12 augusti 2018

20 Frågor till Lina Gebäck som menar att det är detaljerna som avgör om det blir ok eller fantastiskt

RekvisitanNamn: Carolina ”Lina” Gebäck
Yrke: Grundare av Linas Matkasse
Ålder: 40
Bor: Spånga
Familj :Maken Daniel och fyra barn; Petrus 11,
Hannes 8, Flora 6, Morris 2
1. Lina, vem är du som person? Hur skulle du beskriva dig själv?
En fyrabarnsmamma och dietist som skapat sig världens roligaste jobb. Jag gör saker helhjärtat, alltid. Oavsett om det är på jobbet eller hemma. Jag har ett grymt tålamod och klarar av att jobba på detaljerna, skruva och justera tills jag är helt nöjd. Slarv ger mig ingen energi, jag vill vara stolt över det jag gör. Det är så jag har drivit arbetet med våra matkassar. För oavsett vilken tjänst eller produkt man säljer så är det detaljerna som gör skillnaden om den ska bli okej eller helt fantastisk, att man tänkt på kundens behov, förväntan och bekvämlighet hela vägen.
2. Du är grundare till Linas Matkasse. Hur kom du på den affärsidéen?
Det var min storebror Niklas som fick idén efter att hans fru en stressad dag utbrustit: ”Tänk om någon bara kunde stå vid trafikljuset och langa in en färdigpackad matkasse i bilen på väg hem!”. Niklas funderade vidare och frågade mig om jag kunde tänka mig att testa att sätta ihop en veckomeny. Jag var väldigt tveksam till idén, trodde inte att man ville låta någon annan bestämma middagsmaten. Men jag gav det en chans och sedan fanns ingen återvändo.
3.Hur är det att vara egen företagare? Vilka är för- respektive nackdelarna?
Fördelar: att genom sitt företagande kunna göra gott och förändra. Och mitt sätt att åstadkomma det är att göra det enkelt för fler att äta gott och sunt. Vi bestämde oss också tidigt för att starta ett biståndsprojekt i Kenya. Projektet heter ”Plate for plate” och innebär att våra kunder och vi som företag skänker pengar som gör att 10. 000 barn i Kenya får skollunch, varje dag.
Nackdelar: Att det är svårt att släppa jobbet, gå hem och ta ledigt, trots att man kanske behöver. Men det är samtidigt det där ansvarstagandet och slitet som gör skillnad i andra änden. Och det får man tillbaka i form av att man är stolt över det man gör och som gör jobbet så roligt.
4.Vilka egenskaper bör man ha för att bli en framgångsrik entreprenör?
Jag tror att man behöver flera olika slags egenskaper som sällan ryms i en och samma person. Driven och med förmåga att tänka nytt och annorlunda, eftertänksam och noggrann är några viktiga egenskaper. Nyckeln till vår framgång har varit att vi haft allt det, där min bror stod för det drivande och för-mågan att tänka annorlunda, och jag för noggrannheten. Att komplettera varandra är extremt viktigt, och i det här sammanhanget gäller inte lika barn leka bäst. Tvärtom, att tänka olika och vara bra på olika saker är en förutsättning i början när man måste fixa precis allt själva. Rollerna blir också väldigt självklara och tydliga när man besitter olika kompetenser, och man klampar inte in på varandras områden.
5. Vilka utmaningar står Linas Matkasse inför?
På en konkurrensutsatt marknad är vår utmaning som branschledare att hela tiden ligga i framkant och utveckla vår tjänst för att ständigt vara attraktiva för kunderna. Vi har många spännande initiativ till exempel att kunderna nu kan byta ut rätter i våra mest populära kassar. I Göteborgstrakten testar vi också helt nya saker, att man kan få färska frallor, flingor och juice levererat hem på morgonen. Vår vision är densamma som när vi startade, att vi förenklar för barnfamiljer och att vi alltid har sunda och goda rätter.
6. Vad är det som driver dig i ditt arbete? 
Att få inspirera och förenkla för fler att äta bättre.
7. Vad vill du har uppnått i ditt arbete innan du går vidare?
Eftersom jag grundat ett företag som så starkt bygger på mina värderingar om vad som är bra mat och ett sunt förhållningssätt till mat, så är jag angelägen om att grundvärderingarna förs vidare. Trots att jag inte har några som helst planer på att sluta så har jag alltid sett till att bygga in mitt arbetssätt och sätta ramarna för vad Linas Matkasse är, så att det fungerar även utan mig. Precis på samma sätt som att man vill att ens barn en dag ska bli självständiga och kunna stå på egna ben.
8.  Hur håller du dig à jour med utvecklingen? Hur hämtar du ny kunskap?
När det gäller utvecklingen av konkurrenters erbjudanden försöker jag hålla koll på kampanjer och nyheter som lanseras genom branschpress, sociala medier, och övrigt på webb, TV mm. Vi gör också löpande marknadsundersökningar bland olika kundgrupper samt följer med i mat- och marknads-trender. När det gäller mattrender så är det viktigt att vara nyfiken och ha ett genuint intresse, och vi är ett helt team där det finns massor av kunskap, intresse och nyfikenhet för mat ur olika perspektiv.
9.   En talang som du har?
Jag är helt grym på att föda barn. Jo, det får räknas som en talang. Jag känner mig skapt för det, och älskar allt som har med det att göra. Hade gärna gjort det fler gånger men att ha fått föda fyra barn är fantastiskt, och jag stannar där.
10. Något som du skulle vilja bli bättre på?
Att ta dagen som den kommer ibland. Inte alltid planera och prestera något.
11. Vad brinner du för i livet?
Allra mest brinner jag för att vara den absolut bästa mamman jag kan för mina barn. Jag vill vara en trygghet och en sund förebild. Det är nummer ett. I att vara en sund förebild lägger jag också att visa dem att det går att nå sina mål och få jobba med sådant man brinner för.
12. Vad skulle du vilja ändra på?
Jag har krävt extremt mycket av mig själv professionellt, till stor del på grund av att min person är så starkt förknippad med företaget. Jobbet har fått mer tid och utrymme än vad som egentligen är helt sunt. Och även om barnen aldrig har kommit i kläm, tack vare att min man alltid tagit ett stort, ofta störst, ansvar för barnen, så längtar jag efter att få mer tid med barnen och hitta en bättre balans mellan jobb och fritid.

