13 september 2018

20 Frågor till Ingela Roos, som menar att kulturlivet är så viktigt för demokratin

Namn: Ingela RoosIngela på taket
Yrke: Chef för varumärke och kommunikationsutveckling på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm
Ålder: 61 år
Bor: På Södermalm
Familj: Familj med bland annat vuxna barn och barnbar
 
1. Ingela, vem är du som person? Hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är en ganska glad person, positiv och glad i livet. Tycker om rörelse och vill flyga högt för att kunna se långt fram i tiden. Är en kreativ person som lockas av allt det vackra som finns överallt, tycker jag kan se det sköna även i det som för många också tolkas som det fula. Fascineras av människor och möten, hur lika och olika vi är. Men jag kan också bli otålig när det inte rör sig eller inte händer men jag har lärt mig att hantera även det idag, då får man ta det igen från ett annat håll kanske och vissa saker får man acceptera, en lärdom i sig.
2. Du är chef för varumärke och kommuni-kationsutveckling på Kulturhuset Stadstea-tern. Vad är roligast i det uppdraget?
Det är just utvecklingen, i uppdraget ligger att se över och skapa nya kommunikationsmöjligheter för att nå ut. Vi har ett oerhört starkt varumärke, många känner till Kulturhuset Stadsteatern både till namn och plats, vi har en stor kärnmålgrupp som tycker om oss och ett högt NKI. Under 2017 hade vi vårt bästa år sedan sammanslagningen. Men i uppdraget finns utmaningen att bli angelägna för fler och bli en tydligare del av kulturstockholm. Att skapa en helhetsupplevelse med en del nya erbjudanden. Att vara med och driva dessa frågor är oerhört roligt och spännande.
3. Du har arbetat tidigare bland annat på Dramaten och Kungliga Operan. Hur skiljer sig marknadskommunikationen åt?
Mycket är likt, det är ju samma typ av utmaningar med kommunikationen för  att nå ut till en publik, att locka fler besökare utifrån ett uppdrag. Operan och Dramaten har ett nationalscensuppdrag me-dan Kulturhuset Stadsteatern har Stockholm stad som uppdragsgivare och har ett mycket större innehåll. Förutom de självklara konstformerna så har vi ju fyra kulturbibliotek som är inriktade på olika åldrar. Där man inte bara lånar böcker utan de innehåller ju också mycket verkstad-eget skapande samt att man även kan låna instrument och verktyg med lånekortet, en fantastisk upptäckt som jag tidigare inte visste om att det gick.  Jag ser inte kulturinstutionerna som konkurrenter utan ser vikten av att bygga ett starkt kulturliv, vi vet ju att ett blomstrande kulturliv också stärker demokratin – en viktig uppgift för mig att arbeta för.
4. Vilka utmaningar står Kulturhuset respektive Stadsteatern  inför?

Kulturhuset och Stadsteatern är full av aktiviteter och möjligheter. Flera scener, bibliotek, utställningar och möteslokaler. Kort sagt, det blomstrande kulturliv som Ingela Roos påpekar är så viktigt för demokratin.
Kulturhuset och Stadsteatern är full av aktiviteter och möjligheter. Flera scener, bibliotek, utställningar och möteslokaler. Kort sagt, det blomstrande kulturliv som Ingela Roos påpekar är så viktigt för demokratin.

