18 oktober 2009

Klartecken för digitala stortavlor i Paris métro

RATP som kör kollektivtrafiken i Paris och Métrobus (filial till JCDeceaux och Publicis) installerade i december 2008 fyra digitala stortavlor för animerad reklam på métrostationen Étoile.

Tavlorna är utrustade med en teknologi (Majority Report), som registrerar antalet förbipasserande och mäter hur länge individen exponeras för reklamen samt registrerar vad som väcker intresse. Individens ålder och kön registreras också.

Antireklam-organisationer hävdar att de digitala stortavlorna är övervakningskameror som används i kommersiellt syfte. Organisationerna motsätter sig att digitala stortavlor installeras på alla métro-stationer. Man har gått till domstol med begäran om ett förhandsbesked om huruvida det är tillåtet att registrera individers beteende på detta sätt. Men domstolen avvisade begäran, så nu är det fritt fram för RATP att installera 400 digitala stortavlor i métron som planerat. Reklam svarar för 1,7% av RATPs intäkter. En ökning med 5% på biljettpriset skulle räcka för att göra metron helt reklamfri. 800 digitala stortavlor planeras också på vanliga tågstationer runtom i Frankrike.