25 oktober 2017

Innovation i fokus för Löfbergs

Alla medarbetare uppmuntras att ta del i Löfbergs innovationsarbete. Varje idé beaktas.
Pecis som Spendrups är Löfbergs ett familjeföretag sedan genertioner och drivs idag av fjärde generationen Löfberg. Ursprungligen
handlade det om lokal handel med bland annat kaffe över disk i Karlstadsområdet.
Men idag har Löfbergs distribution i dagligvaruhan-deln och på Out-of-Home-marknaden, inte bara i Sverige, utan i flera länder. Löfbergs räknar Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Storbritannien som sina kärnmarknader. Sedan 2017 finns Löfbergs också i Kanada som en kärnmarknad, med bas i Toronto.

Leif Sjöblom ser nästan inga gränser för kaffets möjligheter. Foto: Löfbergs
Leif Sjöblom ser nästan inga gränser för kaffets möjligheter. Foto: Löfbergs

Den långa traditionen är viktig. Liksom att se framåt.
”Löfbergs vision tar sikte på 2050”, berättade Leif Sjöblom, country manager OoH Finland, när han talade på Tendensdagen för ett par veckor sedan.
UTVECKLINGSARBETET SIKTAR TILL att skapa tillväxt, utveckla och ladda varumärket med värden som ligger i tiden, men som alltid är Löfbergs, samt att fånga upp nästa generations kaffeälskare.
Men även om Löfbergs idag är ett av Nordens största, familjeägda kafferosterier, så är det ett litet företag i jämförelse med det internationella giganterna bakom kaffemärken som Gevalia, Zoéga och Nescafé, som kan investera mångdubbelt mer.
FÖR ATT LÖFBERGS ska lyckas, anstränger de sig för att bygga och vårda en kultur där alla tänker innovation. Alla ska känna att deras tankar och idéer är intressanta och värdefulla. Därför har man exempelvis funktionen ”Snilleblixt” på företagets intranät, där vem som helst kan dela med sig av en idé eller tanke. Likaså finns företagets app, Klapp, som är ännu mer lättillgänglig och påminner om ”ett internt Instagram”. Medarbetarna uppmanas att lägg upp bilder och idéer, när och var helst de dyker upp.
”Det finns inget ’Det har vi redan prövat’ eller ’Det där kommer inte att funka’. Det är viktigt att alla är nyfikna och delar med sig”.
När man jobbar på det sättet, är det också nödvändigt att vara öppen och transparent.
”Det driver nyfikenhet och mod att hantera jobbiga frågor. Nackdelen är väl kanske att en snabb kon-kurrent kan komma över våra planer. Men vi uppfinner inte hjulet, så vi talar aldrig om att det vi gör skulle vara hemligt!”, säger Leif Sjöblom.
Vad kan man göra med kaffe? Jo, det är mer än man tror kanske.
KOLSYRAT KAFFE ÄR en möjlighet, det finns redan på några håll i världen. Energi- eller funktions-drycker är inte heller otänkbart. Många energidrycker innehåller ju redan idag koffein, så varför inte lika gärna göra en med riktigt kaffe?
Leif Sjöblom nämner kaffegröt som exempel. Det är fullt möjligt, men knappast något som Löfbergs kommer att lansera ändå.
”Inte heller kommer vi att börja tillverka snus med kaffe. Eller kaffeyoghurt, även om det finns i många länder i, bland annat, Mellaneuropa”.
Tuggkaffe är en annan existerande produkt, men kommer nog inte heller med Löfbergs varumärke.
”Vi är i och för sig öppna för att diskutera de flesta idéer, även om vi har en mental bild av att det går en gräns vid matjessill med kaffe”
scene61_ICE_Coffe_Tregrupp_01_trim
Foto: Löfbergs

DE SENASTE, KONKRETA exemplen på produktutveckling är Löfbergs ICE, iskaffe i smakerna espresso och dubbel espresso samt Latte Macchiato. Därtill Cold Brew Original och Cold Brew Laktrits, som är kallbryggt iskaffe, som säljs i flaskor om 25 cl. Löfbergs säljer också sin Cold Brew på 20 L fat som serveras som öl i kran. Man tillsätter Nitrogen (kvävgas) och då får man en av de ”hetaste” kaffe-produkterna just nu, Nitro Coffee! Nitro Coffee kan man prova på Löfbergs Kaféer i Karlstad och Stockholm eller på Clarion Sign i Stockholm.
Idén till ICE kom från trender i USA och 2013 tog man första steget för att utveckla en egen produkt.
Det var förstås självklart att man skulle hålla sig till företagets kärnvärden: ”Det ska vara naturligt och certifierat kaffe, rättvisemärkt. Dessutom ska förpackningen både vara miljövänlig och attraktiv. Så det tog ett antal månader innan vi hittade det vi ville ha.”
RESULTATET BLEV EN wellpappförpackning med ett välsmakande iskaffe. Löfbergs har själva inte produktionsmöjligheter till drickfärdigt kaffe och därför samarbetar man med partners för det.
ICE riktar sig till en lite yngre målgrupp och lanse-rades med events och i sociala medier och med provsmakningar på livekonserter och universitet.
Out of Home är också en viktig och växande marknad.
I förra numret av Trender & Tendenser, beskrev Bo Ekström på Marketing Clinic, hur våra förändrade inköps- och konsumtionsvanor bland annat påverkar restaurangbranschens tillväxt. För 20 år sedan var restaurangbranschen mindre än en tredjedel så stor som dagligvarusektorn. Men styr-keförhållan det har förändrats rejält och fram till 2020 väntas restaurangbranschen att ha vuxit till halva dagligvarumarknadens storlek. Och det stannar förmodligen inte där. I USA är de båda sektorerna lika stora och många av de amerikanska trenderna kommer med tiden hit.
LÖFBERGS HAR OMFATTANDE distribution i OoH-sektorn. I vissa fall är varumärket inte ”synligt” i krog- eller kafémiljön, i andra fall framgår det mycket tydligt att det är Löfbergs i koppen.  Dessutom har Löfbergs sitt eget rosteri och kaffebar i både Karlstad och Stockholm. Också det en trend som märks i många länder, där nya små rosterier poppar upp hela tiden.
Löfbergs rosteri och kaffebar på Kungsgatan i Stockholm. Foto: Löfbergs
Löfbergs rosteri och kaffebar på Kungsgatan i Stockholm. Foto: Löfbergs

I Karlstad startades Löfbergs rosteri och kaffebar mer ad hoc. Karlstad är ju fortfarande ”hemmaplan” och det kändes som något som man kunde vänta sig av företaget. I Stockholm var det mer frågan om ett strategiskt steg i varumärkesarbetet. Stockholm är en så viktig marknad.
De planerna föddes för fem år sedan då jakten på en lämplig lokal inleddes. Den fann man slutligen på Kungsgatan 3, alldeles vid Stureplan och i april 2015 öppnade Rosteriet.
FÖRUTOM ATT MAN förstås kan fika och äta på Löf-bergs Rosteri och Kaffebar, kan man också gå på kaffeprovningar och lära sig mer om kaffe. Det finns både öppna ”koppningar” liksom möjligheten att arrangera privata kaffeprovningar.
”Vi är redan på väg in i kaffenörderiet. Det finns fler aromer i kaffe än i vin”, säger Leif Sjöblom som har några goda råd till andra varumärkesägare som vill jobba med innovation:
Förstå omvärlden
Översätt det till idéer
Lansera produkter
Var nyfiken!
Säg hellre ja än nej!
Dela med er!
Carin Fredlund