5 februari 2017

Bedrägerierna ökar i sociala medier

Inom 9 år kan bedrägerierna inom digitala medier omsätta över 50 miljarder dollar per år, försiktigt räknat. Detta har WFA (World Federation of Advertisers) kommit fram till. Men, de menar samtidigt att det kan bli betydligt mer, och nämner nivåer på 150 miljarder dollar per år som fullt möjliga.
Den amerikanske reklamveteranden och debattören, Bob Hoffman konstaterar att om 10 procent av online-annonseringens omsättning härrör från bedrägerier, så handlar det om världens näst största kriminella verksamhet. Endast narkotikasmuggling skulle omsätta mer. Men annonsbedrägerier är betydligt mindre riskfyllt.

Alla våra uppkopplade hushållsprylar kan vara delaktiga i annonsbedrägerier.
Alla våra uppkopplade hushållsprylar kan vara delaktiga i annonsbedrägerier.

En ny, effektiv metod för att lura pengar av annonsörer ligger i  ”the Internet of Things”. Tidningen The New Scientist beskriver hur våra alltmer uppkopplade vardagsapparater i hemmen kan användas i för annonsbedrägerier.
Data-hackare brukar använda botnät (robotnätverk) för att på olika sätt skada internet eller stänga ner servrar. Men det nya är att de nu de använder sina botnät för att skapa falska konton i sociala nätverk och sälja följare den vägen.
Två kanadensiska forskare har avslöjat ett omfattande botnät som kopplar upp sig mot mängder av ”intelligenta” uppkopplade hushållsapparater som exempelvis kylskåp. Med hackarnas hjälp, öppnar kylskåpet konton på exempelvis Twitter och Instagram. Hundratals konton. Sen säljer man dessa konton, som följare till andra konton som vill ha fler följare. Det finns gott om ”företag” som erbjuder exempelvis 10 000 nya Instagram-följare för några hundralappar.
Och när en annonsör sedan kör en kampanj i sociala medier och betalar för impressions, kan en mycket stor del av del av reklaminvesteringen ha riktats till kylskåp, fjärrkontroller och termostater.
Telia har räknat med att det kommer att finnas 150 miljoner uppkopplade och kommunicerande manicker bara i de nordiska hemmen redan år 2020.  Riskerna för annons-bedrägerier ökar lika kraftigt.
Carin Fredlund