13 maj 2020

Kristoffer Stenqvist ny styrelseledamot

Kristoffer Stenqvist, marknadschef, KRY

Grattis till posten som ny styrelseledamot i Sveriges Marknadsförbund. Hur känns det?

Det är väldigt kul att bli invald! När man brinner för marknadsföring känns det spännande och inspirerande att vara med och delta och påverka i sån viktig organisation som Sveriges Marknadsförbund. Jag ser fram emot att få bidra med mina erfarenheter.

Som ny ledamot – vad kan du tillföra Sveriges Marknadsförbund?

Jag liksom Sveriges Marknadsförbund brinner för att mäta effekt av allt vi gör. Jag har lång erfarenhet av att mäta onlineaktiviteter och bidrar gärna med min kunskap där. Jag kan också bidra med den digitala aspekten i marknadsföring och hur man jobbar med tillväxtfrågor i ett “digital first-bolag”. Jag hoppas också att jag kan bidra med min erfarenhet kring hur man bygger varumärken genom att hitta det konsumenten kan knyta an till. Och jobba med närvaro, relevans och association.

Berätta lite om din bakgrund

Jag är sedan nio månader tillbaka marknadschef på Kry. Dessförinnan var jag marknadschef på på Dominos Pizza. Men halva mitt liv har jag arbetat på Max Hamburgare –  jag började där 15-åring och har gjort det mest på bolaget. Innan jag lämnade hade jag en udda kombination av att vara både mediachef, där jag ansvarade för alla medieinvesteringar och digital chef, med ansvar för vår digitala närvaro och aktiveringar. 

Vilka är de största utmaningarna man har som marknadschef idag, tycker du?

Om vi bortser från covid-19, så måste jag säga att utmaningarna är samma som de alltid varit. Att vara relevant. Lite beroende på hur tidsandan ser ut just nu är olika delar i marknadsföringen olika viktiga men det återkommer alltid till relevansen.

Du jobbar ju på Kry, som inte behöver ställa in eller om under covid-19. Många marknadschefer kanske har det motsatta, dvs hela marknaden pausar eller går på sparlåga just nu.
Har du några tips och råd till dem?

Även om vi har en affär som verkligen går för högtryck just nu, så har även vi fått ställa in och ändra många kampanjer. Men det finns ju många marknadschefer som arbetar i segment där man måste stänga ner helt eller pausa. Man pratar i teorin om att man ska gasa sig ur krisen men det går inte att genomföra i många fall. I första hand handlar det om att ta hand om sina medarbetare. Om det är något man bör fokusera på så är det att komma närmare sina kunder, ta deras perspektiv och vara relevanta just nu. Det kanske inte ger avkastning direkt men är ett viktigt och långsiktigt arbete som bör göras.

Är det några speciella frågor som du vill att Sveriges Marknadsförbund ska driva framöver?

För att ge ett ärligt svar på det behöver jag sätta mig in i verksamheten lite mer. Men en fråga jag alltid bär med mig är vikten av mätning och ha koll på siffror. Jag upplever att det finns två världar som ibland krockar på marknadsavdelningar när de med en lång erfarenhet av analoga kampanjer ska enas med en yngre digital generation medarbetare kring hur man mäter, valutor och effektivitet. Vi måste fortsätta engagera oss i mätfrågan. Det blir mer komplext!