli internationellt framgångsrik på lång sikt.
KRITERIERNA för bedömning av varumärkesarbetet inför Signumpriset är:
Finns det en genomtänkt och långsiktig varumärkesstrategi?
Finns det en enhetlig och klar linje vid varumärkesexponeringen? Kvalitet på företagets varumärkesmanual/-er?
I vilken omfattning har företaget skyddat/registrerat sina varumärken?
Vilken strategi finns för varumärkesskyddet och vid intrång?
Var i företaget ligger varumärkesansvaret?
JURYN består av: Ordförande: Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt, Stockholms universitet, och Director for the Söderberg Foundation at University of Oxford
Gunnar Berenmark, Design Director, Sitrus Agency
Henrik Grinbaum, chefsjurist, Sveriges Television
Kathrine Löfberg, styrelseordförande i Löfbergs kaffekoncern
Francesca O’Brien Apelgren, VD för Sveriges Marknadsförbund
Christine Pålsson, senior konsult, Mix Communication
Jan Rosén, professor, Stockholms universitet
Katarina Strömholm, advokat, Strömholm Advokatbyrå AB
Christer Löfgren, chefredaktör på BrandNews, är sekreterare och föredragande av de nominerande bidragen i juryarbetet
Varumärkesdagen arrangerades i år för 26:e gången. Grundare och arrangör är Groth & Co. Medarrangör är Skriptor.
Carin Fredlund