16 februari 2021

5 snabba frågor till Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer

Idag är Fettisdagen; hur firar du det?

Det blev en lite extra tidig morgon med radiointervju kl 05.30.
Det finns inget TV-program eller annat radioprogram som får så stort genomslag bland våra medlemsföretag som att vara med vid den tiden då de har radion på vid bakborden. Det märks från den återkoppling jag får. Det brukar alltid bli en hel del intervjuer under dagen, så jag håller kalendern öppen för de journalister som behöver hjälp i sista minuten! Självklart blir det ett par semlor också.
Jag kommer att besöka bagerier både på förmiddagen och eftermiddagen. Jag och min personal har också bokat digital fika där vi njuter av var sin semla samtidigt som vi har avstämning över Zoom. Det är ju bara fettisdag en dag om året, så det gäller att passa på att fira under det vi kallar branschens nationaldag!

Hur många semlor bakar ni (era medlemmar) per år?

Bara under fettisdagen brukar det bakas runt 6.000.000 semlor och fler än hälften av alla svenskar äter minst en semla. Hur många som bakas per år har vi inte siffror på, men jag såg någon uppskatta att varje svensk i snitt äter fem semlor per säsong. Perioden efter jul och nyår är trög för bagerierna, och extra trögt har det varit i år. Semlorna gör att bagerierna överlever och vi brukar därför kalla semlorna för branschens livboj.

Vilken är din favoritsemla?
Ska den avnjutas med varm eller kall mjölk?

Min favoritsemla är den traditionella semlan – bakad av en skicklig bagare. Jag gillar när mandelmassan innehåller lite småbitar mandel, gärna rostade och med lite sälta. Bullen får gärna ha lite extra mycket kardemumma. Grädden vill jag ha lite lättare och luftigt vispad! Idag blir det kaffe till semlorna. Någon gång per år äter jag semlan som hetvägg, dvs med varm mjölk som hälls på semlan.

Under fettisdagen brukar det bakas runt 6.000.000 semlor!

Var står du i frågan om vegan semlan?

Det blev ju lite olyckligt för Arla med kampanjen där de ville stötta landets bagerier som kämpar för sin överlevnad (var 20:e av våra medlemsföretag har hittills gått i konkurs under pandemin), men där allt fokus hamnade på vegansemlan. Jag är tacksam för att Arla i år köpt 10.000 semlor från bagerier för att stötta dem, och därefter skänkt alla semlor till sjukvårdspersonal för att visa dem uppskattning. Själv har jag ätit några olika vegansemlor för att testa och har väl kommit fram till att jag uppskattar tanken att även veganer ska kunna njuta av detta fantastiska bakverk, men att jag själv föredrar smaken av en klassisk semla.

Semmelwrapen blev poppis för några år sedan och nu i år Cronutsemlan. Vad tror du kommer härnäst?

Kreativiteten som bagarna visar när de tar fram nya varianter av semlor är helt fantastisk. Jag är imponerad över hur de lyckas skapa nya kombinationer samtidigt som de håller fast vid någon eller några delar av det traditionella när de utvecklar smaker som balanserar varandra. Igår åt jag för första gången en eclairsemla. Den imponerade verkligen och det blir definitivt fler av den! För några år sedan kom många udda semlor som hade smaker och utseende ganska långt från den traditionella. Det som gjorde semmelwrapen så populär tror jag är att den byggde vidare på de välkända traditionella smakerna och att de kombinerades med inspiration från fredagsmysets taco. Man ser att det finns mycket kärlek till den traditionella semlan även i årets nyheter, där bagarna inspirerats
t ex av croissanter och kombinerat dem med semlan på ett mycket sofistikerat och respektfullt sätt. Jag tror att vi även nästa år kommer att få se nya kombinationer där bagarna inspireras av andra bakverk, smaker och kulturer och kombinerar det med semlan.

Jag hoppas att du också får njuta av minst en semla idag avslutar Martin.

Fotograf: Sveriges bagare & konditorer