20 mars 2008

Lyxiga skor – billigare lyx än handväskan

Efter handväskor ”it-bags” är lyxiga skor ”it-shoes” nästa mode-måste.

Trenden går mot att investera i flera par dyra design-skor, it-shoes, i stället för i en dyrbar it-bag. Brittiska Mulberry har hakat på och anlitade skodesignern Jonathan Kelsey för sin första skokollektion. Mulberry har annars under senare år profilerat sig med dyra it-bags. Vissa modeller, såsom Tribute stiletto (Yves Saint Laurent), blir snabbt slutsålda. Det är mycket exklusiva skor som oftast bärs av kändisar.

Många skomodeller döps efter kändisar

Giambattista Valli har döpt en sko till Victoria (Victoria Beckham); Calvin Klein har döpt en sko till Suri, (Tom Cruises dotter) och en annan sko till Amy (Amy Winehouse). Varuhuset Harvey Nichols i London har ökat sin skoförsäljning 15%. Just nu efterfrågas skor med mycket höga klackar (14 cm), sådana som modellerna bär på catwalken. För två år sedan betraktades klackar på 10 cm som skyhöga.
Enligt en undersökning gjord av Mintel minskar försäljningen av dyra väskor. Exklusiva handväskor har varit ett stadigt växande segment under flera år, men kvinnor spås köpa dyrare skor i stället. Skor är inte en lika stor investering som en handväska även om de är dyra. Men alla kan inte bära smäckra design-skor med skyhöga klackar. Däremot kan vem som helst använda en dyr handväska.