Om mindre än en månad är det dags för Cannes Lions igen. Där träffas många marknadsförare och kommunikatörer för att inhämta kunskap och inspiration. En knapp vecka packad av reklam, seminarier, utställningar och möten med branschkolleger från jordens alla hörn.
Arrangemanget har vuxit enormt sedan starten 1954. Då handlade det om en ren reklamfilmfestival, som under de första åren alternerade mellan Venedig och Cannes. Precis sin ”storasyster” Filmfestivalen.
Arrangemanget omfattar idag i stort sett samtliga kommunikationsdiscipliner och heter officiellt ”Cannes Lions International Festival of Creativity”.
Årets festival äger rum från måndagen den 18 juni till och med fredagen den 22 juni, en aningen nedbantad och mer hanterbar version av den festival som för ett par år sedan var på väg att svälla över alla breddar. Det innebär dock inte att det ens är möjligt att ta del av samtliga seminarier, screeningar av tävlingsbidrag och prisutdelningar.
Flera hundra varumärkesägare runt om i världen skickar delegationer till Cannes.
I år har hittills mer än 16 000 marknadsförare, kommunikatörer och medierepresentanter anmält att de kommer till festivalen. 30 procent av dem är varumärkes- eller medieägare.
De allra flesta större varumärken är representerade. Flera deltar även som talare vid seminarierna.
70 av världens starkaste varumärken, bland andra L’Oreal, Amazon, Apple, Ikea, McKinsey och Procter & Gamble, kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva hur de arbetar kreativt för att få bästa effekt inom och utom sina organisationer och störst ROI från sina investeringar.
Bland de svenskar, som kommer att tala på något av de seminarier eller utbildningstillfällen som Cannes Lions erbjuder, finns Spotify-grundaren Daniel Ek. Han ska tala om innovation.
Mary Lee Copeland, som är vår främsta storyteller-expert med mångårig internationell erfarenhet och mångfaldigt belönad, både som reklamfilmsproducent och storyteller, talar också.
Cannes Lions är en verklig guldgruva för den som söker kunskap, utveckling, erfarenhet och kontakter.
Den internationella tävlingen omfattar bidrag från en mängd kommunikationsdiscipliner. Internationella mätningar har kunnat konstatera att vinnande bidrag i Cannes ligger på cirka 54 procent högre ROI än annan kommunikation.
Tävlingen är indelad i nio klasser, de flesta med ytterligare underkategorier. Så exempelvis finns Klassen Kommunikation med underkategorierna, Film, Radio och Audio, Print och Publishing, Utomhus, Design, Mobil och Titanium.
Svensk kommunikationssektor är väl representerad i juryerna, där flera svenskar ingår. Det är ett gott betyg för svensk reklam i internationella ögon.
För företagen vore det en bra investering att skicka någon varje år.
Ty ju mer erfarenhet som marknadschefen har av både bra och dålig reklam, desto större möjligheter har han eller hon att skilja det ena från det andra och själv köpa kvalitetsreklam. Ju fler framgångsrika kampanjer han studerar och sätter sig in i desto större möjlighet att bedöma den reklam han själv beställer och godkänner. Det ger en mycket bättre chans att välja en byrå som verkligen kan göra bra reklam och desto större auktoritet kan han använda i relationen med sin byrå och sedan både kräva och få bättre resultat.
De flesta annonsörer är idag också internationella företag och söker samarbetspartners som kan konkurrera internationellt. Inte bara i tävlingssammanhang. Det gör det än viktigare att skaffa perspektiv över marknaderna och konkurrenter i alla väderstreck.
Dessutom är Cannes en utmärkt plats för exponering och relationsskapande aktiviteter, både med befintliga och presumtiva samarbetspartner, liksom med kolleger från hela världen.
Än finns det möjlighet att anmäla sig till Cannes Lions! För den som inte vill missa den svenska midsommaren, är det fullt möjligt att bara delta i en del av veckan.
Mer information och anmälningsblanketter finns här: https://www.canneslions.com
Carin Fredlund