10 december 2018

20 frågor till Claes Åberg, som påminner om att talang inte är kopplad till ålder

Namn: Claes Åberg
Yrke: Kommunikations-chef på Trygghetsrådet
Ålder: 53
Bor: Saltsjö-Boo
Familj: Fru och tre döttrar
1. Claes, vem är du som person? Hur skulle du beskriva dig själv?Närbild bokhylla
Nyfiken, engagerad och grundglad. Musikalisk med att bra gehör som jag har nytta av i det mesta.
2. Du är kommunikationschef på Trygghetsrådet. Vad är roligast i det uppdraget?
Att få jobba för en organisation som både är proffsig och gör stor nytta är fantastiskt. Gillar verkligen mitt jobb och är stolt över det vi gör för människor och företag genom att öppna dörrar till framtidens arbetsliv.
3. Hur kom det sig att du sökte dig till Trygghetsrådet?
Hade uppdrag som rekryteringskonsult att rekrytera rådgivare till TRR. När jag såg kravprofilen blev jag såld – det där är mitt jobb. Då jag slutade på rekryteringsfirman, hörde jag av mig till TRR och fick jobbet.
4. Hur är er kommunikationsavdelning uppbyggd?
Vi är 6 fastanställda. En marknadskommunikatör, två projektledare, en redaktör och en webbinarie-ansvarig utöver mig. Vi har dessutom stöd i press-frågor och Tidning/contentproduktion av vassa konsulter.
5. Vilka utmaningar står TRR (Trygghetsrådet) inför?
Den största utmaningen tycker jag är att utveckla vårt erbjudande och anpassa det efter framtidens krav och förväntningar på omställning och rörlighet.
TRR vill fortsätta leverera ett professionellt om-ställningsstöd, men även stötta tjänstepersoner i deras karriärutveckling mellan omställningarna. I framtiden kommer vi att vara mer av en proaktiv arbetslivscoach för individer och en strategisk partner för våra kunders kompetensförsörjning.
6. Vad är det som driver dig i ditt arbete?
En inre övertygelse om att TRR har en mycket viktig funktion att fylla. Både på ett konceptuellt plan, där vi vet att vi gör enorm nytta för företagen som vi stöttar, men också för varje uppsagd tjänsteperson som vi hjälper, där vi gör skillnad varje dag.
7.  Vad vill du ha uppnått i ditt arbete innan du går vidare?
Se resultatet av att TRR är svaret på många av de utmaningar som handlar om en arbetsmarknad i snabb förändring, livslångt lärande och behovet av att skapa förutsättningar för en naturlig rörlighet. Där tror jag TRR kommer att vara en av de viktigaste aktörerna för tjänstepersoner i Sverige i en nära framtid. Det vill jag vara med och förverkliga!
IMG_95368.    Hur håller du dig à jour med utvecklingen? Hur hämtar du ny kunskap?
Lär av kloka kollegor i vardagen, det är väldigt effektivt. Jag prenumererar på nyhetsbrev inom skilda områden och följer ett antal experter och smarta personer i sociala medier. Läser en och annan fackbok också och ska börja ta mikrokurser på nätet.
9. En talang som du har?
Hobbymusiker i coverband sen många år som älskar att stå på scen. Spelar gitarr och sjunger. När det svänger i ett band är det bra nära total lycka.
10. Något som du skulle vilja bli bättre på?
Mycket! Inom kommunikationsområdet finns det väldigt många områden jag vill kunna mer om och när det gäller att vara chef blir man aldrig fullärd, det är jag ödmjuk inför. Att bli en så bra ledare som jag kan sporrar mig.
11.  Vad brinner du för i livet?
Min familj är väldigt viktig för mig och nu när barnen börjar flytta hemifrån blir det en utmaning att hitta nya sätt att behålla närheten. Och att spela ihop med andra, stå på scen och få ett party att lyfta är fortfarande något av de roligaste jag vet.
12.  Vad skulle du vilja ändra på?
Jag är starkt besjälad av att vi ser till att skapa en syn på talang som inte är kopplad till ålder. Att vi ser individer utifrån kompetens, attityd och motivation istället för att de är för unga eller för gamla. Jag tror det är oerhört viktigt att ta vara på alla som vill och kan jobba för att möta det framtida arbetslivets utmaningar.
13.  Hur ser en typisk arbetsvecka ut för dig?
Jag håller mest till på vårt nya fina aktivitetsbaserade kontor i Stockholm, där sitter vi på Kommunikationsavdelningen. Sen reser jag en del och deltar i lokala aktiviteter. Jobbar gärna på distans, både hemifrån och på stan, det ger kreativ frihet.
14.  Hur kopplar du av?
Älskar att vandra och gör det gärna i fjällen eller i närheten där jag bor, det finns fantastiska vandringsupplevelser runt knuten i Sverige. Sitter gärna med gitarren och förlorar mig i timmar, det är total mindfulness för mig.
15.  Om du får drömma fritt; vart skulle du helst åka och göra där?
Att vandra i södra Europa har jag på listan. Sen vill jag gärna tillbaks till södern i USA och uppleva musiklivet där, har gjort det tidigare och det var fantastiskt.
16. Har du något motto/levnadsregel?
”Det här har jag inte testat förut, hur svårt kan det vara?”
17.  Om du var barn idag och skulle ge ett råd till dig själv vad skulle det vara?
Ta det lugnt. Lek, skaffa vänner och sätt inga gränser för dig själv. Bejaka nyfikenhet och social förmåga, det kommer att vara viktigt i framtiden. Dessutom är det kul!
18.  Har du några förebilder?
Inte på rak arm men jag är imponerad av människor som hittar nya utmaningar mitt i livet och gör en ny karriär, möter många i mitt jobb.
19.   Behövs marknadsförare i styrelserummen och sitter du själv i någon styrelse?
Ja, de behövs absolut. Marknadsförarens utifrånperspektiv är viktigt för att säkerställa att vi levererar och gör det som faktiskt efterfrågas. Jag sitter själv inte i någon styrelse.
20. Varför är Trygghetsrådet med i Sveriges Marknadsförbund?
Det är ett utmärkt sätt att hänga med i utvecklingen, få koll på det senaste inom marknadsområdet och att nätverka tycker jag.