26 september 2017

Trender & Tendenser om Sveriges starkaste varumärken och om dagligvaruhandelns tuffaste match

Ett välkänt varumärke är inte självklart starkt. Det gäller att vara känd på rätt sätt. Evimetrix Swedish Brand Award mäter både hur kända och hur omtyckta varumärkena är. Popularitet betyder minst lika mycket som kändisskap. Ibland mycket mer. Apotea.se är egentligen inte så kända. Men kunderna är mycket nöjda och rekommenderar dem till andra.Microsoft Word - Dokument10
Därför blir Apotea Sveriges starkaste apoteksvarumärke, enligt mätningen.
När Evimetrix jämfört alla de 500 varumärken som mäts, är det Gekås i Ullared som får högst betyg totalt och koras till Sveriges Starkaste Varumärke. Jan Wallgren, koncernchef på Ullared, berättar hur de byggt sitt varumärke i detta nummer av Trender & Tendenser.
Sällan är betydelsen av ett starkt varumärke tydligare än i bilbranschen. Inte heller skillnaden mellan att vara känd och stark. Statistiken över nyregistrerade bilar – från mitten av 80-talet tills idag – visar illustrerar vad det innebär. Av den kan man också lära betydelsen av att fortsätta satsa på marknadsföring trots lågkonjunktur. Eller riskerna av internationell samordning.
Årets upplaga av Evimetrix Swedish Brand Award visar också hur det gått för de två starka varumärken som bytte namn – Statoil blev Circle K och Fritidsresor blev TUI. Men hur påverkade det deras varumärken.? Och varför?
Ullared och detaljhandeln ser ljust på framtiden. HUI Research räknar i och för sig med något lägre tillväxt i år, jämfört med i fjol – 2,5 procent. Men prognosen för 2018 hamnar på 3 procent.
E-handeln, inte minst från utlandet, ökar.
Men för dagligvaruhandeln är inte e-handel den stora utmaningen. Det är restaurangerna. DLF-rapporten ”Måltidsvanor och köpbeteenden” talar om ”århundradets tuffaste match”, mellan livsmedelsbutikerna och krogarna. Vad det innebär för handeln och livsmedelstillverkarna, samt hur konsumenterna resonerar, berättar vi också mer om i september-utgåvan av Trender & Tendenser.
När restaurangbranschen blir en tuffare konkurrent till dagligvaruhandeln och allt fler äter sin lunch ute, så ökar också intresset för lunchsubventioner. Sodexo BRS, berättar om sin satsning på Lunchkultur.
Ännu mer fantasieggande utveckling, bland annat i livsmedelsindustrin, finns bara runt hörnet. Trendspanaren och föreläsaren Johnny Sundin, hjälper oss ge tankarna ännu mer luft under vingarna.
Framtiden ställer också nya krav på kommunikationsbyråerna. Stendahls formerar sig för framtiden genom att fokusera på utveckling och förändring på djupet. Både för egen del och för sina uppdragsgivare. De berättar mer om hur de arbetar för att hjälpa företagen att göra skillnad i Trender & Tendenser.
Bohmans Nätverk har just dragit igång en stor undersökning för att analysera hur byråernas framtid kan se ut. Vid tre tillfällen under de senaste sex åren har Bohmans Nätverk tagit fram sina rapporter om Framtidens Marknadsorganisation. Nu är det alltså dags för byråerna. För marknadsorganisationerna är undersökningen om Framtidens Byrå en möjlighet att visa vilka behov som finns. Och för byråerna  en möjlighet att utveckla byråerna utifrån detta. Undersökningen är öppen för alla som vill delta, genom denna länk för företagen och denna länk för byråerna.
Dessutom svarar Niclas Fröberg, grundare och ordförande i Tre Kronor Media på 20 frågor om sitt jobb och sig själv.
Prenumerationsavgiften på Trender & Tendenser ingår i medlemsavgiften för företagsmedlemmar i Sveriges Marknadsförbund, samt individmedlemmar i de lokala marknadsföreningarna.
Men alla andra är förstås välkomna att prenumerera!
Vill du veta vad vi skrivit mer om i tidigare utgåvor, finns en genomgång här. Vill du köpa access till en tidigare utgåva, hör av dig till info@svemarknad.se eller gå in och beställ en prenumeration direkt här.