21 december 2016

BMW testar interaktiv tv-reklam

BMW har utmärkt sig genom att vara nytänkande i reklamen vid flera tillfällen. För 15 år sedan blev deras online-filmer, The Hire, mycket uppmärksammade och rikligt belönade (bland annat i Cannes). I filmerna visar Clive Owen vad man kan göra med en BMW.  Ett antal stora stjärnor, bland annat Madonna, åker med på de inte alltid så njutbara turerna.
I höstas återupplivade BMW sin filmstudio och satte Clive Owen bakom ratten igen, i en ny serie kortfilmer. Nu under namnet ”The Escape”.

BMW testar nu bland annat interaktiv tv-reklam i USA.
BMW testar nu bland annat interaktiv tv-reklam i USA.

Nu visar BMW en annan form av innovation i reklamsammanhang. Denna gång gäller det tekniken. Nya filmer för BMW X1 är interaktiva för tittare med Smart TV, som med fjärrkontrollen ska kunna interagera med reklamfilmerna. I nederkanten av tv-rutan ska de kunna välja att se bilarna i olika färger och olika vinklar.
Robert Aksman, en av grundarna till BrightLine (som producerar interaktiv tv) förklarade för Luxury Daily, att BMW på det här sättet kan ge tv-tittarna en första visning av bilen, utan att de behöver ta sig till bilhallen. Istället kan de sitta kvar i tv-soffan och fundera över vilken färg de ska välja på sin nya bil.
Pete Harmata, som är digital innovations manager på BMW North America, förklarade tidigare i år på ett seminarium hur BMW hela tiden försöker ligga i framkant, när det gäller teknik. Inte bara i bilarna, utan även i kommunikationen.
Han talade också om att det blir allt viktigare för premium-varumärken att skilja ut sig från mängden. Faktorer som motorstorlekar och hästkrafter blir mindre avgörande för bilköparen.
Därför involverade BMW också marknadsförarna redan från början av utvecklingen av den nya 7-serien, vid sidan av ingenjörer och designers, för att försäkra sig om att tekniken i bilen skulle vara användarvänlig.
Warc menar att interaktiv reklam som kan demonstrera dylika möjligheter är ett mycket intressant nästa steg för marknadsförarna.
Carin Fredlund