17 november 2022

Medlemsintervju med Ellevio

Jonatan Björck chef för marknadsföring och PR på Ellevio Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Vi är glada att hälsa ett av Sveriges största energibolag Ellevio varmt välkommen som ny medlem i Sveriges Marknadsförbund.


Jonatan Björck som är chef för marknadsföring och PR på Ellevio medverkade på årets upplaga av Tendensdagen under högaktuella programpunkten ”Är allting greenwashing”. Vi ställde 5 frågor till honom.


Jonatan, du är chef för marknadsföring och PR på Ellevio, berätta vad din roll innebär.

Jag ansvarar för ett team som hanterar i princip all vår externa kommunikation. Det handlar om webb, projektkommunikation, sociala medier, nyhetsbrev, marknadsföring och så vidare.

Ellevio är ett av Sveriges största energibolag, berätta kort om er.

Ja, det stämmer. Med nära en miljon kunder är vi ett av Sveriges största energibolag, men sticker ut eftersom vi ”bara” håller på med elnät. Vi producerar ingen el och säljer ingen el. Tillsammans med våra kunder driver vi utvecklingen till ett fullt elektrifierat, hållbart samhälle. Våra elnät är ryggraden som kopplar ihop producenter och konsumenter av el, som möjliggör mer fossilfri elproduktion, elektrifiering av transporter och industri och som skapar förutsättningar för nya klimatsmarta tjänster för våra kunder.

Vad är det bästa och vad är mest utmanande med ditt jobb?

Oj, svår fråga. Energibranschen är ju verkligen stekhet just nu, det finns massor av utmaningar och möjligheter. Så det bästa är nog att få jobba med frågor som verkligen engagerar och påverkar alla. Och att det vi gör är viktigt på riktigt.

Just nu pågår flera av Ellevios mest omfattande projekt någonsin, vill du beskriva det.

Det stämmer. Dels så sätter vi upp nya elmätare hemma hos alla våra kunder, nära en miljon mätare ska upp. Vi närmar oss mål, någon gång kring sommaren 2023 räknar vi med att vara klara. Sen har vi två andra gigantiska miljardprojekt som pågår i Stockholm, för att öka kapaciteten i regionens elnät och göra det möjligt att exempelvis bygga ut tunnelbanan. Det ena är en ny ledning mellan Beckomberga och Bredäng och det andra en total ombyggnation av vår stora elnätsstation i Värtan. Allt sker samtidigt som anläggningen måste fortsätta vara i drift, en rejäl utmaning. Vi står också i startgroparna med att ansluta Volvos nya batterifabrik i Mariestad till elnätet, ett väldigt spännande och viktigt projekt.

Vill du dela med dig av dina tre bästa tips för att energieffektivisera sitt hem?

Det beror mycket på hur man bor och hur man värmer upp sin bostad. Men något som alla kan göra är att se över innetemperaturen och skriva ner någon grad, det gör stor skillnad. Sen kan det vara klokt att gå över fönster och dörrar och se om det behöver tätas, framför allt i lite äldre hus brukar det kunna dra lite väl mycket. Och ett tredje tips är att ladda ner vår app, där kan man följa sin elanvändning i detalj och även jämföra sig mot andra liknande hushåll.

Till sist – Om du var energiminister, vad skulle du göra då?

Det är jag glad att jag inte är, ett minst sagt svårt uppdrag! Men jag skulle i det korta perspektivet se till att svenska hushåll får det stöd som behövs så att alla kan betala sina räkningar i vinter. I det lite längre perspektivet handlar det från vår horisont om att prioritera elnätsutbyggnaden – det är en förutsättning för att samhället ska kunna ställa om och elektrifieras fullt ut. Ett konkret exempel är att se till så att tillståndsprocesserna kortas ner, så att vi snabbare kan bygga ut elnäten runt om i landet.