Det vi har närmast framför oss är att vi under 2019 kommer att flytta ut stora delar av huset på grund av renovering. Kulturverksamheten kommer att flytta till andra platser i staden bl.a. Årsta centrum som kommer att bli ett mindre kulturhus som vi kommer att driva mycket verksamhet i. Sedan tidigare finns vi även i Skärholmen och Vällingby, där blir det lite fler samarbeten.  Vi kommer även att starta upp samarbeten med vänner i branscher, bland annat Folkoperan, Dansens Hus och Nationalmuseum som flyttade in hos oss när deras hus renoverades, nu tar de emot oss i mindre skala. Vi tycker det ska bli så roligt att lära känna andra områden, lokaler och därmed träffa nya målgrupper. Vi ser verkligen fram emot det. Delvis kommer vi att finnas kvar vid Sergels Torg, bl.a. i den runda byggnaden under fontänen, där kommer kulturbib-lioteket att vara, biljettkassan samt Soppteatern varvat med litteratur och debattkvällar. Utmaningen blir att vår kärnpublik följer med oss till alla platser, att de fortsatt är nyfikna på vad vi gör och att vi kan få de nya besökarna att följa med oss tillbaka när vi flyttar in vid Sergels Torg igen.Ingela vid biblioteket
5. Vad är det som driver dig i ditt arbete?
Det ska vara roligt på jobbet, så jag drivs nog av lust och uppskattar högt i tak, kreativa processer, utveckling och möjligheter. Att träffa människor. Både de som jobbar i huset och alla som besöker oss.
6. Vad får vi inte missa i höst på Kulturhuset och Stadsteatern? 
Oj, det finns så mycket som jag ser fram emot. Dels dansföreställningen ”Våroffer” där scenen rymmer 5000 liter vatten, 25 dansare och en robot under ledning av Benke Rydman. ”Shakespeare in love”, efter filmen med samma namn, kommer att bli stort och mäktigt men även konstutställningarna.
”Witnesses där den internationellt hyllade fotografen Mikael Jansson gått utanför modevärlden där han gjort sig världskänd och nu porträtterat den sista generationens vittnen i Sverige som överlevt förintelsen. Stor och viktig utställning som kommer att ha fri entré för att alla ska kunna ta del av den.
Jag vill även slå ett slag för våra fantastiska verk-samheter som finns i både Skärholmen och Vällingby där vi bedriver egna kulturhus men i mindre skala.
7. Vad vill du ha uppnått i ditt arbete innan du går vidare?
Jag ser fram emot återflytten hösten 2020, då har vi med full kraft  jobbat för en vision om vad huset kommer att innehålla och uttrycka, då vi förhoppningsvis skapat en kulturupplevelse för fler. Konkret kommer vi att skapa ett nytt besökscentrum där vi kommer att arbeta mer med bemötandet och helhetsupplevelsen på ett mer välkomnande sätt.
8.   Hur håller du dig à jour med utvecklingen? Hur hämtar du ny kunskap?
Är nyfiken, läser gärna nya rapporter som kommer, tidningar, seminarier, samarbeten och att vara med i kulturutvecklingen. Tycker även om kika på andra branscher, vad som händer där. Omvärlden är ju hur spännande som helst och överallt kan man hitta likheter som går ihop med kulturella upplevelser.
9.  En talang som du har?
Se möjligheter och jag  är också diplomerad coach där jag lärt mig  lyssna, något som är underskattat i många sammanhang
10.  Något som du skulle vilja bli bättre på?
Skruva ner min tidsoptimism, tiden blir alltmer komplex för mig, att ta vara på tiden och göra bätt-re val för att få den att räcka till. Påminna mig själv att ställa frågan, vad är viktigt just nu?
11.  Vad skulle du vilja ändra på?
Skärmtiden. Det finns en avskärmning i samhället. Har inget emot skärmar men de tar stor uppmärk-samhet, så vi inte ser varann. Lägger vi till hörlurar-na som också är fantastiska i sig, men tillsammans signalerar vi att vi varken ser eller hör varann. Blic-kar, leenden, möten uteblir. Jag tror det är viktigt att mötas i det lilla. Ett leende, en blick, ett ord kan göra skillnad för många i stadens brokiga tillvaro.
12.  Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig?
Startar tidigt varje morgon med meditation sedan blir det mycket möten, ofta rätt långa dagar men alla utmaningar som gäller nu, utflytten 2019 och inflytten 2020. Därtill premiärer, vernissager, konserter, det gäller ju att vara uppdaterad på vad vi erbjuder inom Kulturhuset Stadsteatern. Ett fantastiskt arbete med ett otroligt innehåll. Känner mig lustfylld inför veckan men givetvis känns det skönt när helgen kommer för lite vila.
13.  Hur kopplar du av?
Är väldigt glad över god sömn, tillbringa tid på lantstället. Har hittat en träningsform jag trivs med. Tillbringa tid med mina barn och vänner och förstås barnbarnet Ingrid, som det är så kul att leka med.
14.  Om du får drömma fritt; vart skulle du helst åka och göra där?
Jag bodde i NYC som ung på sjuttiotalet – den kreativa kraften som fanns där och då skulle jag gärna vilja uppleva igen – det kan naturligtvis inte bli detsamma men jag skulle inte ha något emot att göra roliga, inspirerande, utvecklande kreativa saker under en längre tid i  NYC igen. Där kan jag märkligt nog känna verklig avkoppling.
15.  Har du något motto/levnadsregel?
All you need is love ?
Kan låta banalt med så sant…
16. Om du var barn idag och skulle ge ett råd till dig själv vad skulle det vara?
Tro på dig själv, utveckla din intuition, allt är möjligt!
Dansa, lek var nyfiken!
17.  Har du några förebilder?
Tänker du personer? I sådana fall gillar jag Michelle Obama, hon har stått upp för unga tjejer, kvinnors rättigheter och andra minoriteter. Dessutom har hon stil.
18.  Sitter du i någon styrelse?
Inte just nu.
19.   Behövs markadsförare i styrelserummet?
Ja det tycker jag, marknadsföring och PR betyder allt mer för företagen. Alla måste putsa på sina varumärken i förhållande till kunden eller intres-
sentens behov, som blir allt viktigare.
20. Varför är Kulturhuset och Stadsteatern med i Sveriges Markadsförbund?
Ett bra nätverk för omvärldsbevakning kring vad som är på gång inom marknadsföringens utveckling. Bra rådgivning, inbjudan till tendensdagen, möjligheten att delta på workshop etc. Hålla sig uppdaterad. En möjlighet att erbjuda medarbetarna kompetensutveckling på ett enkelt och övergripande sätt.