Alla rätter lagas förstås i företagets kök först.  Lina Gebäck smakar av Andrés Huertas gryta.
Alla rätter lagas förstås i företagets kök först.
Lina Gebäck smakar av Andrés Huertas gryta.

13. Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig?
Min roll har utvecklats väldigt mycket från att vi startade tills idag. Men, vi kan sista veckan innan semestern som ett exempel.
De senaste månaderna har jag skrivit på en kokbok som kommer ut i höst, och den veckan jobbade jag mycket med boken. Måndag och tisdag finjusterade och provlagade jag de sista recepten. Parallellt arbetade jag med texterna till boken eftersom det var deadline för dem på fredagen. Och tisdag förmiddag var jag även på förlaget och diskuterade typografi och formgivning med formgivaren. På kvällen gästade jag ett entreprenörsevent som hölls av Dagens Industri där jag blev intervjuad på scen och fick chans att berätta om mitt entreprenörskap och Linas Matkasse.
Sedan packade jag bilen full med rekvisita, kläder, växter, massor av grönsaker, och de två yngsta barnen och åkte till mina föräldrars sommarställe i Sörmland. Det är min mormors gamla skola från 1909 där vi skulle ha två dagars fotografering till kokboken.
Det var två extremt roliga och intensiva dagar där vi gick upp i ottan, jag och fotografen, för att fånga det första skira morgonljuset. Vi tog de första bilderna klockan 04.45. Det är magiskt att vara i skogen vid den tiden. På fredagen hade jag möten på kontoret, produktutvecklingsmöten och möte med en samarbetspartner. Sist på fredagen hade jag besök av en journalist och en fotograf från en tidning.
Trött, men väldigt nöjd med veckan, åkte jag och Daniel och hämtade barnen på fritids och förskolan – och köpte med oss pizza på vägen hem. Precis vad vi behövde efter den veckan.
14. Hur kopplar du av?
Att få komma hem och veta att jag inte har något jag måste göra eller någonstans jag måste åka. Det njuter jag av. Att ta en dusch och hoppa i mina skönaste kläder och sedan bara gå hemma och skrota. Bli serverad en god latte av min privata barista, tillika min man, och slänga mig i utesoffan på baksidan och ta med en hög med tidningar och böcker att bläddra i. Eller vika tvätt. Okej, det låter kanske mer som ett måste och inte så avkopplande, men jag kan inte komma ifrån att det är skönt att checka av lite måsten också. Och att göra det i maklig takt och med en riktigt bra podd i hörlurarna då kan det faktiskt vara avkoppling. Men det mysigaste är få sitta vid vårt stora köksbord och måla, skriva eller pärla armband med barnen. Det är vilsamt att sitta kring bordet och skapa tillsammans och småprata om stora och små saker som rör sig i barnens hu-vuden.
15. Om du får drömma fritt; vart skulle du helst åka och göra där?
Jag gillar att resa men när jag, som nu, jobbat mycket kan jag längta efter att få vara hemma. Slippa packa resväskor och passa tider, bara få landa där ett tag och ha hela familjen omkring mig.
16. Har du något motto/levnadsregel?
Ja, flera stycken! Ett av dem är så sjukt viktigt för att få flow i livet och som jag lånat från förvarings- och inredningsföretaget Granit, ”Förenkla ditt liv – få tid att leva”.
Jag har alltid gillat inredning, praktisk förvaring, att förenkla och göra bökiga saker smidiga – på ett snyggt sätt. Men med fyra barn och stort företag är det en förutsättning för att få vardagen ska funka. Förenkla så att alla vet var kepsarna, solskyddsfaktorn, vantarna eller ryggsäckarna ska vara så att man hittar dem innan man ska rusa iväg på morgonen. Sånt spar tid och gör vardagen så mycket enklare.
17. Om du var barn idag och skulle ge ett råd till dig själv vad skulle det vara?
Din skräckblandade förtjusning över att kanske någon gång vara med om en förlossning – släpp skräckbiten av det! Du behöver inte oroa dig, du kommer att älska det. Så se fram emot det, du har allt det härliga framför dig.
18. Har du några förebilder?
Jag har många förebilder i mina kollegor som jag har fått lära mig massor av. Det är häftigt att få ta in nya kompetenser och få lära sig av dem. Och min mamma – hon är den mest uppbackande, inkännande och omsorgsfulla man kan ha!
19. Sitter du i någon styrelse?
Ja, jag sitter i styrelsen för Linas Matkasse.
20.  Varför är Linas Matkasse med i Sveriges Marknadsförbund?
Eftersom konkurrensen är betydligt hårdare nu än när vi startade för 10 år sedan är det ännu viktigare att ha örat mot rälsen och se trender i sätt att marknadsföra sig. Att vi kan utbyta erfarenheter och få ta del av relevant utbildning är viktigt.